Etusivu PalvelutLuukkaan jäteveden pumppaamon toimintahäiriö, tiedote 21.7.
Ajankohtaista
21.7.2017 10:00

Luukkaan jäteveden pumppaamon toimintahäiriö, tiedote 21.7.

Viime viikolla oli Luukkaan jäteveden pumppaamolla toimintahäiriö, jonka seurauksena 2800 kuutiota jätevettä pääsi ylivuotona Saimaaseen. Lappeenrannan Energiaverkot selvitti 20.7. sisäisesti tapahtuman kulkua ja vastaavan tilanteen välttämiseksi tehtäviä toimenpiteitä.

Viime vuosina jäteveden pumppaamoiden luotettavuutta on saatu säännöllisillä huolloilla, automaation lisäämisellä ja järjestelmällisillä saneerauksilla parannettua mutta tämä tapaus osoitti sen, että vielä on parannettavaa. Nyt on varmistettu, että kaikkiin Saimaan rannan jäteveden pumppaamoihin on asennettu toimilaite, joka käynnistää pumput pakotetusti, mikäli jäteveden pinta pumppaamolla nousee liian korkealle. Samalla on täydennettävä jäteveden pumppaamoilta tulevia hälytyksiä, jotta henkilöstöllä on aikaa reagoida, jos jotain poikkeavaa esiintyy.

Lappeenrannan Energia- konsernilla on tiedotusohjeet sekä sisäiselle että ulkoiselle tiedottamiselle. Ohjeen mukaan esim. Lappeenrannan Energiaverkoilla on velvollisuus tiedottaa omasta toiminnastaan ja niistä poikkeustilanteista, joita siinä esiintyy. Tiedottamisen on tapahduttava niin nopeasti kuin mahdollista ja sitä on jatkettava säännöllisesti koko poikkeustilanteen keston ajan. Tarvittaessa tiedottaminen toteutetaan yhteistyössä viranomaisten kanssa. Oikea-aikaisen tiedottamisen merkitystä on korostettava ja tarvittaessa tehtävä tarkennukset tiedotusohjeeseen. Näin jälkikäteen voidaan todeta, että Luukkaan jäteveden pumppaamon poikkeustilanteen tiedottamisessa tapahtui arviointivirhe ja ensimmäinen mediatiedote lähti aivan liian myöhään, jota pahoittelemme.

20.7. valmistuneiden vesinäytetulosten mukaan tilanne näyttää normalisoituneen, mutta veden laadun seurantaa jatketaan vielä ensi viikolla.

Lisätietoja antaa
Ami Kylliäinen
020 177 6391