Etusivu PalvelutTietokirjailija Rauli Partanen luennoi ilmastonmuutoksesta ja siihen liittyvistä ratkaisuista Lappeenrannan Lyseon lukiolaisille keskiviikkona 7.11.2018
Ajankohtaista
1.11.2018 11:20

Tietokirjailija Rauli Partanen luennoi ilmastonmuutoksesta ja siihen liittyvistä ratkaisuista Lappeenrannan Lyseon lukiolaisille keskiviikkona 7.11.2018

Suomen ilmastopääkaupunki Lappeenrannan Lyseon lukion opiskelijat saavat keskiviikkona 7.11. vieraakseen tietokirjailija Rauli Partasen. Tietokirjailija luennoi ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijoille ilmastonmuutoksesta ja energiasta.

Rauli Partanen_Kuvaaja Raisa Ranta_383x256.jpgPartanen aikoo kuvailla ilmastonmuutoksen haasteen mittakaavaa ja vaaditun muutoksen nopeutta.

– Esittelen opiskelijoille myös tuttuja ja vähemmän tunnettuja mahdollisia ratkaisuja eritoten energiantuotantoon ja sen päästöjen leikkaamiseen liittyen. Energiantuotannosta kun tulee kaksi kolmannesta ihmiskunnan päästöistä. Tarkoituksenani on lisäksi tarjota jonkinlaista katsausta tuoreeseen IPPC-ilmastopaneelin laatimaan raporttiin.

Lyseon lukion matematiikan ja fysiikan lehtori Riikka Lokka on mielissään Suomen tietokirjailijat ry:n rahoittamasta kirjailijavierailusta.

– Syksyllä ilmestynyt iso IPPC:n ilmastoraportti herätti hyvin paljon keskustelua mediassa. Meillä on Lyseolla puolestaan monipuolinen LUMA-aineiden tarjonta, ja ilmastonmuutos on tärkeä aihe luonnontieteiden parissa. Partanen on alan asiantuntija ja halusimme juuri hänet kertomaan tärkeästä aiheesta opiskelijoille.

Lokka toivoo, että Partasen vierailu innostaa nuoria ajattelemaan ilmastonmuutosta ja opiskelemaan luonnontieteitä.

– Nuoret saavat ajankohtaista tietoa ilmastonmuutoksesta. Toivon mukaan sen ansiosta he innostuvat entisestään pohtimaan omia vaikutusmahdollisuuksiaan ja miten ilmastonmuutos koskettaa koko yhteiskuntaa ja sen rakenteita. Kyseessä on kuitenkin maapallomme tulevaisuus, joten asia koskettaa meitä kaikkia.

Partasen mielestä juuri ilmastonmuutoksen mittakaavat jäävät helposti ymmärtämättä, sillä julkinen ilmastokeskustelu keskittyy usein pieniin ja henkilökohtaisiin asioihin.

– Vaikka ilmastonmuutoksen haasteen mittakaavan selviäminen voi olla monille uhkaava ja jopa lamauttava kokemus, se on myös edellytys sille, että alamme tehdä asioita, joilla on oikeasti väliä.

Lyseo halusi aiheen tärkeyden vuoksi tarjota luennon mahdollisimman monelle lukiolaiselle. Luennosta on puhuttu etukäteen joillakin kursseilla ja osa opiskelijoista on ottanut tietokirjailijan kirjallisuutta luettavakseen ennen vierailua.

– Haluamme tarjota nuorille mahdollisuuden kuulla oman alansa asiantuntijaa. Samalla he näkevät, millaista työtä ja uravaihtoehtoja on olemassa, Lokka sanoo.

Tietokirjailija Rauli Partanen tykkää luennoida monenlaisille yleisöille, vaikka kuvaileekin itseään introvertiksi tietokirjoittajaksi.

– Suomen tietokirjailijat ry:n sponsoroimat lukiovierailut antavat loistavan mahdollisuuden kertoa ja keskustella ilmastonmuutoksesta seuraavan sukupolven kanssa, jotka tämän ilmastosotkun perivät.

Partanen haluaa tarjota lukijoille ja kuuntelijoille faktoja, jotka on laitettu ymmärrettävästi kontekstiin. Hän kuitenkin toivoo ennen kaikkea herättävänsä rakentavaa keskustelua.

– Pyrin antamaan myös työkaluja tiedon monipuoliseen käsittelyyn. Samasta tilastosta kun voi esimerkiksi näkökulmaa vaihtamalla vetää täysin eri johtopäätökset.

– Esittelemäni faktat ovat siis hyvinkin haastettavissa, ja toivon yleisöltä hyvää ja kriittistä keskustelua ja kysymyksiä. Ympäristöaktivistina toivon herättäväni myös kipinän toimintaan. Maailma muuttuu, kun sitä muutetaan.

Partanen on paitsi vapaa kirjoittaja, tietokirjailija ja yrittäjä, myös ympäristöjärjestö Suomen Ekomodernistit ry:n perustaja ja varapuheenjohtaja. Partasen, Harri Paloheimon ja Heikki Wariksen yhdessä kirjoittama tietoteos Suomi öljyn jälkeen oli vuonna 2013 ehdokas sekä Tietokirjallisuuden Finlandian että Kanava-tietokirjapalkinnon saajaksi.

Yhdessä Janne M. Korhosen kanssa kirjoitetut teokset Uhkapeli ilmastolla (2015) ja Musta hevonen (2016) jatkavat keskustelua ilmastonmuutoksesta ja ydinvoimasta tutkitun tiedon kautta. Partasen tuorein teos on yhdessä Aki Suokon kanssa kirjoitettu Energian Aika - Avain talouskasvuun, hyvinvointiin ja ilmastonmuutokseen. Teos käsittelee energiantuotannon kasvua, kun ilmastonmuutoksen myötä vanhat keinot eivät päde.

Suomen tietokirjailijat ry rahoittaa joka kevät ja joka syksy 20 tietokirjailijan vierailut eri puolilla Suomea sijaitseviin lukioihin yhteistyössä Lauri Jäntin säätiön kanssa.

Kuva: Tietokirjailija Rauli Partanen vierailee Lappeenrannan Lyseon lukiolla 7.11. Kuvaaja: Raisa Ranta.

Lisätietoja:

Lappeenrannan Lyseon lukion matematiikan ja fysiikan lehtori Riikka Lokka,
puh. 040 705 0818 riikka.lokka(a)lappeenranta.fi

Lisää Rauli Partasen ajatuksia hänen blogissaan: https://kaikenhuippu.com/

Lisätietoa Suomen tietokirjailijat ry:n rahoittamista vierailuista: https://www.suomentietokirjailijat.fi/