Etusivu PalvelutLukeva Lappeenranta tähtää lukutaidon kehittämiseen – verkkosivusto tarjoaa ideoita ja keinoja lukutaidon edistämiseen kouluissa ja kodeissa
Ajankohtaista
6.2.2019 10:50

Lukeva Lappeenranta tähtää lukutaidon kehittämiseen – verkkosivusto tarjoaa ideoita ja keinoja lukutaidon edistämiseen kouluissa ja kodeissa

Lappeenrannan kaupunki on avannut Lukeva Lappeenranta -verkkosivuston, jonka tarkoituksena on toimia apuna pääasiassa lappeenrantalaisille opettajille lukutaidon edistämistyössä. Sivustoa tuotetaan yhteistyössä Lappeenrannan kaupunginkirjaston kanssa ja se päivittyy säännöllisesti.

Lukeva Lappeenranta_kuva Marika Haapalainen_394x263.jpgLukevan Lappeenrannan takana ovat Lappeen koulun laaja-alainen erityisopettaja Riikka Qvintus ja Kaukaan koulun rehtori Marika Haapalainen. Heidän mukaansa sivusto on tarkoitettu opettajille, mutta se on silti avoin kaikille.

– Toivomme, että sivusto tavoittaa opettajat kautta Suomen ja myös monet lapset ja vanhemmat, jotta yhdessä saamme nostettua lukutaidon arvoa ja merkitystä muuttuvassa maailmassa, Qvintus sanoo.

Sivustolle kootaan tietoa lukutaidosta ja sen pulmista, valmiita ideoita lukutaidon edistämiseksi ja kehityksen seuraamiseksi, keinoja lukuinnon aktivointiin kotona sekä lukuvinkkejä niin lapsille kuin aikuisillekin. Lukeva Lappeenranta esittelee myös Lappeenrannan kouluissa käytössä olevia lukemiseen liittyviä hyviä käytänteitä, joita voivat muutkin hyödyntää.

– Kotien merkitys lasten lukutaidon tukemisessa on merkittävä. Perheiden arki on kiireistä ja lukemisen kanssa kilpailee moni lasten mielestä mielenkiintoisempi asia.

– Koulu tavoittaa kaikki lapset ja myös heidän vanhempansa. Siksi on tärkeää, että opettajat ovat tietoisia sujuvan lukutaidon merkityksestä opiskelussa. Heillä täytyy olla käytössään menetelmiä tukea lukutaidon kehittymistä sekä tapoja osallistaa koteja lukutaitotyössä, Haapalainen toteaa.

Uuden opetussuunnitelman ja Lappeenrannan kaupungin kasvatus- ja opetustoimen strategian yhtenä painopistealueena on luku- ja kirjoitustaidon kehittäminen. Kaupunki on osoittanut lukutaidon edistämiseen strategiakehittämisrahaa, jonka avulla sivusto on rakennettu.

Kaupungin tavoitteena on saattaa kaikki lappeenrantalaiset lapset samanarvoiseen asemaan suhteessa koulussa tapahtuvaan lukutaidon tukemiseen. Haapalaisen mukaan lukutaitoa tulee edistää jatkuvalla harjoittelulla ja sen kehittymistä tulee seurata säännöllisesti.

– Sujuva lukutaito mahdollistaa luetun ymmärtämisen kehittymisen ja on edellytys menestymiselle opinnoissa. Tutkimusten mukaan hyvä lukutaito auttaa selviytymään tietoyhteiskunnassa, edistää terveyttä ja hyvinvointia sekä ehkäisee syrjäytymistä.

Qvintuksen mielestä lukutaidon merkitys on korostunut entisestään nykymaailmassa, jossa tietoa on saatavilla rajattomasti ja se lisääntyy räjähdysmäisesti.

– Tietotulvasta pitäisi vielä pystyä löytämään itselleen merkitykselliset asiat sekä erottamaan valheet totuuksista. Riittävä lukutaito on tässä avainasemassa.

lukevalappeenrantavihreä_398x280.jpgLukeva Lappeenranta -sivusto sijaitsee osoitteessa http://www.lukevalappeenranta.fi/

Valokuva: Marika Haapalainen.

Lisätietoja:

Kaukaan koulu, rehtori Marika Haapalainen, marika.haapalainen@lappeenranta.fi

Lappeen koulu, laaja-alainen erityisopettaja Riikka Qvintus
riikka.qvintus@lappeenranta.fi