Suosikit

Lappeenrannan kaupunginorkesterin kevät 2024 alkaa Postitorviserenadilla to 18.1.

JULKAISTU 10.1.2024, 09.54

Mies pitelemässä fagottia mustaa taustaa vasten. Takana ympyrässä näkyy toinen mies.

Lappeenrannan kaupunginorkesteri avaa kevään 2024 konserttikautensa torstaina 18.1.klo 19 Lappeenranta-salissa. Postitorviserenadi-konsertin johtaa kapellimestari József Hárs ja solistina loistaa orkesterin fagotin äänenjohtaja Béla Mori. Konsertissa kuullaan Väinö Raition Romanssi, Wolfgang Amadeus Mozartin Fagottikonsertto B-duuri KV 191 ja Mozartin Serenadi nro 9 D-duuri KV 320 ‘Postitorvi’.

Mozartin ensimmäinen puhallinkonsertto

 Wolfgang Amadeus Mozartin Fagottikonsertto KV 191 on sävelletty vuonna 1774, jolloin Mozart oli 18-vuotias. Tutkijat kiistelevät sävelsikö Mozart jopa kolme vai viisi eri konserttoa sarjana fagotille, joista vain tämä yksi olisi säilynyt. Myös kiistellään, oliko konserttojen tilaaja aristokraatti amatöörifagotisti Thaddäus Freiherr von Dürnitz.

Konsertto valmistui 4.6.1774 ja Mozart tapasi Dürnitzin vasta joulukuussa Münchenissä. Sen sijaan on oletettavaa, että kaksi huippusoittajaa Salzburgin kapellissa, Melchior Sandmayr ja Johann Heinrich Schultz olivat Mozartin innoittajia. Joka tapauksessa teos on hänen ensimmäinen puhallinkonserttonsa. Ensimmäinen osa on sonaattimuotoinen, toinen laulavan lyyrinen ja kolmas osa tanssillinen rondo. Konsertossaan Mozart hyödyntää instrumentin laulavaa linjaa, mutta tuo myös korkeiden hyppyjen mahdollisuudet bassosta tenoriin selkeästi esille.

Postitorvi-serenadi sävellettiin yliopiston lukuvuoden päätösjuhliin

Mozart sävelsi Serenadin nro 9 lisänimeltään Postitorvi Salzburgin Yliopiston lukuvuoden päätösjuhliin vuonna 1779. Serenadit olivat tuona aikana suuressa suosiossa niiden kevyemmän ja kepeämmän sisällöllisen ilmaisun vuoksi, kun taas sinfonioissa säveltäjät loivat niin sanotusti parhaat oivalluksensa sinfoniseen muotoajatteluun. Serenadeja ei kuitenkaan tule väheksyä, sillä ne eivät vain olleet käyttömusiikkia erilaisiin juhlallisuuksiin, vaan myös oivaltavia musiikillisesti korkeatasoisia sävellyksiä.

Postitorvi nimi tulee serenadin ilmaisusta, jossa kuvaillaan postin saapumista ja lähtemistä lähetin ilmoittaessa asiasta kaupunkilaisille ja kyläyhteisöille. Tämä oli tyypillistä 1700-luvun alkupuolella. Rakenteeltaan teos on italialaistyylinen kolmiosainen serenadi ja myötäilee näin Mozartin varhaissinfonioita.

József Hárs on kokenut muusikko ja kapellimestari

Kapellimestari József Hárs on asunut Suomessa vuodesta 2006 lähtien, jolloin hän aloitti käyrätorven soittajana Radion sinfoniaorkesterissa ja tammikuusta 2010 alkaen orkesterin soolokäyrätorvensoittajana. József Hárs on opiskellut orkesterinjohtoa yksityisesti Edgar Seipenbuschin oppilaana Innsbruckissa. Vuosina 2011–15 hän opiskeli Sibelius-Akatemian kapellimestariluokalla Leif Segerstamin ja Atso Almilan opissa. Opettajina kapellimestariluokalla ovat vierailleet myös muun muassa Jorma Panula, Hannu Lintu, Sakari Oramo, Mikko Franck ja Susanna Mälkki.

Hárs on toiminut vierailevana kapellimestarina useissa ammattiorkestereissa. Hän on johtanut muun muassa Radion sinfoniaorkesteria, Uusinta-kamariyhtyettä ja Oulu Sinfoniaa. Brinkhall soi -festivaalin taiteellisena johtajana József Hárs aloitti kesällä 2022.

Tämän lisäksi Hárs on työskennellyt freelancemuusikkona muun muassa Schleswig Holsteinin festivaaliorkesterissa, Ensemble Modernissa, Suomalaisessa Kamariorkesterissa, Avanti! Kamariorkesterissa ja Oslon Filharmonisessa orkesterissa.

Solistina kaupunginorkesterin fagotin äänenjohtaja Béla Mori

Fagotin äänenjohtajamme Béla Mori (aiemmin Röhl) opiskeli Saksassa Detmoldin musiikkikorkeakoulussa vuodesta 2011 alkaen Tobias Pelknerin oppilaana valmistuen musiikin maisteriksi vuonna 2015. Hän soitti jo tuolloin eri orkestereissa ja otti myös erityisopintoja Baijerin valtion oopperassa kontrafagotissa Gernot Friedrichin oppilaana.

Tämän jälkeen Béla toimi Göteborgin Oopperan, Suomen Kansallisoopperan orkesterin ja eri saksalaisissa orkestereissa fagotistina muun muassa Wiesbadenin oopperassa, Hoferin ja Göttingerin sinfonikoissa. Hän on Schleswig-Holsteinin musiikkifestivaalin orkesterin ja Detmoldin kamariorkesterin jäsen. Fagotin äänenjohtajana Béla Mori alotti Lappeenrannan kaupunginorkesterissa tammikuussa 2023.

Postitorviserenadi

to 18.1. Lappeenranta-sali klo 19
Johtaa József Hárs
Solisti Béla Mori, fagotti
Ohjelma:
Väinö Raitio: Romanssi
Wolfgang Amadeus Mozart: Fagottikonsertto B-duuri KV 191
Wolfgang Amadeus Mozart: Serenadi nro 9 D-duuri KV 320 ‘Postitorvi’
Liput 32 € / 22 €, opiskelijat 7 €
Kausikorttikonsertti  

Lisätiedot:

Milko Vesalainen, Intendentti – Lappeenrannan kaupunginorkesteri
puh. 040 547 8706, milko.vesalainen@lappeenranta.fi

Kaikki kevään 2024 konsertit löytyvät verkkosivuiltamme: www.lprorkesteri.fi