Etusivu PalvelutMitä sinä haluaisit tehdä vanhustenviikolla? - Vanhusneuvoston kysely ikääntyneille
Ajankohtaista
28.8.2018 7:00

Mitä sinä haluaisit tehdä vanhustenviikolla? - Vanhusneuvoston kysely ikääntyneille

Vanhustyön keskusliiton käynnistämät Vanhustenpäivä ja -viikko ovat maassamme pisimpään juhlittuja valtakunnallisia teematapahtumia! Vanhustenpäivää on vietetty jo vuodesta 1954 lähtien lokakuun ensimmäisenä sunnuntaina. Sitä seuraava viikko on Vanhustenviikko.

Iloa toimeliaisuudesta. Kuva Vanhustyönliitto.jpgVanhustenviikkoa vietetään tänä vuonna 7.10.-14.10.2018 teemalla ”Iloa toimeliaisuudesta”.

Teemaa juhlistetaan koko vuoden ja keskusliitto kannustaa yhteisöjä ja organisaatioita järjestämään toimintaa ikääntyneille ihmisille erityisesti Vanhustenviikolla.

 

- Lappeenrannan vanhusneuvosto kartoittaa tällä kyselyllä kaupungin ikääntyneiden toiveita. Kyselyssä punaisena lankana on juurikin tuo teema ”Iloa toimeliaisuudesta”, kertoo vanhusneuvoston puheenjohtaja Harri Aartelo. Tänä vuonna teeman kautta tuodaan esiin myös ikääntyneiden yksinäisyys ja uusien ihmissuhteiden luomisen hankaluus yhteisten tapaamisten ja tilaisuuksien puuttuessa.

 

- Yhdessäolo, sosiaalisten suhteiden ylläpito ja kulttuuritapahtumiin osallistuminen ovat erityisen tärkeitä ja merkityksellisiä asioita ikääntyneille – kuten meille nuoremmillekin.  Yksinäisyys on meillä suorastaan kansantauti. Kaikki keinot yksinäisyyden torjumiseksi ovat tarpeen, toteaa Annika Saarikko, perhe- ja peruspalveluministeri Vanhustenviikon 2018 esitteessä. - Toimeliaisuus ei lisäänny, ellei ihminen myös sitä halua. Aktiivisuudella ja toimintakyvyn kohentamisella voidaan jopa siirtää terveyspalveluiden aloittamisaikaa - puhumattakaan siitä sosiaalisesta hyvinvoinnista, joka ikäihmiselle koituu. Me kaikki ikäännymme. On aika valmistella ikäystävällinen yhteiskunta kaikille meille ja läheisillemme, ministeri jatkaa.

 

Kyselyssä on ensimmäisenä kohtana vapaa sana koskien toiveita tapahtumista vanhustenviikolla. Toisessa kysymyksessä tarjotaan muutamaa vaihtoehtoa – Osallistuisitko jos järjestäisimme bingon, päivätanssit, musiikkitietokilpailun, leikkimielisen liikunnallisen tapahtuman ulkona, yhteislaulutilaisuuden tai yhteisen isomman kahvitteluhetken esimerkiksi torilla.

 

- Tänä vuonna emme halunneet järjestää seminaaria vanhustenviikolla vaan korostaa enemmän tätä toimilaisuutta ja yhdessä tekemistä, Aartelo kannustaa ikääntyneitä osallistumaan kyselyyn ja esittämään toiveensa. – Kaikkia toiveita ei yhdellä viikolla ehditä toteuttamaan, mutta kyselystä jää hyvää materiaalia myös tulevaisuuden toimintoihin, toteaa vanhusneuvoston sihteeri Pia Haakana.

Vanhusneuvoston kysely on avoinna ti 28.8. - ke 5.9.2018 välisellä ajalla

 

Kyselyyn voi vastata sähköisesti netissä seuraavan linkin kautta: https://goo.gl/forms/xpHdBnm8mssAoyXS2 .

 

Koska kaikilla ei ole mahdollisuutta netin kautta vastaamiseen, niin kyselyyn voi vastata myös paperisella lomakkeella seuraavissa paikoissa - paperilomakkeet ovat valmiina ke 29.8.:

 

* Lappeenrannan kaupungintalon WINKKI asiakaspalvelupisteissä arkisin klo 9-16 välisellä ajalla

* Lappeenrannan kaupunginkirjastolla arkisin klo 10-19 välisellä ajalla

* Joutsenon kirjastolla ma-to klo 10-19 ja pe klo 10-15 välisellä ajalla

* Ylämaan kirjastolla ma-ti klo 15-19, ke klo 9-12, to klo 12-19 ja su klo 11-14  välisillä ajoilla

* Vapaaehtoiskeskus Kuutin kulmassa arkisin klo 9-15 välisellä ajalla

 

Lisätietoja:

 

Harri Aartelo, puheenjohtaja, Lappeenrannan kaupungin vanhusneuvosto, puh. 0500 796 427

 

Pia Haakana, sihteeri, asukasyhteyshenkilö, Lappeenrannan kaupunki, puh. 040 5494 740