Etusivu PalvelutLauritsalan urheilukentän viereiseen alikulkutunneliin on valmistunut seinämaalauskokonaisuus Lappeenrannan 370-vuotisjuhlavuoden kunniaksi
Ajankohtaista
28.5.2019 14:16

Lauritsalan urheilukentän viereiseen alikulkutunneliin on valmistunut seinämaalauskokonaisuus Lappeenrannan 370-vuotisjuhlavuoden kunniaksi

Lauritsalan urheilukentän viereiseen kevyen liikenteen alikulkutunneliin on valmistunut uusi seinämaalauskokonaisuus, jota työstettiin 20.5.–23.5.2019. Alikulkutunnelin seinämaalaukset on toteutettu yhteistyönä Etelä-Karjalan lasten kulttuurikeskus Metkun ja Lauritsalan koulun 6.C.-luokan kanssa. Seinämaalaukset ovat osa Lappeenranta 370-vuotisjuhlavuoden toimintaa.

Seinämaalauksien suunnitteluun ja toteutukseen on osallistunut yhteensä 23 oppilasta. Seinämaalaustyöpajan ohjaajana toimi kuvataiteilija Tiinalotta Särmölä. Seinämaalarit työn touhussa.jpg

- Minua harmitti kovin, kun näin vanhan koulutieni alikulkutunnelin pitkästä aikaa. Tunnelin aiemmat kauniit seinämaalaukset olivat lähes kokonaan sotkettu sprayauksilla ja kirjoituksilla. Vain yksi kaunis kirsikkapuu oli jäänyt jäljelle. Muistin kuinka pienenä koululaisena koulumatkani varrella ihailin aina alikulkutunnelin upeita seinämaalauksia. Mieleeni palautui se, kun eräs tyttö naapuristamme kertoi minulle ylpeänä osallistuneensa seinämaalauksien tekoon. Kuuntelin häntä kateellisena ja ajattelin, että kumpa olisin itsekin voinut olla maalaamassa alikulkutunnelin maalauksia. Tästä lähti ajatus tunnelin uudelleen ehostamiseen.

Alikulkutunnelin seinämaalauksien suunnittelu aloitettiin helmikuussa 2019 Lauritsalan koulun 6.C.–luokan kanssa. Särmölän mukaan oppilaiden kanssa mietittiin, mitkä mitkä rakennukset ovat tunnusomaisia Lauritsalalle osana Lappeenrannan kaupunkia, ja niistä tehtiin seinämaalaussuunnitelmia.

- Toukokuun alussa oppilaat luonnostelivat myös piirtäen sellaisia eläimiä, joita voi tavata Lauritsalassa ja sen lähialueilla. Minä suunnittelin oppilaiden luonnosten pohjalta seinämaalauskokonaisuuden. Työskentely seinämaalauksen parissa aloitettiin maanantaina 20.5.2019. Ensin raaputimme alikulkutunnelin seinistä irti kuprunneen vanhan maalin, puhdistimme seinät ja teimme pohjamaalauksen. Aiemmasta seinämaalauksesta säilytimme kirsikkapuun, koivuja ja oravan. Keskiviikkona maalasimme Lauritsalan siluetin, laivan, puita ja eläimiä. Torstaina viimeistelimme seinämaalauskokonaisuuden yksityiskohdat.

Yksityiskohta Murheistenranta maalauksesta 3.jpg

- Nyt alikulkutunnelin toisessa seinässä on näkymä Murheistenrannalle: Joutsen ui järvessä, aurinko paistaa ja selkälokki istuu kivellä. Orava ihmettelee metsän sieniä, siili havaitsee kastemadon heinikossa ja käärme luikertelee koivujen katveessa. Herra Hirvikin on astellut esiin metsän siimeksestä. Toiselle puolelle alikulkutunnelia maalasimme maiseman, jossa on nähtävissä Lauritsalan siluetti: Rahtilaiva lipuu kanavalta kohti Luukkaansalmen siltaa. Ilta-aurinko on juuri laskemassa värjäten taivaan ja Saimaan veden keltaisen oranssin ja violetin sävyillä. Naurulokki katselee järvelle mietteliäänä, pikkupossun, lehmän ja hevosen kirmatessa kanavan reunalla. Peura seuraa vierestä, kun varikset meinaavat antaa ketulle hatkat, Särmölä kuvailee.

Yksityiskohta Lauritsalan siluetti maalauksesta 2.jpg

Särmölä kiittelee oppilaita, jotka tekivät ison työn.

- Nyt Lappeenrannan juhlavuosi on hienosti ikuistettu seinämaalauksiin. Toivon myös, että maalauksista on iloa ja piristystä pitkäksi aikaa monelle koulumatkansa taittajalle sekä kaikille alikulkutunnelin läpikulkijoille.

Lisätietoja:

Tiinalotta Särmölä, Kuvataiteilija (AMK),
Metkun taide- ja käsityöpajojen ohjaaja
puh. 050 3407670, tiinalotta.sarmola@gmail.com