Etusivu PalvelutLapsen kulttuuriset oikeudet ja kymmenes Metkat-lastenkulttuuriviikko
Ajankohtaista
13.11.2018 9:30

Lapsen kulttuuriset oikeudet ja kymmenes Metkat-lastenkulttuuriviikko

”Mikä olisi se tapa, jolla kaikki lapset pääsisivät osallisiksi ilman tunnetta siitä, että oma mielipiteeni ei ole yhtä arvokas kuin toisen, koska en osaa ilmaista sitä niin hyvin kuin toinen? Miten me aikuiset oppisimme arvostamaan jokaisen lapsen omaa tapaa ilmaista mielipiteensä, emmekä ihailisi vain niitä, jotka hallitsevat aikuisten puhetavan ja käsitteet?”
www.lapsenoikeudet.fi

Lapsen oikeuksien päivää vietetään tiistaina 20. marraskuuta. Juhlapäivän rinnalle lapsi- ja nuorisojärjestöt, lapsiasiavaltuutetun toimisto ja valtion toimijoiden yhteinen lapsen oikeuksien viestintäverkosto haluavat nostaa oikeudet koko viikon haasteeksi. Vuoden teema on osallisuus.

Liputa lapselle -liputuskampanja on viime vuosina tuottanut tulosta. Lapsen oikeuksien päivä katsotaan vuodesta 2020 lukien vakiintuneeksi liputuspäiväksi, mikä tarkoittaa, että sen kohdalle kalentereihin tulee jatkossa lipunkuva. Lapsi- ja perhejärjestöissä iloitaan uudistuksesta kovasti, sillä asian eteen on niissä pyritty vaikuttamaan jo pitkään. Tänäkin vuonna nousee lippu salkoon valtion virastoissa ja monissa julkisissa tiloissa.

Etelä-Karjalassa kymmenettä kertaa järjestettävä maakunnallinen Metkat-lastenkulttuuriviikko (vko 47 / pe 16.– su 25.11.2018) edistää lapsen kulttuurisia oikeuksia ja tasavertaisia osallisuuden polkuja. Teemaviikko järjestetään kymmenettä kertaa Lapsen oikeuksien viikolla. Teemaviikolla halutaan muistuttaa YK:n Lapsen oikeuksien sopimuksesta, jonka mukaan jokaisella lapsella on oikeus itseilmaisuun, harrastukseen ja kulttuuriin. Taide ja luova toiminta ovat avaimia lapsen osallisuudelle. Luova toiminta tukee lapsen ja nuoren identiteetin kasvulle välttämättömiä taitoja kuten kriittisen ajattelun, empatian ja sosiaalisen vuorovaikutuksen kehittymistä. Lapsen sosioekonominen tausta tai maantieteellinen sijainti ei saisi vaikuttaa siihen, minkälaisia ilmaisun kanavia ja osallisuuden mahdollisuuksia hänelle tarjotaan.

Metkat-lastenkulttuurin teemaviikolle maakunnan lastenkulttuuritoimijat ja muut lapsen oikeuksien asiasta ja taide- ja kulttuurikasvatuksesta kiinnostuneet tahot kokoavat erilaista tarjontaa. Tänä vuonna tapahtumatarjonnasta löytyy muun muassa:

Lasten oikeuksien viikko yleisjuliste_403x288.pngFragile - nuorten oma näyttely (Ruokolahti 20.11.)
Metkat Taidepuu Rautjärven asemanseudulla (19.11. Rautjärvi)
Lapsen oikeuksien päivän piirustus- ja maalaustapahtuma (Imatra 17.11.)
Metkat Hannu ja Kerttu bussiretki teatteri Imatraan (17.11. Rautjärvi)
Konserttihovin Lastenkonsertti (Imatra 17.11.)
Lasten supertiistai (Imatra 20.11.)
Lapsilta lapsille Metkat-viikon konsertti (Imatra 20.11.)
Kirjastokino Lappeenrannan pääkirjastossa (21.11.)
Lasten taikapäivä (Lappeenranta 23.11.)
Lappeenrannan kaupunginorkesterin elokuvamusiikin konserttisarja (20. -22.11.)
Kulttuuritila Nuijamiehen Pekka Puupää – lastenteatteria (14.11. 20.11. 21.11. 23.11.)
Lappeenrannan musiikkiopiston Lapsilta lapsille – konsertit Lappeenrannassa, Taipalsaarella ja Joutsenossa (13.11. ja 20.11.)
Lasten ja nuorten dokumentti-elokuvafestari Dokkino (22.11.)
Estradin Melkein joulukalenteri – tapahtuma Lappeenranta-salissa (24.11.)
Lapsen oikeuksien päivän tempaus Joutsenon liikuntahallilla ja kauppakeskus IsoKristiinassa (20.11.)
Lakesin Joulukadun avaus (24.11.)
Suuri Muumikonsertti Lappeenranta-salissa (25.11.)
Päivä paloasemalla ( 24.11.)
Heijastin-puut Etelä-Karjalan kunnissa alkaen (17.11.)
Tomeran taidetyöpajoja kirjastoissa(Lappeenranta 17.11., Ylämaa 20.11. ja Joutseno 24.11.)
Musiikkikoulu Musikan konsertit alueen kunnissa

