Etusivu PalvelutSisäliikuntahallin hankesuunnitelma on valmis
Ajankohtaista
15.6.2018 11:50

Sisäliikuntahallin hankesuunnitelma on valmis

Kaupunginvaltuusto päätti 16.10.2017 antaa  Lappeenrannan Toimitilat Oy:lle (LATO Oy) tehtäväksi aloittaa heti uuden noin 5 000 istumapaikkaa käsittävän monitoimijäähallin tarveselvityksen laatimisen ja hankesuunnittelun.

Päätöksessä edellytettiin, että tarveselvityksessä tulee kuvata ja selvittää pääkäyttötarkoitukseen tarvittavat tilat ja niille asetettavat vaatimukset, tutkia vaihtoehtoiset käyttömahdollisuudet sekä arvioida eri ratkaisujen edullisuus. Erityisesti tulee selvittää kaikki mahdollisuudet tilojen käyttämisestä muuhun toimintaan kuin pääkäyttötarkoitukseen niiden tilojen osalta, joita ei tarvita koko ajan jääurheiluun (katsomoiden alapuoliset tilat, isot aulatilat, jne.).

Hankesuunnittelussa on tullut asettaa rakennushankkeelle täsmälliset laajuutta, toimivuutta, laatua, kustannuksia, ajoitusta ja ylläpitoa koskevat tavoitteet. Hankesuunnittelun on käsiteltävä myös vaihtoehto, jossa yleisurheilun ja muun sisäliikunnan harrastushalli sijoitettaisiin uuden jäähallin yhteyteen. Valmisteluun tulee myös sisältyä ratkaisuvaihtoehtoja yleisurheilun ja muun sisäliikunnan harrastushallitarpeen ratkaisuksi, mikäli sen toteuttaminen monitoimijäähallin yhteyteen osoittautuu erillisratkaisua kalliimmaksi.

Selvitystyötä varten asetettiin luottamushenkilöistä ja viranhaltijoista koostuva ohjaus-ja asiantuntijatyöryhmä, johon kutsuttiin mukaan edustus Etelä-Karjalan kauppakamarista, LUT:lta ja Etelä-Karjalan Yrittäjät ry:stä. Tarveselvityksestä ja hankesuunnittelusta järjestettiin tarjouskilpailu, jonka voitti Ramboll CM Oy, vastuullisena projektinjohtajana Hannu Helkiö.

Työn yhteydessä on tullut selväksi, että varsinaisen monitoimijäähallin yhteyteen ei ole mahdollista toteuttaa sellaisia sisäliikuntatiloja, jotka edes välttävästi täyttäisivät sen puutteen, mikä Lappeenrannasta tällä hetkellä niistä tiloista on. Sen vuoksi ohjaus- ja asiantuntijatyöryhmä on linjannut jo aiemmin, että järkevä tapa edetä selvitystyössä on tarkastella monitoimijäähalli-hanketta omana hankkeena ja sisäliikuntahalli- hanketta omana hankkeena.

Monitoimijäähallin osalta työ jatkuu asetettuun määräaikaan eli syyskuuhun saakka hankesuunnitelman viimeistelyn, investointikustannusten, rahoitusmahdollisuuksien ja eri sijaintipaikkojen yhteiskunnallisen vaikutusarvion selvittämisellä.

Sen sijaan sisäliikuntahallin osalta tarveselvityksen ja toiminnallisten tavoitteiden mukainen hallikonsepti on valmistunut ja monitoimihallin ohjaus- ja asiantuntijatyöryhmä hyväksyi omalta osaltaan sen eilisessä (14.6.2018) kokouksessaan.

Sisäliikuntahallin kokoa määrääväksi lähtökohdaksi on asetettu käyttäjien toiveena päällimmäisenä ollut 200 metrin juoksurata kallistettuina kaarteineen ja 12 metrin sisäkorkeus heittolajeja varten. Hallin ulkomitta 60 x 98 metriä muodostuu tältä pohjalta.

Sisäliikuntahallikonseptista

Sisäliikuntahallin suunnittelussa on otettu huomioon seurojen, sisäliikunnan ja isojen liikunnan massatapahtumien sekä terveysliikunnan tämänhetkiset suurimmat tilapuutteet Lappeenrannassa. Suunnittelussa on tiedostettu nykyiset hyvät sisäpalloilulajien olosuhteet Lappeenrannassa sekä niiden parantuminen kouluverkkouudistuksen yhteydessä.

