Etusivu PalvelutPäätöksenteko ja talousViestintäPuheetValtakunnallisten kotiseutupäivien avajaiset pe 10.8. klo 12, Lappeenrannan satama, tervehdyspuhe, Kaupunginjohtaja Kimmo Jarva
Valitse taso
Puheita
10.8.2018 12.10

Valtakunnallisten kotiseutupäivien avajaiset pe 10.8. klo 12, Lappeenrannan satama, tervehdyspuhe, Kaupunginjohtaja Kimmo Jarva

Arvoisat Suomen Kotiseutuliiton edustajat ja kotiseutuväki sekä kaikki läsnäolijat

Lämpimästi tervetuloa Kotiseutupäiville Lappeenrantaan ja Etelä-Karjalan maakuntaan.


Seutumme mukaansa tempaava ilmapiiri ja omaperäinen vire koostuvat ennen kaikkea kauniista järviluonnosta, rajaseudun historiasta, kulttuuriperinteistä sekä karjalaisten ihmisten tulevaisuuteen uskovasta kekseliäisyydestä.

Jo tämän tapahtuman markkinoinnissakin esiin noussut karjalainen rempseys ja välittömyys kertovat, että olette vieraanvaraisella seudulla, jossa kotiseututyötä arvostetaan. Pienimmillekin ilonaiheille on tilaa. Vaikka puhumme paljon, osaamme myös kuunnella ja arvostaa tänne saapuvien matkailijoiden mielipiteitä, joten palautteenne on tervetullutta.

369-vuotias Lappeenrannan kaupunki viettää Kotiseutupäivien kanssa samaan aikaan vuosipäiväänsä, joten väkeä on runsaasti liikkeellä, ja pääsette mukaan paikalliseen ilmapiiriin.

Etelä-Karjalan keskuskaupunki Lappeenranta on laajentunut useiden kuntaliitosten seurauksena aina 1960-luvulta alkaen. Nyt keskikaupungin rinnalla on useita aluekeskuksia, joita laajat maaseutualueet ympäröivät lukuisine kylineen.

Lappeenrannan kaltaisessa kaupungissa asukastoiminnan ja kotiseututyön merkitys on ensiarvoisen tärkeää, jotta asukkaiden ääni saadaan kuuluville päätöksenteon valmistelussa. Lappeenranta onkin yksi Suomen veturikunnista asukastoiminnan kehittäjänä.

Te kotiseututyön aktiivit tiedätte, että hyvin toimiva kaupunkikokonaisuus muodostuu arvonsa tuntevista, identiteetiltään vahvoista alueista. Ja toisaalta: kun kaupunki kokonaisuutena menestyy, myös aluekeskukset ja maaseutu vahvistuvat.

Tyytyväisenä olen pannut merkille, että yhteisöllisyyden arvostus on nousussa. Pienetkin talkoot ovat jopa konkreettisia aikaansaannoksia tärkeämpiä, jos asukkaiden yhteenkuuluvuuden tunne ja kiinnostus oman ympäristön viihtyisyyteen näin lisääntyy.

Yhteisöllisyyteen ja sen myötä yhteisvastuullisuuteen kasvetaan yhteisön tuella. Mielestäni kotiseutu- ja asukasyhdistykset ovat avainasemassa, kun kotiseutuhenkeä luodaan. Juuri kotiseudun ja oman ympäristön arvostaminen on ensimmäinen askel myös kestävään kehitykseen.

Lappeenrannassa olemme toimineet edelläkävijänä monissa kestävän kehityksen ratkaisuissa ja tehneet aktiivisesti toimenpiteitä ilmastonmuutoksen torjumiseksi, jätteiden kierrättämiseksi ja vesistöjen kunnostamiseksi. Paljon huomiota saaneet vihreät tekomme sekä kaupungin, yliopiston ja yritysten välinen yhteistyö ovat nostaneet Lappeenrannan Suomen ilmastopääkaupungiksi.

Ilmastonmuutoksen torjunnassa on oleellista, että myös asukkaat sitoutuvat omassa arjessaan kestäviin toimintatapoihin ja ratkaisuihin.

Arvoisa kotiseutuväki

Muistattehan, Etelä-Karjala on tapahtuma- ja kulttuurimaakunta ympäri vuoden.

Toivon, että palaatte näihin kauniisiin rantamaisemiin perheenne ja ystävienne kanssa nauttimaan esimerkiksi kylpyläpalveluistamme.

Kotiseutupäivät järjestetään nyt ensimmäistä kertaa Lappeenrannassa. Kiitän lämpimästi tapahtuman järjestäjiä: Suomen Kotiseutuliittoa ja Lauritsala-seuraa. Yhteistyössä ovat olleet mukana myös Lappeenrannan ja Imatran kaupungit sekä Etelä-Karjalan liitto. Kiitos hyvin sujuneesta yhteistyöstä.

Toivotan teille kaikille innostavia kotiseutupäiviä karjalaisessa kaupungissa ja vieraanvaraisessa Etelä-Karjalassa.