Etusivu PalvelutMaaseututoimi muistuttaa: kesäkanan tai -lampaan ottajan on rekisteröitävä lemmikkinsä
Ajankohtaista
22.5.2018 15:40

Maaseututoimi muistuttaa: kesäkanan tai -lampaan ottajan on rekisteröitävä lemmikkinsä

Lammas-kuva_Etelä-Karjalan maaseututoimi.png

Tähän aikaan vuodesta moni hankkii harrastemielessä erilaisia tuotantoeläimiä kesäkauden iloksi. Tuotantoeläimiä harrastemielessä pitävien tulee rekisteröityä eläintenpitäjäksi. Kyseessä on lakisääteinen Eviran hallinnoima rekisteri. Rekisteriin avulla muun muassa ehkäistään tarttuvien eläintautien leviämistä. Ammatikseen tuotantoeläimiä pitävät maatilat ovat myös rekisteröityneet eläintenpitäjiksi.

 

Henkilö katsotaan eläintenpitäjäksi, jos hän pitää harrastemielessä nautoja, sikoja, vuohia, lampaita, siipikarjaa, mehiläisiä, kimalaisia, turkiseläimiä, kameli- tai hirvieläimiä. Rekisteröitymisvelvoite koskee jo yhdenkin kesäkanan tai muun tuotantoeläimen pitäjää. Rekisteröinti kannattaa, koska se on niin eläinten kuin omistajienkin etu, kertoo Etelä-Karjalan maaseututoimen johtaja Eeva Heikka.


- Jos vaikka kanojen tarttuva hengitystietulehdus äityisi jossain päin maakuntaa epidemiaksi, saadaan eläinlääkintähuollossa heti tieto kaikista tartuntavaarassa olevista eläimistä ja niiden sijainnista.

 

Rekisteröityminen on helppoa ja maksutonta. Se tehdään Eviran ilmoituslomakkeella Etelä-Karjalan maaseututoimen mihin tahansa toimipisteeseen: Imatralle, Lappeenrantaan, Lemille, Luumäelle, Parikkalaan, Savitaipaleelle tai Taipalsaarelle. Myös eläintenpidon lopettamisesta ja muutoksista tulee ilmoittaa, jotta tiedot ovat rekisterin käyttäjille ajan tasalla, muistutetaan maaseututoimesta.


Eviran verkkosivuilta löytyy hyvää ja tarpeellista ohjeistusta eläintenpitoon, jos aikoo ottaa harrastemielessä tuotantoeläimiä hoitaakseen. Tuotantoeläimiä uhkaavat monet taudit ja tautien leviämisen ehkäisemiseksi on myös muun muassa joitakin ulkonapidon rajoitteita. Näistäkin asioista löytyy lisää tietoa Eviran verkkosivuilta osoitteesta www.evira.fi/elaimet/. Kaupunkialueella tai taajamassa tuotantoeläintenpito voi edellyttää myös ilmoitusta ympäristötoimeen.


Lisätietoja:
johtaja Eeva Heikka, Etelä-Karjalan maaseututoimi
p. 040 861 2584, eeva.heikka(at)lappeenranta.fi