Suurimmat ongelmat talviaikaisissa sisäharjoitteluolosuhteissa lokakuusta huhtikuun loppuun asti on yleisurheilulla ja osin pesäpallolla.

Sisäliikuntahallin tilasuunnitelmaluonnoksessa on pyritty ratkaisemaan ensisijaisesti yleisurheilun tarpeet kuitenkin niin, että tilaa voisivat käyttää myös esimerkiksi pesä- ja jalkapallo. Halli voidaan varustaa auki rullattavilla tekonurmimatoilla, kuten muissa vastaavissa halleissa Suomessa. Halliin saadaan sijoittumaan muun muassa pesäpallon lyöntipaikat, pesäpallon heittoharjoittelu ja juoksut sopivat halliin. Halliin voidaan tekonurmen käyttöönotolla saada laaja sisäpelitila (noin 45 x 85 metriä) pesäpalloon tai jalkapalloon, ei siis kuitenkaan täysimittaisena pallokenttänä.

Yleisurheilua varten hallissa on 200 metrin kiertävä juoksurata, jossa on 4 kiertävää rataa kaarrekallistuksin, kuusi 60 metrin juoksurataa keskellä, pituus- ja kolmiloikkapaikat, seiväs- ja korkeuspaikat, kiekon, keihään ja kuulan heittopaikat seinäpressuun, pukutilat, toimisto- ja kokoustilaa, kahviotila, aulat, varastot sekä tarvittavat oheistilat ja katsomovaraus noin 300 hengelle. Hallissa on mahdollista järjestää kansallisen tason ja vähintään junioreiden halli SM-kisoja. Hallin keskiosa juoksuratojen sisällä voidaan toteuttaa lattiamateriaalilla, joka soveltuu yleisurheilun ohella myös sisäliikuntaan kouluja ajatellen.

Tämän tyyppiseen tilaan sopii esimerkiksi kiipeilyseiniä, hallin nurkkaosiin kuntosalitilaa, telinevoimistelua, voimistelun ja Crossfit-telineitä. Siellä voi harrastaa myös kaikkea moninaista sisäliikuntaa, frisbeegolfia, pyöräilyä, isoja jumppatilaisuuksia, koululiikunnan suurtapahtumia koululiikunnan lisäksi, erilaisia kamppailu-urheilun kisoja, voimamieskisoja, messuja, isoja näyttelyitä ja muuta toimintaa, jossa tarvitaan paljon tilaa isolle määrälle ihmisiä.

Suomen Urheiluliitto ry:n kilpailupäällikkö Mika Muukka on ilmoittanut, että suunniteltu tilaluonnos vastaa yleisurheilun lajitarpeita erinomaisesti.

Keskeinen sijainti tärkeä

Työryhmä ei ole tässä vaiheessa ottanut kantaa mahdollisen sisäliikuntahallin sijoituspaikkaan. Sijainnin tulee kuitenkin olla käyttäjien kannalta keskeinen, jonne on hyvät yhteydet eri liikkumismuodoilla ja sen tulee olla kaupungin omistamalla maalla, jolloin erillisiä tontinhankintakustannuksia ei tule.

Vaihtoehtoina on tarkasteltu esimerkiksi ammattikoulun lämmitettävän tekonurmen paikka, jonka tekonurmirakenne on uusittava joka tapauksessa lähivuosina. Uusi lämmitettävä tekonurmi voidaan rakentaa toiseen paikkaan keskusta-alueella. Muita sijaintivaihtoehtoja hallille voisivat olla Harapaisenpelto autoliikkeiden takana taikka Opintien varikon alue, joka on poistumassa kaupungin muusta käytöstä.

Työryhmä tarkastelee sijaintiasiaa vielä tarkemmin loppuraportissa, kun eri vaihtoehtojen oheiskustannukset muun muassa infrastruktuurin rakentamisesta aiheutuneista kustannuksista on saatu arviot.

Kustannukset

Edellä kuvatun sisäliikuntahallikonseptin rakennuskustannusten tavoitehinta on noin 8 miljoonaa euroa Haahtela-indeksin pisteluvussa 82,0/1.2018.

Lisätietoja sisäliikuntahallikonseptista antaa projektijohtaja Ilkka Oksman puh. 0400 753 504

Liitteenä sisäliikuntahallin tilasuunnitelmaluonnos

Liitteet