Etusivu PalvelutKasvatus ja opetusLukiokoulutusToisen asteen opiskelijoiden jaksamisesta huolehditaan myös etänä
Valitse taso
Ajankohtaista
19.2.2021 11.15

Toisen asteen opiskelijoiden jaksamisesta huolehditaan myös etänä

Nuorten jaksaminen ja huoli siitä on noussut esiin erityisesti viime aikoina, etäopetuksen jatkuessa toisen asteen oppilaitoksissa. Apua arjessa jaksamiseen ja opiskelijoiden hyvinvointiin löytyy onneksi Lappeenrannasta, eri tahojen järjestämänä.

Eksoten opiskeluhuollon palvelut ovat tarjolla kaikille toisen asteen oppilaille, myös etäopetuksessa oleville.

Oppilaitokset ja muut yhteistyökumppanit ovatkin aktiivisesti Lappeenrannassa ohjanneet opiskelijoita opiskelijahuoltoon.

– Yksilötapaamiset vievät tällä hetkellä merkittävän osan opiskeluterveydenhuollon työntekijöiden työpanoksesta ja niiden järjestämiseen toivotaan mahdollisuutta keskittyä myös jatkossa. Tapaamisille on kysyntää ja tämä toimintatapa tuntuu auttavan nuoria konkreettisesti, kertoo Eksoten perhepalveluiden ylilääkäri Kaisa Kivistö.

Hoitoonohjausta tehdään opiskelijahuollosta tarvittaessa eteenpäin muun muassa nuorisopsykiatrian vastaanotolle, aikuisten mielenterveys- ja päihdepalveluihin, fysioterapeutille ja ravitsemusterapeutille.

– Tärkeää edelleen on, että kaikki nuorten kanssa työskentelevät kiinnittävät huomiota opiskelijoiden huoliin ja ohjaavat auttaville tahoille, joita on onneksi Etelä-Karjalassa paljon, Kivistö summaa.

Liikkuva opiskelu -hanke tarjoaa käytännön apua

Lappeenrannassa muutaman vuoden toimineen Liikkuva opiskelu -hankkeen avulla pyritään lisäämään opiskelijoiden fyysistä aktiivisuutta, hyvinvointia ja opiskelukykyä toisella asteella ja korkeakouluissa.

Lukioiden liikkuva opiskelu -hankkeen hyvinvointikoordinaattori Karoliina Ahtiainen kertoo, että hankkeen puitteissa on tehty jo paljon konkreettista, yhteistyössä oppilaitosten kanssa.

– Molemmille Lappeenrannan lukioille on koottu Etäopiskelun vinkit -tukipaketti ja opiskelijoille on jaettu materiaalia, joka käsittelee rentoutumiskeinoja ja stressinhallintaa.

Lyseon lukiolla panostetaan siihen, että oppilaat pääsisivät kohtaamaan toisiaan.

Lyseolla toimii viikoittain Discord chat -keskustelualusta, jossa opiskelijat pääsevät keskustelemaan vapaasti keskenään.

– Lisäksi Lyseon abeille on järjestetty Lyseon tiloihin Abila, jonne kirjoituksiin valmistautuvat abit voivat tulla lukemaan tai keskustelemaan yhdessä. Me keittelemme abeille kahvit ja tarjoamme välipalaa, Ahtiainen kertoo.

Sampo ammattiopiston kanssa järjestetään huhtikuussa Hyvinvointiviikko.

– Järjestämme viikon yhteydessä hyvinvointi-webinaarien sarjan. Sarjan jaksoihin on kerätty tunnettuja puhujia, jotka kiinnostavat varmasti toisen asteen opiskelijoita.

Ahtiainen kertoo, että opiskelijat kyselevät kuntosali-mahdollisuuden perään, halu palata treenaamaan salille on kova.

– Syksyllä opiskelijat pääsivät kaksi kertaa viikossa kuntosalille. Nyt meillä on 8 viikon jakso Lehmukselle varattu ja odotellaan, milloin tätä saisi taas tarjota opiskelijoille.

Jokaisen kuukauden ensimmäisenä päivänä Ahtiainen lähettää myös opiskelijoille kuukausikirjeen, johon hän koostaa kuukauden ajankohtaiset asiat, vinkit ja linkit.

– Tarjoan opiskelijoille myös hyvinvointi-/liikuntaneuvontaa ja tätä opiskelijat ovatkin hyödyntäneet myös etäaikana.

Kaikki vinkit etäopiskeluun ja vaihtuvan tarjonnan pääsee katsomaan hankkeen nettisivuilta: https://sites.google.com/lappee.fi/liikkuvat-lukiot-sivusto/etusivu

Lisätiedot:

Kaisa Kivistö
Perhepalveluiden ylilääkäri, Eksote
kaisa.kivisto@eksote.fi

Karoliina Ahtiainen
040 688 5557
Hyvinvointikoordinaattori, Liikkuva opiskelu-hanke
karoliina.ahtiainen@edu.lappeenranta.fi