Etusivu Viisas neitsyt on hykerryttävä komedia rahasta, rakkaudesta ja lemmen kaipuusta
Ajankohtaista

Viisas neitsyt on hykerryttävä komedia rahasta, rakkaudesta ja lemmen kaipuusta

(12.9.2022)

Lappeenrannan kaupunginteatterin suuren näyttämön odotettu syyskausi 2022 käynnistyy lauantaina 17.9., kun ensi-iltansa saa Maiju Lassilan käsikirjoittama ja Mikko Roihan ohjaama kansankomedia Viisas neitsyt. Näytelmä kertoo nuoresta leskestä Maiju Miehimyksestä (Netta Salonsaari), joka saa koko kylän sekaisin ja kaikkien päät pyörälle. Lassilan luomat hykerryttävät roolihahmot heräävät eloon loistavan näyttelijäntyön sekä Roihan ohjauksen ansiosta. Viisas neitsyt tuo takuuvarmasti hymyn katsojan huulille!

Lappeenrannan kaupunginteatteri Viisas neitsyt.

Maiju Lassila on yksi Algot Untolan (alun perin Algoth Tietäväisen) salanimistä. Vuodelta 1913 oleva Viisas neitsyt on eräs Maiju Lassilan klassikoista, ja teos on noussut kansansuosikin asemaan.

Ohjaaja Mikko Roiha on tuonut näytelmän 1950-luvulle. Aikakauden maisemassa muun muassa Laila Kinnusen nostalgiset sävelet säestävät kyläyhteisön kuhinaa, kun naapurit vakoilevat toisiaan ja kiemurtelevat omien valintojensa ja motiiviensa keskellä.

Lappeenrannan kaupunginteatterissa vieraileva Roiha on vastannut myös näytelmän lavastuksen suunnittelusta. Puvustuksen on suunnitellut Päivi Hanttu-Lindström ja äänet Ville Lapakko, ja valosuunnittelusta vastaa Antti Helminen.

Taidokkaita tulkintoja herkullisista henkilöhahmoista

Näytelmän nokkelana ja viisaana neitsyenä nähdään Netta Salonsaari. Hän kertoo näytelmän työstämisen olleen antoisaa ja työryhmällä olleen aidosti mukavaa yhdessä:

– Tekeminen on ollut kivaa, koska porukkakin on älyttömän kiva. Intensiivisin työjakso oli keväällä, jolloin harjoittelimme esityksen valmiiksi harjoitushuoneella. Ennen ensi-iltaa teemme kaksi viikkoa töitä näyttämöllä, jonne rakentuvat myös valot sekä muu näyttämötekninen osuus, ja esitys valmistuu kokonaisuudessaan.

Näytelmässä keskeisiä ovat ikiaikaiset teemat: raha ja rakkaus sekä ihmisen inhimillinen lemmen kaipuu ja uskonto. Aikaa erinomaisesti kestänyt tarina muodostuu herkullisten henkilöhahmojen ympärille. Niiden tulkitsemisessa kaupunginteatterin näyttelijät tekevät ensiluokkaista työtä.

Viisas neitsyt on riemastuttavaa teatteria, mikä näkyy myös siinä, että näyttelijöiden työn ilo välittyy yleisöön. Netta Salonsaari lupaakin yleisölle kaikin puolin viihdyttävän elämyksen.

– Esitys tulee olemaan todella hauska! Uskon, että esitys viihdyttää monen ikäisiä katsojia.

Viisas neitsyt tuo iloa ja hauskuutta syksyn keskelle

Mikko Roihan uudelleentulkinta klassikkonäytelmästä perustuu vahvaan läsnäoloon sekä intensiteettiin, joka ei päästä katsojaa hyppysistään. Tunnelmaa pidetään yllä nerokkaasti myös musiikin voimalla. Esityksessä kuullaan myös livemusiikkia – mutta kenen soittamana ja millä instrumenteilla, se jääköön yleisölle yllätykseksi.

Netta Salonsaari iloitsee sekä työryhmän että yleisön puolesta siitä, että vaikka ajat ovat edelleen poikkeukselliset, suuren näyttämön syyskausi päästään avaamaan hersyvän komedian merkeissä.

– Viisas neitsyt tuo iloa ja hauskuutta syksyn keskelle. Tänä syksynä pääsemme myös nauttimaan teatterielämyksistä ilman koronarajoituksia.

Kansankomedia Viisas neitsyt onkin kaikin tavoin oiva avaus Lappeenrannan kaupunginteatterin suuren näyttämön syyskauteen.

 

Maiju Lassila – Mikko Roiha

VIISAS NEITSYT 

Ensi-ilta 17.9.2022
Suurella näyttämöllä 

Valokuvat: Viisas neitsyt (kuvat.fi) (kuvat Aki Loponen)

Työryhmä:

Käsikirjoitus: Maiju Lassila

Ohjaus: Mikko Roiha

Lavastus: Mikko Roiha

Puvustus: Päivi Hanttu-Lindström

Pukujen toteutus: Päivi Hanttu-Lindström, Päivi Saarimäki, Anu Hovi ja Pirjo Selin

Valosuunnittelu: Antti Helminen

Valoteknikot: Antti Helminen, Topi Jukka ja Timo Hämäläinen

Äänisuunnittelu: Ville Lapakko

Ääniteknikot: Ville Lapakko ja Tomi Aronen

Järjestäjä: Jari Seppälä

Kampaukset ja maskeeraus: Pinja Ruokolainen

Esityksissä apuna: Sanna Tapanila

Tarpeisto: Sirpa Tervo ja Riikka Pulkkinen

Kuiskaus ja tarpeistonhoito: Laura Suoniitty

Pukuhuolto: Eva Eronen

Lavastuksen toteutus: Seppo Ihalainen, Vesa Hulkkonen ja Heikki Takkinen

Näyttämötekniikka: Kirka Haikonen, Miska Siikaluoma, Vesa Hovi ja Matti Jarva

Valokuvat: Aki Loponen

Näyttelijät: Netta Salonsaari, Jussi Johnsson, Seppo Kaisanlahti, Sanna Kemppainen, Anna-Kaisa Makkonen, Samuli Punkka, Vilma Ilmari Putro, Antti Saarikallio ja Turo Marttila

Erityiskiitokset Lauri Markkanen

Esitysoikeuksia valvoo Nordic Drama Corner Oy

 

Lisätiedot esityksistä ja lipuista: 

Viisas neitsyt - Lappeenrannan teatteri

teatteri@lappeenranta.fi

 

Viisas_neitsyt12.jpg