Etusivu PalvelutPäätöksenteko ja talousViestintäPuheetTyöllisyysfoorumi 24.10.2018, Holiday Club Saimaa, 30-vuotisjuhlafoorumi, Tervehdyssanat, Kaupunginjohtaja Kimmo Jarva
Valitse taso
Puheita
24.10.2018 10.40

Työllisyysfoorumi 24.10.2018, Holiday Club Saimaa, 30-vuotisjuhlafoorumi, Tervehdyssanat, Kaupunginjohtaja Kimmo Jarva

Hyvät valtakunnallisen työllisyysfoorumin osanottajat, lämpimästi tervetuloa Lappeenrantaan, työllisyysasioiden 30-vuotisjuhlafoorumiin.

Olemme nyt palanneet juurillemme: ensimmäinen foorumihan järjestettiin 30 vuotta sitten, vuonna 1988, juuri Lappeenrannassa.

Foorumin isä oli Lappeenrannan silloinen henkilöstöpäällikkö Seppo Hikipää, joka toistuvasti nosti työllisyysasioita kunnalliseen keskusteluun ja katsoi, että myös kuntien on tehtävä osansa syrjäytymisvaarassa olevien ihmisten, varsinkin nuorten eteen.

Myös 20-vuotisjuhlafoorumiin - vuonna 2009 - kokoonnuttiin Lappeenrantaan. Tuolloin seminaariväen toivotti tervetulleeksi edeltäjäni, kaupunginjohtaja Seppo Miettinen, joka oli kunnalliselta näköalapaikalta nähnyt 1990-luvun laman ja sen jälkimainingit.

20-vuotisfooruminkin aikana maailmantaloutta sekä Suomea ravisteli vakava talouslama, ja kaupunginjohtaja Miettinen korosti avauspuheessaan, että sen päivän tilanteeseen olisi otettava oppia 1990-luvun kokemuksista ja laman jälkihoidossa tehdyistä virheistä. Hän painotti, että erityisesti tulisi kiinnittää huomiota nuorten työllistymiseen ja syrjäytymisen ennaltaehkäisyyn.

Tänään − kymmenisen vuotta myöhemmin − olemme varmasti kaikki hänen kanssaan samaa mieltä. Vaikka talous on piristynyt, nuorten työllistymiseen on edelleen kiinnitettävä erityistä huomiota.

Olemme Lappeenrannassa tehneet pitkäjänteistä työtä nuorten työllisyyden eteen ja tämä työ jatkuu edelleen.

Lappeenrannan kaupunki panostaa nyt voimakkaasti nuorten koulutus- ja työelämäosallisuuteen muun muassa budjettiin sidotulla strategisella kehittämisrahoituksella.
Kaiken kaikkiaan olemme varanneet 11 miljoonan euron erillisrahoituksen kaupungin strategian toimeenpanoon kuluvaa valtuustokautta kohden. Yhtenä strategian painopisteenä on Kasvua ja Osaamista -erillisohjelma, jossa tavoittelemme muun muassa nuorisotyöttömyyden puolittamista sekä osaamisen ja koulutuksen kohdentamista aloille, joilla on työvoimapulaa.

Merkittäviä tuloksia odotamme tänä syksynä käynnistyneeltä yrityshautomolta, jota toteutamme yhdessä Saimaan ammattikorkeakoulun kanssa. Hautomon tehtävänä on vahvistaa teknologia- ja osaamispohjaisten yritysten syntymistä ja kehittymistä koko Etelä-Karjalan alueella. Hautomon kohderyhmänä ovat ennen kaikkea kasvuun ja kansainvälistymiseen tähtäävät yritykset sekä Skinnarilan korkeakoulukampusalueen opiskelijat ja henkilökunta.

Valmistelussa on myös niin sanottu kisälliseteli, jolla pyrittäisiin edistämään eri oppilaitoksista valmistuvien työllistymistä oman alansa yrityksiin. Lisäksi kehitämme Ohjaamon toimintaa edistääksemme alle 25-vuotiaiden nuorten työllistymistä ja opintojen aloittamista sekä niiden loppuun saattamista.

Lappeenrannan kaupunki, kuten muutkin kunnat, seuraa huolestuneena, millaiseksi yhdistysten tuleva rooli välityö- ja työllistymismarkkinoilla muodostuu. Pidämme Lappeenrannassa tärkeänä, että kaupungissamme muun muassa välityötä tarjoava Laptuote-säätiö sekä muut toimijat saavat jatkaa ansiokasta toimintaansa tulevaisuudessakin.

Hyvät kuulijat

Tänään rakuunoiden Lappeenranta on kansainvälinen yliopisto- ja matkailukaupunki, jossa luonnon kunnioitus, vesistöjen suojelu ja kestävän kehityksen suosiminen on syvään juurtunutta.

Saimaan järviluonto ja geologia tarjoavat niin asukkaille kuin matkailijoillekin unohtumattomia elämyksiä. Järviseutumme kiinnostavuus myös maailmanmatkaajien keskuudessa on kasvanut muun muassa Saimaa Geopark -hankkeen ansiosta.

Me lappeenrantalaiset voimme ylpeänä todeta, että kotikaupunkimme kuuluu maailman edelläkävijäkaupunkien joukkoon ilmastonmuutosta ehkäisevässä työssä. Olemme johdonmukaisten vihreiden askeltemme ansiosta saaneet valtakunnallista ja kansainvälistä tunnustusta, ja Lappeenranta on nimetty Suomen ilmastopääkaupungiksi.

Vaikka elinkeinoelämän rakennemuutos metsäteollisuusmaakunnassamme onkin kääntänyt katseita matkailu- ja palvelualoille, niiden rinnalla myös tekniikan alat ovat kivijalkojamme. Perinteinen, uusien innovaatioiden ansiosta jatkuvasti uudistuva metsäteollisuus on edelleen suurimpia työllistäjiämme, mutta sen lisäksi esimerkiksi Lappeenrannan teknillisen yliopiston kiertotalouteen liittyvissä innovaatioissa on merkittävää potentiaalia uusille yrityksille ja yritysten kansainväliselle kasvulle.

Arvoisa foorumiväki

On hienoa, että voimme kokoontua 30-vuotisjuhlafoorumiin juuri tänne Holiday Club Saimaa -kylpylähotelliin, jonka toteutusta kymmenen vuotta sitten hartaasti odotettiin ja toivottiin.

Kuluneen vuosikymmenen aikana myös Lappeenrannan keskikaupunki on kokenut uskomattoman suuren kasvojenkohotuksen. Laskujeni mukaan vuosien 2014‒2018 aikana kaupungin ja yksityisten yhteenlasketut investoinnit kaupunkimme keskustan kehittämiseen hipovat 300 miljoonaa euroa. Ja työ jatkuu edelleen.

Parhaillaan selvitämme, olisiko mahdollista sijoittaa myös monitoimiareena oheispalveluineen kaupungin keskustaan ja näin edelleen lisätä keskikaupungin vetovoimaisuutta ja vireyttä.

Toivon, että seminaarinne yhteydessä ehditte tutustua Lappeenrannan ominaispiirteisiin ja löydätte monta hyvää syytä tulla tänne uudelleen.

Seutumme mukaansa tempaava ilmapiiri ja omaperäinen vire koostuvat ennen kaikkea kauniista järviluonnosta, rajaseudun historiasta, kulttuuriperinteistä sekä karjalaisten ihmisten tulevaisuuteen uskovasta kekseliäisyydestä.

Toivotan teille kaikille mielenkiintoisia foorumipäiviä, innostavia keskusteluja ja hyviä ideoita kotiin vietäväksi.