Etusivu PalvelutPäätöksenteko ja talousViestintäPuheetSaimaan kanava 50 vuotta 9.8.2018, Tervetulosanat, Lappeenrannan kaupunki, kaupunginjohtaja Kimmo Jarva
Valitse taso
Puheita
10.8.2018 9.48

Saimaan kanava 50 vuotta 9.8.2018, Tervetulosanat, Lappeenrannan kaupunki, kaupunginjohtaja Kimmo Jarva

Arvoisat Venäjän ja Suomen valtioiden edustajat, Arvoisat juhlavieraat

Lämpimästi tervetuloa Saimaan kanavan 50-vuotisjuhlaan.

Ja samalla toivotan teidät kaikki tervetulleeksi Lappeenrantaan ja Saimaan rannalle.

Idän ja lännen rajalla sijaitseva Lappeenranta on vuosisatojen ajan ollut portti, jonka kautta niin kauppatavarat kuin vaikutteetkin ovat kulkeneet ilmansuunnasta toiseen.
Hyviä kulkuyhteyksiä kaikkiin ilmansuuntiin on kautta aikojen pidetty ensiarvoisen tärkeinä seudullamme. Sijaintimme onkin logistisesti merkittävä: Lappeenrannan kautta Venäjän rajan voi nykyisin ylittää vesiteitse, rautateitse sekä maanteitse. Lisäksi tänä vuonna siivilleen noussut kansainvälinen lentokenttämme lisää huomattavasti kaupunkimme saavutettavuutta.

Lappeenranta on nykyisin kansainvälinen yliopisto- ja matkailukaupunki. Sijainti eteläisen Saimaan luonnonkauniilla ja geologisesti mielenkiintoisilla rannoilla kiehtoo myös maailmanmatkaajia. Parhaillaan olemmekin yhdessä kahdeksan muun kunnan kanssa hakemassa eteläiselle Saimaalle Geopark-statusta YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescolta.

Yksi Saimaa Geoparkin kiinnostavimmista geokohteista on Saimaan kanava.

Jo tervakaupan aikaan 1500- ja 1600-luvuilla oivallettiin, että Saimaan vesistön yhdistäminen kanavalla Suomenlahteen edistäisi kaupankäyntiä merkittävästi, mutta vasta 1800-luvun puolivälissä, vanhan kanavan valmistuttua, haaveista tuli totta.

Tänään juhlimme 1960-luvulla toteutetun uuden kanavan 50-vuotisjuhlia. Uusi kanava vihittiin käyttöönsä elokuun alkupäivinä vuonna 1968. Suomen puolella oleva kanavaosuus sijaitsee koko pituudeltaan Lappeenrannan alueella ja se on ollut ja tulee jatkossakin olemaan monin tavoin merkittävä väylä sekä elinkeinoelämän että matkailun näkökulmasta.

Hyvät kuulijat

Saimaan kanavalla on sen ensimmäisestä rakentamisvaiheesta alkaen ollut merkittävää matkailullista merkitystä. Viimeisten kolmenkymmenen vuoden aikana Lappeenrannan ja Viipurin välistä matkailua Saimaan kanavaa pitkin on hoidettu Lappeenrannan kaupunkikonsernin omistamilla laivoilla. Nykyisin viisumivapaat risteilyt Lappeenrannasta Viipuriin ovat erittäin suosittuja.

Kasvava liikennemuoto kanavalla tulee lähitulevaisuudessa olemaan myös huviveneily. Molemmin puolin rajaa onkin syytä panostaa huviveneilijöiden palvelujen parantamiseen, jotta kanavamatkailu kehittyisi suotuisasti.

Lisäksi haluan muistuttaa, että Saimaan kanava on omalta osaltaan ollut tärkeä väylä muun muassa Lappeenrannan ja Viipurin sekä Pietarin alueen lähialueyhteistyössä. Ovathan kanavaan liittyvät tapaamiset oivallisia tilaisuuksia tutustua toisiimme ja vaihtaa ajatuksia keskenämme.

Arvoisat läsnäolijat

Suomen ilmastopääkaupungiksi nimetty Lappeenranta on saanut paljon tunnustusta kestävän kehityksen ja vihreän talouden edistämisestä ja kuuluukin edelläkävijöiden joukkoon ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Haluan tänään Saimaan kanavan juhlapäivänä korostaa, että Suomen ja Venäjän rajaseudulla on erittäin tärkeää kehittää kulkuyhteyksiä, jotka vastaavat jatkuvasti kasvaviin ympäristövaatimuksiin.

Erityisesti rahtiliikenteen näkökulmasta katsottuna juuri vesiliikenteen kehittäminen on vihreiden arvojen mukaista. Niin metsäteollisuuden, kemianteollisuuden kuin rakennusaineteollisuudenkin kuljetuksissa vesitie on erinomainen kuljetusvaihtoehto.

Onkin selvää, että Saimaan kanavan ja sen liikenteen turvaaminen ja kehittäminen on mitä tärkein asia. Uskon, että vesiliikenteen kilpailukyky paranee entisestään ympäristötietouden edelleen kasvaessa.

Toivotan menestystä kaikille, jotka työskentelevät Saimaan kanavan hyvän tulevaisuuden puolesta.