ja paljon muuta……
Tutustu tarjontaan eSaimaa- ja eKarjala-tapahtumakalentereista: www.tapahtumat.ekarjala.fi/tapahtumat
https://esaimaa.fi/tapahtumat
tai alueen toimijoiden Facebook-sivulta!

Metkun toiminta täyttää tänä vuonna 10 vuotta. Verkostomallinen lastenkulttuurikeskus luotiin eheyttämään maakunnan alueella olevaa hajanaista lastenkulttuurin kenttää ja edistämään taide- ja kulttuuripalvelujen tasavertaista saavutettavuutta. Metkun arvojen keskiössä ovat lapset, heidän kulttuuristen oikeuksiensa turvaaminen ja lastenkulttuuritoiminnan tukeminen.

Päivittäin, viikoittain ja kuukausittain Metku kokoaa, välittää ja organisoi taiteen ja kulttuurin toimijoita lasten ja nuorten luo. Palvelut tarjotaan pääsääntöisesti suoraan kouluihin ja päiväkoteihin. Metkun rekrytoimat taidekasvattajat ja taiteentekijät toimivat yhdessä lasten kanssa pienistä muutaman tunnin mittaisista taidepajoista viikoittaisiin kerhoihin ja koko lukuvuoden kestäviin projekteihin. Metkun näkyvimmät tuntomerkit ja palvelutuotteet lastenkulttuurin edistämisessä ovat olleet lasten ja nuorten Metkuillaan-suurkuorokonsertit, Lapsen oikeuksien päivän tempaukset ja Metkat-lastenkulttuuriviikko, kulttuurikasvatusohjelma Kulttuuripolku ja 9-luokkalaisille räätälöity K9-kortti, Maailma on tilkkutäkki –taidetyöpajat, Taidetestaajat-hanke ja mediataiteen matalankynnyksen kerhotoiminta haja-asutusalueilla. Metkun tavoitteena on, että jokaisella lapsella ja nuorella olisi lähiympäristössään mahdollisuus osallistua kulttuuri-, taide- ja vapaa-ajan toimintoihin.

Tulevaisuudessa Etelä-Karjalan lastenkulttuurikeskus Metku haluaa olla aktiivisesti kehittämässä taide- ja kulttuurisisältöisiä menetelmiä ennaltaehkäisevässä hyvinvointityössä. Rakennemuutokset, taiteen ja kulttuurin tekemisen ja kokemisen arvojen ja mittareiden tunnustaminen ja niiden sisällyttäminen sote-sektorin palveluihin ja kouluyhteistyö odottavat uusia luovan alan innovaatioita. Maakuntauudistuksen myötä sivistyskunnilla on mahdollisuus panostaa lasten ja nuorten palveluihin ja kulttuuriin. Myös uusi teknologia yhdistää taiteen ja tieteen lasten arjessa. Se on mainio väline tehdä taidetta ja välittää sitä. Uusien tieto- ja viestintätekniikoiden ja alustojen avulla yhteydenpitoa muihin ihmisiin ja ympäristöön helpottuu ja nopeutuu.

Metku kuuluu Suomen Lastenkulttuurikeskusten liittoon ja toimintaa rahoittavat ministeriö ja alueen kunnat. Yhteistyössä koulujen, kulttuuriyhdysopettajien, taiteen perusopetuksen laitosten sekä taiteilijoiden kanssa pyrimme mahdollistamaan sen, että kulttuuri ja luova ilmaisu voivat kasvaa luontevaksi osaksi lapsen arkea – juhlaa unohtamatta!

Metku juhlistaa 10-vuotista toimintaa Etelä-Karjalan kunnissa monin eri tavoin. Lappeenrannassa koululaisille tarjotaan kaupunginorkesterin elokuvamusiikin konsertteja 20.11. – 21.11. Tervetuloa mukaan! Konserttimainos liitteessä.

Lisätietoja

Minna Pirilä-Martti
toiminnanjohtaja
Etelä-Karjalan lastenkulttuurikeskus Metku
minna.pirila-martti@lappeenranta.fi
tel. +35840 1874331
Snellmaninkatu 2, 53100 Lappeenranta
www.lastenmetku.fi
www.lastenkulttuuri.fi
www.taidetestaajat.fiLiitteet