Etusivu PalvelutMyllymäen koulussa opitaan ja opetetaan onnellisuutta yhdysvaltalaisen hyvinvointiohjelman avulla – ohjelma esillä avoimessa tilaisuudessa 21.11.
Ajankohtaista
7.11.2018 11:15

Myllymäen koulussa opitaan ja opetetaan onnellisuutta yhdysvaltalaisen hyvinvointiohjelman avulla – ohjelma esillä avoimessa tilaisuudessa 21.11.

Myllymäen koulu pilotoi ensimmäisenä Yhdysvaltojen ulkopuolisena yhteisönä yhdysvaltalaista The Happiness Practice THP -hyvinvointiohjelmaa. Sen avulla pyritään lisäämään sekä koulun henkilökunnan että oppilaiden onnellisuutta ja hyvinvointia. Ohjelmaan voi tulla vapaasti tutustumaan Myllymäen koululle (Hiessillankatu 10) keskiviikkona 21.11. klo 18.

Myllymäen koululla on jo vuodesta 2016 alkaen harjoiteltu mindfullness- eli tietoisuustaitoja. Yksi luokkatila on sisustettu tietoisuustaitoluokaksi ja henkilökunta on osallistunut koulutuksiin. Koululle laadittiin oma hyvinvointimalli Tyyni ja valpas mieli. Koulu etsi jatkokehittämistä varten erilaisia yhteistyökumppaneita ensin Suomesta, kunnes he sattumalta löysivät yhdysvaltalaisen THP-ohjelman. Myllymäen koulu henkilöstö.jpeg

Tietoisuustaitojen jalkauttamisesta vastaava koulunkäynninohjaaja Sari Torniainen kertoo, että nyt pilotoitavan ohjelman taustalla on ajatus siitä, että hyvinvoiva aikuinen on hyvä työntekijä ja hyvinvoiva oppilas oppii parhaiten.

– Ohjelman avulla on tarkoitus ensin opettaa henkilöstölle keinoja oman hyvinvoinnin ylläpitämiseen esimerkiksi tietoisen läsnäolon, hengitysharjoitusten ja tunteiden kunnioittamisen kautta.

– Lähtökohtana on, että onnellisuutta voi opetella, oppia ja opettaa. Kun olemme käyneet koulutuksen, voimme opettaa oppilaille samoja taitoja. Lisäksi voimme vetää heille samanlaisen koulutuksen soveltaen sitä heidän tarpeisiinsa, ikätasoonsa ja oppimiskykyynsä.

Hyvinvointiohjelma on aloitettu koululla jo syyskuussa. Siihen osallistuu aluksi 14 aikuista. Koulutus kestää reilut puoli vuotta ja siihen sisältyy webinaareja, harjoituksia, mittaamista, tutkimista ja raportointia. Viisiosaisen ohjelman jokaisessa vaiheessa opetellaan uusi tietoisuustaito.

– Mittaamista ja tutkimista tapahtuu sekä yksilö- että organisaatiotasolla. Selkeät mittarit on räätälöity juuri meidän tarpeisiimme. Erityisen innoissani olen siitä, että pääsemme tutkimaan henkilökunnan hyvinvoinnin paranemisen heijastusvaikutuksia oppilaisiin, joiden joukossa on myös erityistä tukea tarvitsevia, Torniainen sanoo.

Odotukset ohjelmaa kohtaan ovat korkealla, sillä Myllymäellä on Torniaisen mukaan saatu loistavia tuloksia, kun koulu on omatoimisesti opettanut tietoisuustaitoja oppilailleen.

– Pilottiohjelmankin vaikutukset ovat jo nyt nähtävissä, vaikka olemme vasta alkutaipaleella. Aikuiset pohtivat oman rauhoittuneen olemuksensa vaikutuksia oppilaisiin ja käytävällä kysellään työkaverilta avoimesti onko hän muistanut pitää huolta itsestään.

Hyvinvointiohjelman taustavaikuttajat eivät voineet kieltäytyä, kun onnellisesta Suomesta otettiin yhteyttä

Hyvinvointiohjelmasta vastaava Experience Happiness -yritys tarjoaa pilotoinnin maksutta Myllymäen koululle. Yritys on juurruttanut ohjelmaansa Yhdysvalloissa ensin yrityksiin ja sairaalamaailmaan ja lopulta kouluihin.

Koulunkäynninohjaaja Sari Torniainen otti yhteyttä yritykseen sähköpostitse kertoen koululla jo tehdystä työstä ja heidän jatkotarpeistaan. Yrityksen perustaja, kouluttaja Linda Saggau kertoi heidän innostuneen Myllymäestä samalta istumalta.

– Kun maailman onnellisimmasta maasta Suomesta otettiin meihin yhteyttä, emme yksinkertaisesti voineet kieltäytyä. Koemme pilotoinnin Myllymäessä erityisen kiinnostavana, sillä emme ole aiemmin mitanneet THP:n vaikutuksia nimenomaan erityisen tuen tarpeessa oleviin lapsiin, Saggau avaa.

Saggau, toinen kouluttaja Nancy O’Brien ja Hennepin Healthcare -yrityksen edustaja Sara Rose vierailevat Suomessa ja Myllymäen koululla 17.–24.11. He ovat paikalla myös kaikille avoimessa ohjelman esittelytilaisuudessa 21.11.

Kouluttajat ovat aikaisemmin työskennelleet yritysmaailmassa. Torniainen kertoo, että heillä on laajat maailmanlaajuiset oman erikoisalansa verkostot.

– Saggau on toiminut konsulttina ja yrittäjänä, O'Brien puolestaan on IBM:n johtoryhmässä luotsannut yhtiön läpi suuren organisaatiomuutoksen.

– Kouluttajat käyvät kaksi-kolme kertaa viikossa puhumassa ohjelmastaan erilaisissa tilaisuuksissa Yhdysvalloissa. Heidän tarkoituksenaan on levittää oppejaan muuallekin maailmaan ja meillä on ilo olla heidän ensimmäinen yhteistyökumppaninsa Euroopassa.

Torniainen ja Myllymäen koulun vs. rehtori Hanna-Maria Toivanen ovat levittäneet tietoa ohjelman avoimesta esittelytilaisuudesta omia verkostojaan pitkin. Uudenlainen ohjelma on herättänyt mielenkiintoa ympäri Suomea.

– Hyvinvointia ja hyvinvoinnin edistämistä pidetään tällä hetkellä suuressa arvossa. Onnellisuus ja onnellisuuden oppiminen herättävät mielenkiintoa jatkuvasti hektisemmäksi muuttuvassa maailmassa. Toivottavasti mahdollisimman moni kiinnostunut pääsisi tilaisuuteemme, sillä ohjelman opit sopivat varmasti jokaiseen työyhteisöön, Torniainen sanoo.

Kuva: Myllymäen koulun henkilöstö osallistuu yhdysvaltalaisen hyvinvointiohjelman pilotointiin.

Lisätietoja:

Myllymäen koulu, koulunkäynninohjaaja Sari Torniainen
puh. 040 670 6488, sari.torniainen@lappeenranta.fi

Vs. rehtori Hanna-Maria Toivanen,
puh. 040 576 5863, hanna-maria.toivanen@lappeenranta.fi

Seuraa Myllymäen pilotointia Experience Happinessin LinkedIn-sivulla: https://www.linkedin.com/pulse/were-bringing-happiness-finland-linda-saggau/

Lisätietoja ohjelmasta ja yrityksestä: http://www.experiencehappiness.biz/