Etusivu PalvelutMitä sinä haluat kysyä lappeenrantalaisilta kuntavaaliehdokkailta?
Ajankohtaista
4.5.2021 11.15

Mitä sinä haluat kysyä lappeenrantalaisilta kuntavaaliehdokkailta?

Koronatilanteen vuoksi Lappeenrannan kaupungin kuntavaalipaneeli toteutetaan verkkotilaisuutena viikolla 21. Kuntavaalipaneeliin osallistuu yksi ehdokas per puolue. Kuntavaalipaneelitilaisuuteen ei tällä kertaa pääse yleisöä mukaan vallitsevan koronatilanteen takia. Kaupunki haluaa kuitenkin osallistuttaa asukkaat mukaan vaalipaneeliin avoimen kyselyn kautta.

Kuntavaalit 2021 banneri.png

 Näissä kuntavaaleissa on teemana ”Tulevaisuuden kunta”. Jokainen kuntalainen on oman arkensa paras asiantuntija, anna asiantuntijuutesi käyttöön ehdokkaana ja äänestäjänä, veronmaksajana ja palveluiden käyttäjänä, kannustetaan Kuntaliiton sivustolla osallistumaan näissä vaaleissa. https://www.kuntavaalit.fi/tulevaisuuden-kunta

- Pyrimme huomioimaan kaikki saapuvat kysymykset. Kysymyksiä saattaa tulla samasta aiheesta useita, mutta eri tavoin esitettyinä, joten tarvittaessa esitettyjä kysymyksiä muotoillaan paneelia varten, kertoo Lappeenrannan kaupungin osallisuuskoordinaattori Pia Pulliainen.

Kaupunki on avannut sähköisen kyselyn, johon voi osallistua myös paperilomakkeen kautta kaupungintalon asiakaspalveluskeskus Winkissä ajalla 14.5.2021 asti.

Linkki sähköiseen kyselyyn: https://response.questback.com/lappeenrannankaupunki/kuntavaalipaneeli

Kuntavaalipaneelista ja sen sisällöstä tiedotetaan tarkemmin erikseen.

Lappeenrannan kaupunki kannustaa äänestämään kuntavaaleissa!

- Kuntavaalien ennakkoäänestysaika on 26.5. – 8.6.2021 ja varsinainen äänestyspäivä on sitten sunnuntaina 13.6. On siis jo aika miettiä mitä itse aikoo tehdä äänestämisen suhteen, toteaa Pia Pulliainen.

Suomalaiset ovat äänestäneet vaisusti jo pidemmän aikaa. Edellisissä kuntavaaleissa koko maan äänestysprosentti oli 58,9 ja Lappeenrannan vastaava luku oli 54,4 prosenttia.

Vuoden 2017 kuntavaaleissa valittiin Lappeenrannan kaupunginvaltuustoon 51 valtuutettua, joista miehiä oli 63 prosenttia ja naisia 37 prosenttia. Valituista valtuutetuista uusia oli 19 ja uudelleen valittiin siis 32 valtuutettua.

Muutoksia tekevät ne, jotka osallistuvat!

Lappeenrannan kaupunki markkinoi asukkailleen kuntavaaleja ja nimenomaan äänestämistä ja sitä kautta laajemman demokratian toteutumista kaupungissa. – Lappeenrannassa on ollut jo vuosia vahvaa asukasvaikuttamista, mutta jostain syystä äänestäminen on ollut jo useiden vaalien aikaan alle Suomen keskitason, Pulliainen hämmästelee. 

– Vaalien aikaan kuulee usein ”eihän se mitään vaikuta vaikka äänestänkin” tai ”samat valtuutetut ne siellä aina häärää, ei saada muutosta aikaan kuitenkaan”. Muutoksia saavat aikaan ne, jotka osallistuvat eli äänestävät, osallisuuskoordinaattori haastaa lappeenrantalaiset osallistumaan ja vaikuttamaan – äänestämään parasta mahdollista ehdokasta, jonka ajatusmaailma ja arvot osuvat kohdalleen omien arvojen kanssa. 

”Kunnat luovat perustan asukkaiden hyvälle elämälle. Kunta on kaiken takana ja kunta koostuu meistä kaikista. Me vaikutamme joka päivä kuntamme asioihin elämällä, osallistumalla ja vaikuttamalla.” https://www.kuntavaalit.fi/tulevaisuuden-kunta

Nyt on siis aika osallistua ja vaikuttaa!

-Toivon lappeenrantalaisten vastaavan äänestämisen haasteeseen positiivisella otteella ja että jokainen meistä toteuttaa oman yksilön yhteiskuntavastuunsa ja äänestää. Presidentti Obama sanoi jäähyväispuheessaan ”Demokratiaa ylläpidetään osallistumalla siihen”. Nyt on aika osallistua kuntavaaleihin ja näyttää, että meissä on yhteisöllistä voimaa, kannustaa kaupungin osallisuuskoordinaattori.

Lappeenrannan kuntavaalien ennakkoäänestyspaikat ja ohjeita äänestämiseen löytyy kaupungin vaalisivustolta.

https://www.lappeenranta.fi/fi/Osallistu-ja-vaikuta/Vaalit/Kuntavaalit-2021

Lisätietoja:
Pia Pulliainen, osallisuuskoordinaattori, Lappeenrannan kaupunki
puh. 040 5494 740 / pia.pulliainen@lappeenranta.fi