Etusivu PalvelutYmpäristöPohjavesialueelle sijoitettavalle energiakaivolle tulee hakea tarvittavat luvat – Lappeenrannan kaupungin verkkosivulle on koottu kaivojen sijoittamiseen liittyvää ohjeistusta
Valitse taso
Ajankohtaista
3.6.2020 14.49

Pohjavesialueelle sijoitettavalle energiakaivolle tulee hakea tarvittavat luvat – Lappeenrannan kaupungin verkkosivulle on koottu kaivojen sijoittamiseen liittyvää ohjeistusta

Lappeenrannan seudun ympäristötoimi muistuttaa, että pohjavesialueelle sijoitettavalle energiakaivolle tulee hakea tarvittavat luvat.

Ympäristötarkastaja Hanna Lohkon mukaan energiakaivojen sijoittamisesta pohjavesialueelle voi aiheutua pohjaveden laadun heikentymistä tai antoisuuden vähenemistä.

- Vesilain mukaan vesitaloushankkeella on oltava vesilain mukainen aluehallintoviraston myöntämä lupa, jos se voi muuttaa pohjaveden laatua tai määrää. Muutos voi huonontaa pohjavesiesiintymän tilaa.

– Muutos voi myös oleellisesti vähentää tärkeän tai muun vedenhankintakäyttöön soveltuvan pohjavesiesiintymän antoisuutta tai muutoin huonontaa sen käyttökelpoisuutta. Lisäksi se voi muillakin tavoin aiheuttaa vahinkoa tai haittaa vedenotolle tai veden käytölle talousvetenä.

Lappeenrannan, Lemin, Taipalsaaren ja Savitaipaleen I ja II luokan pohjavesialueilla sekä Lappeenrannan keskusta-Lauritsalan III luokan pohjavesialueella edellytetään toimenpide- ja rakennusluvan lisäksi vesilain (587/2011) 3 luvun 2 §:n mukaisen ja Etelä-Suomen aluehallintoviraston myöntämän luvan hakemista. Lauritsalan III luokan pohjavesialueella, linjan Pappilanniemi-Kisapuisto itäpuolella, vesilain mukaisen luvan tarve harkitaan erikseen.

Lappeenrannan kaupungin verkkosivulle on koottu tarkempaa energiakaivojen sijoittamiseen liittyvää ohjeistusta. Sivulla on myös linkki karttaan, josta voi tarkistaa suunniteltavana olevan energiakaivon sijainnin suhteessa pohjavesialueisiin.

Lisätietoja:

Lappeenrannan seudun ympäristötoimi:

ympäristötarkastaja Hanna Lohko
puh. 040 015 4579, hanna.lohko(a)lappeenranta.fi

ympäristötarkastaja Taina Lahtela
puh. 040 529 8480, taina.lahtela(a)lappeenranta.fi

ympäristötarkastaja Päivi Uski
puh. 040 547 7357, paivi.uski(a)lappeenranta.fi

Energiakaivojen sijoittamiseen liittyvää ohjeistusta: www.lappeenranta.fi/fi/Palvelut/Ymparisto/Vesiasiat/Energiakaivot