Etusivu Murhamysteeri kinosten keskellä
Ajankohtaista

Murhamysteeri kinosten keskellä

(23.10.2020)

Lappeenrannan kaupunginteatterin lavalle nousee juna, jossa tapahtuu murha. Onneksi matkustajien kyydissä on mestarietsivä Hercule Poirot.

Idän Pikajuna 426x284.jpgIdän Pikajunan arvoitus -näytelmä pohjautuu Agatha Christien samannimiseen klassikkoromaaniin. Lappeenrannan kaupunginteatterissa teoksesta nähdään Ken Ludwigin näytelmäsovitus. Näytelmän on ohjannut Iiris Rannio ja lavastuksesta vastaa Tampereen teatterin skenografi Mikko Saastamoinen. Mestarisalapoliisi Hercule Poirot’n roolissa nähdään Samuli Punkka.

Näytelmä saa odotetun ensi-iltansa keskiviikkona 28.10. ja se jatkaa ohjelmistossa vielä keväällä 2021.

Tarina vie katsojan vuoteen 1934, kuuluisan Idän pikajunan kyytiin. Istanbulista Pariisiin matkaava luksusjuna juuttuu kinoksiin ja aamulla yksi sen matkustajista löytyy murhattuna. Käsillä on klassinen suljetun huoneen arvoitus. Lumi estää ketään lähtemästä junasta, joten murhaajan täytyy olla joku läsnäolijoista. Tapausta alkaa selvittää Hercule Poirot, joka on sattumalta matkustajana samassa junassa.

 Valokeilassa roolihahmot, tarina ja lavastus

Idän pikajunan arvoitus on yksi Agatha Christien rakastetuimpia teoksia, jonka tiivistunnelmainen juoni ja nerokas loppuratkaisu ovat hurmanneet lukijat ympäri maailman jo pian vuosisadan ajan. Ohjaaja Iiris Rannio kertoo, että Lappeenrannassa nähtävä näytelmä on uskollinen alkuperäistekstille.

– Luvassa on tyylikäs dekkariklassikko. Sekä tarina että monsieur Hercule Poirot ovat hyvin tunnistettavissa, Rannio lupaa.

Myös muut roolihahmot ovat hyvin tyypillisiä Christien tuotannolle. Rannio nostaakin hyvät roolihahmot yhdeksi tuotannon kiinnostavammaksi piirteeksi.

– Kiinnostavat roolihahmot, jännittävä tarina ja hieno lavastus. Erityisen vaikuttavaa on se, kuinka juna on toteutettu lavalle, Rannio summaa syitä tulla katsomaan näytelmä.

Haasteeseen riitti inspiraatiota

Näytelmän lavastuksesta vastaa Tampereen teatterin skenografi Mikko Saastamoinen, joka kertoo ammentaneensa tehtäväänsä inspiraatiota lukuisista lähtökohdista.

– Omat ja ohjaajan ideat, alkuperäisteos ja sen sovitukset, roolihenkilöiden ja näyttelijöiden ominaispiirteet, kuuluisasta salapoliisista tehdyt tulkinnat, aikakauden kulttuurihistoria sekä ylellisen junayhtiön luonne, matkareittiin liittyvä romantiikka ja eksotiikka… listaa voisi jatkaa loputtomiin! Saastamoinen luettelee työnsä inspiraation lähteitä.

Vaikka lavastuksen toteutukseen riitti innoitusta, lähes kokonaan junassa tapahtuvan näytelmän lavastus oli haaste.

– Junavaunut ovat ahtaita ja sokkeloisia. Niissä on salonkivaunuja, makuuhyttejä ja käytäviä. Myös näkyvyys niiden sisään on rajallinen.

– Näyttämökuva vaihtuu tiheästi, juna seisoo ja ulkona on talvi. Juna pitää tavallaan läpivalaista ja muotoilla niin, että näyttämötoiminta ja siirtymät tiloista toisiin ovat mahdollisia. Tarkoitus on, että yleisö näkee, kuulee ja pystyy seuraamaan tarinaa ja pieniä johtolankoja! Saastamoinen selittää.

Lavastuksessa Saastamoinen on päässyt hyödyntämään uuden teatterin näyttämötekniikkaa pyörönäyttämöä käyttämällä.

–Valot, äänet ja muut efektit ovat keskeisessä roolissa tunnelmien luomisessa ja kerronnassa. Lopputulos vaatii siis tyylittelyä ja yhteistyötä, moni-ilmeisen kokonaisuuden rakentamista pienistä yksityiskohdista.

Vaikka Idän pikajunan arvoitus lajilleen tyypillinen klassinen salapoliisitarina, käsitellään tekstissä myös moraalisia kysymyksiä. Tarinan suuria teemoja ovat oikeudenmukaisuus ja oikeudentaju. Hercule Poirot joutuukin vaikean moraalisen päätöksen eteen junamysteeriä ratkaistessaan.

 

Idän pikajunan arvoitus
Ensi-ilta 28.10.2020 klo 19.00 Suurella näyttämöllä
Ohjaus: Iiris Rannio
Skenografia: Mikko Saastamoinen (vierailija)
Näyttelijät: Samuli Punkka (Hercule Poirot) Jarno Hyökyvaara, Seppo Kaisanlahti, Sanna Kemppainen, Jarno Kolehmainen, Noora Koski, Jussi Lankoski, Anna-Kaisa Makkonen, Vilma Putro ja Netta Salonsaari
Jatkaa ohjelmistossa keväällä 2021
Esitysoikeuksia valvoo Nordic Drama Corner Oy

 

Lisätiedot
Iiris Rannio
0505719163
iiris.rannio@lappeenranta.fi

 

Idän Pikajunan arvoitus -kuvat
(kuvaaja: Aki Loponen):  
https://lappeenranta.kuvat.fi/kuvat/Lappeenrannan+kaupunginteatteri/Syksy+2020+/Id%C3%A4n+pikajunan+arvoitus+/