Etusivu PalvelutVanhustenviikolla päivätanssit ja liukuesteiden sekä heijastinvaljaiden jakelua eläkeläisille Lappeenrannan vanhusneuvoston toimesta
Ajankohtaista
30.9.2019 8.00

Vanhustenviikolla päivätanssit ja liukuesteiden sekä heijastinvaljaiden jakelua eläkeläisille Lappeenrannan vanhusneuvoston toimesta

Viikolla 41 vietetään valtakunnallista vanhustenviikkoa. Lappeenrannan vanhusneuvosto järjestää tuolloin torstaina 10.10 päivätanssit senioreille Kehruuhuoneella ja jakaa perjantaina 11.10. liukuesteitä ja heijastinvaljaita eri puolilla Lappeenrantaa.

Senioritanssit kuva Pixabay.jpgPäivätanssit Senioreille Kehruuhuoneella torstaina

Viime vuonna vanhusneuvosto teetti lappeenrantalaisille ikääntyneille kyselyn aiheesta - Mitä sinä haluaisit tehdä vanhustenviikolla Lappeenrannassa? Kyselyssä nousi selkeästi esiin seuraavat asiat: yhteinen isompi kahvitteluhetki, yhteislaulutilaisuus sekä päivätanssit.

- Senioreiden päivätansseissa toteutuvat kyselyssä kolme eniten kannatusta saaneet toiveet. Tapahtumassa on tietysti kahvitarjoilu sekä lauletaan välillä yhdessäkin ja tietysti pistetään jalalla koreasti kertoo Harri Aartelo, vanhusneuvoston puheenjohtaja.

Senioreiden päivätanssit pidetään Linnoituksen Kehruuhuoneella, osoite Kristiinankatu 20, 53900 Lappeenranta, torstaina 10.10.2019 klo 13:00 - 15:30. Tapahtumaan on vapaa pääsy!

Tilaisuuden avaussanat lausuu vanhusneuvoston puheenjohtaja Harri Aartelo, kahvia nautitaan tanssien aikana, sitä on varattu riittävästi. Tansseihin vauhdittaa Lappeenrannan musiikkiopiston Nostalgia -orkesteri, jota johtaa musiikinmonitaituri Seppo Äikäs. Orkesterin tauon aikana on yhteislaulua.

- Nyt kaikki ikääntyneet mukaan Senioreiden Päivätanseihin, kannustaa puheenjohtaja Aartelo.

- Vanhusneuvosto ottaa niin sanotun varaslähdön seuraavan päivän liukuesteiden ja heijastinvaljaiden jakelulle Päivätanssit tapahtumassa. Liukuesteitä ja heijastinvaljaita jaetaan to 10.10. Kehruuhuoneella klo 13 - 15 välisellä ajalla, kertoo vanhusneuvoston sihteeri Pia Pulliainen.

Liukuesteiden ja heijastinvaljaiden jakelua perjantaina

- Vanhusneuvosto teki aloitteen Lappeenrannan kaupungin avustustoimikunnalle vuonna 2018 liukuesteiden hankinnasta. Kaupunki myönsikin Ikäystävällinen Lappeenranta -hengessä Perintökaaren varoista vanhusneuvostolle sekä vuodelle 2018 että 2019 varat noin tuhannen liukuesteparin hankintaan per vuosi, kertoo Harri Aartelo, vanhusneuvoston puheenjohtaja, tyytyväisenä.

- Viime vuonna jakelussa saatiin ikääntyneiltä paljon positiivista palautetta sekä vinkki, että myös heijastinvaljaat olisivat erittäin hyödylliset pimeän vuoden aikaan liukuesteiden lisäksi, kertoo neuvoston sihteeri.

Tänä vuonna jaetaankin siis myös heijastinvaljaita liukuesteiden lisäksi. Jakelupisteitä on viime vuotiseen tapaan eri puolilla kaupunkia ja vanhusneuvoston jäsenet itse jalkautuvat jakamaan liukuesteitä ja heijastinvaljaita.

- Jaamme näitä liukuesteitä ja heijastinvaljaita viidellä jakelupisteellä eri puolella Lappeenrantaa, iloitsee Paula Roilas, vanhusneuvoston varapuheenjohtaja. Hän on itse mukana Lauritsalan jakelupisteellä. - Vanhustenviikon jälkeen eli ma 14.10. alkaen liukuesteitä ja heijastinvaljaita voi käydä noutamassa Lappeenrannan kaupungintalon Winkki -asiakaspalvelupisteeltä. Liukuesteparin ja heijastinvaljaat saa itselleen ilmaiseksi näyttämällä omaa henkilökohtaista eläkekorttiaan, ohjeistaa Roilas hakijoita. Liukuesteitä ja heijastinvaljaita jaetaan niin kauan kuin niitä riittää.

Liukuesteiden ja heijastinvaljaiden jakelupisteet - ja aikataulu

 • Lappeenrannan kaupungintalon aula: pe 11.10.2019 klo 9 - 12
  Villimiehenkatu 1, 53100 Lappeenranta

 • Lauritsalan asukastila Juttunurkka: pe 11.10.2019 klo 9 - 12
  Hallituskatu 17-19, 53300 Lappeenranta

 • Ylämaa -talo, aula: pe 11.10.2019 klo 9 - 12
  Koskentie 4, 54410 Ylämaa

 • Joutsenon kirjasto: pe 11.10.2019 klo 10 - 13
  Keskuskatu 2, 54100 Joutseno

 • Sammonlahden asukastila: pe 11.10.2019 klo 10 - 13
  Sammontori 2, 53850 Lappeenranta

Liukuesteet ovat edullista ennaltaehkäisyä

- Jos ilmaiseksi jaetuilla liukuesteillä voidaan estää yksikin murtuma, ovat liukuesteet hankkineet hintansa takaisin, toteaa Sanna Natunen, Lappeenrannan kaupungin hyvinvointipalvelujen kehittämispäällikkö.

Yhden lonkkamurtuman hinta hoitokuluina ensimmäisenä vuonna on noin 22 000 euroa.

Vanhemmalla iällä murtuma ei välttämättä parane enää niin hyvin ja se voi vaikuttaa pitkälle ja pahimmassa tapauksessa murtuma pakottaa ikäihmisen pois omasta kodista.

Tutkimusten mukaan liukuesteet vähentävät kaatumisia talvikeleillä, joten niiden hankkiminen on perusteltua. Kun kaadutaan, niin aina vanhemmalla on suurempi riski saada murtuma kuin nuorella, todetaan Terveyden ja Hyvinvoinnin laitokselta (THL).

Kaupunginhallituksen päätöksellä 8.5.2017 Lappeenranta on nimitetty Ikäystävälliseksi kaupungiksi. Päätöksessä lukee: Päätetään nimetä Lappeenranta "Ikäystävälliseksi Lappeenrannaksi" ja ohjeistaa tämä huomioon otettavaksi kaupungin hallintokuntien toimintojen suunnittelussa.

Lisätietoja:

Harri Aartelo, vanhusneuvoston puheenjohtaja, puh. 0500 796 427

Paula Roilas, vanhusneuvoston varapuheenjohtaja, puh. 040 705 1534

Pia Pulliainen, asukasyhteyshenkilö, Lappeenrannan kaupunki, puh. 040 5494 740

(Poissa 30.9.-3.10.2019)


Liitteet