Etusivu Kartat ja liikenneSähköriksapyörät tuovat kesäiloa Lappeenrannan vanhuksille ja liikuntarajoitteisille
Ajankohtaista
26.6.2018 10:45

Sähköriksapyörät tuovat kesäiloa Lappeenrannan vanhuksille ja liikuntarajoitteisille

Lappeenrannan kaupunki, Lappeenrannan Energia Oy ja Asuntopalvelut Oy ovat yhteistyössä mahdollistaneet Lappeenrannan SPR:n piristäjäpalvelulle käyttöön kaksi sähköriksapyörää.

Lappeenrannan kaupungin hyvinvointipalvelujen kehittämispäällikkö Sanna Natusen mukaan kahdella riksalla on tarkoitus kuljettaa ikäihmisiä ja liikuntarajoitteisia ajelulle kesän ja alkusyksyn aikana.

Riksakyytipalvelu_Minna Kivistö_404x270.jpg– Tarkoitus on tarjota liikkumisen iloa sellaisille ihmisille, jotka eivät enää itse pysty pyöräilemään. Noin 30 minuutin mittainen riksakyyti on täysin maksuton kyyditettävälle. Toiminta jatkuu alkusyksylle niin pitkään kuin hyviä pyöräilykelejä riittää.

Natunen on iloinen, että hyvän idean toteuttamiseen tartuttiin sujuvasti ja ripeästi yhteistyössä.

– Idea on ollut esillä jo edellisenä kesänä, mutta silloin puuttui toimija, joka olisi ottanut käytännön toteutuksesta koppia. Palvelu tukee hyvin kaupungin strategisia tavoitteita.

SPR:n Lappeenrannan osaston piristäjäpalvelu on toiminut vuodesta 2014 lähtien. Vuoden 2017 aikana palvelu piristi yli 1600 ihmistä. Piristäjäpalvelun vetäjä Kyösti Heikkonen kertoo, että sähköriksapyörien ja muun toiminnan tavoitteena on saada ikäihmiset ja liikuntarajoitteiset nauttimaan Lappeenrannan kulttuuritarjonnasta.

– Olemme innolla mukana meille uudessa riksakyytipalvelussa. Ikäihmiset ja liikuntarajoitteiset voivat tilata piristäjäpalvelun kautta kyytejä esimerkiksi torille, satama-ajelulle tai vaikkapa luontoretkelle.

Riksakyytejä voit tilata SPR:n piristäjäpalvelun yhdyshenkilöltä puh. 044 366 4145 tai sähköpostilla lappeenrannanpiristajat@gmail.com .

Riksakyytiin mahtuu kerrallaan kaksi kyyditettävää. Pyöriä ajavat SPR:n piristäjäpalvelujen kouluttamat kuljettajat.

– Ajoturvallisuudesta huolehditaan, sillä matkustajien tulee kuskien tapaan käyttää pyöräilykypärää matkan ajan. Riksoissa on myös turvavyöt, joita pitää käyttää. Omaa pyöräilykypärää ei tarvitse tuoda, vaan niitä on tarjolla riksoissa, Heikkonen sanoo.

Sähköpyöräriksojen idea on lähtöisin Kööpenhaminasta, jossa yli 90-vuotiasta ikäihmistä kyyditettiin pyöräkisassa vanhainkodin pihamaalla. Riksakyyti on sittemmin levinnyt 22 maahan ja se on myös rantautunut useisiin Suomen kaupunkeihin.

Kuvateksti: Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva avasi riksakyytipalvelun Marianaukiolla 26.6.2018 _kuva Minna KivistöLisätietoja:

Lappeenrannan kaupungin hyvinvointipalvelujen kehittämispäällikkö Sanna Natunen, puh. 040 522 9373, sanna.natunen(at)lappeenranta.fi (27.6. asti, sen jälkeen tavoitettavissa 6.8. alkaen)

Lappeenrannan SPR:n piristäjätoiminnan vetäjä Kyösti Heikkonen
puh. 040 844 8394, kyosti.heikkonen(at)gmail.com

Riksapyörien tilaus:

SPR:n piristäjäpalvelu: puh. 044 366 4145 tai sähköpostitse lappeenrannanpiristajat@gmail.com