Etusivu PalvelutLappeenranta kisaa Euroopan vihreimmän kaupungin tittelistä
Ajankohtaista
19.10.2018 15:35

Lappeenranta kisaa Euroopan vihreimmän kaupungin tittelistä

Lappeenrannan kaupunki hakee EU:n komission Green Leaf -palkintoa. Green Leaf -palkinto jaetaan kaupungeille, joiden kokoluokka on 20 000–100 000 asukasta. Vuoden 2018 palkinto on jaettu belgialaisen Leuvenin ja ruotsalaisen Växjön kanssa.

Green Leaf -kilpailu 2_315x389.jpgKilpailussa on kuusi aihealuetta: ilmasto ja energia, jätehuolto ja kiertotalous, ilmanlaatu ja melu, luonto ja luonnon monimuotoisuus, vesihuolto sekä kestävä liikenne.

Lappeenrannan kaupunki on onnistunut laskemaan kasvihuonekaasupäästöjä 40 prosenttia vuodesta 1990 vuoteen 2016 ja muutenkin uusiutuvan energian ja energiateknologian tekoja on paljon, kertoo kaupungin ympäristöjohtaja Ilkka Räsänen.

− Esimerkiksi jätteiden hyötykäyttöaste sekä muovinkeräys etenevät hienosti sekä vesistöjen kunnostamisessa on tehty paljon työtä koko alueella, sanoo Räsänen.

Myös ilmanlaatuasioissa tehdään jatkuvasti systemaattista työtä, mikä on tuottanut tuloksia.

− Keväisten pölyjaksojen pitoisuudet ovat alentuneet katujen kunnossapidossa tehdyillä toimenpiteillä, kertoo Räsänen.

Asukkaiden osallisuus on tärkeää

Moniin eurooppalaisiin kaupunkeihin verrattuna luonto on Lappeenrannassa lähellä kaupungin asukkaita ja asukkaat myös arvostavat ympäristöään. Vastikään avatun Rantaraitin huikea suosio on hyvä esimerkki siitä.

Kilpailuun osallistuvien kaupunkien täytyy myös osoittaa esimerkkejä asukkaiden osallistumisesta ja hyvistä käytännöistä. Elokuussa Lappeenrannassa järjestettiin Greenreality-karnevaali, johon osallistui 3000 ihmistä.

– Se on osoitus siitä, että aihe kiinnostaa asukkaita, pohtii Räsänen.

Vaikka Lappeenrannassa on jo tehty paljon asioita vihreän kaupungin rakentamiseksi, niin työ on vielä kesken ja sitä riittää kaikissa sektoreissa, painottaa Räsänen.

− Ilmastotoimenpiteissä olemme vasta puolimatkassa. Meluntorjunta-, kiertotalous- ja luontoasioissa on paljon vielä tekemistä. Myös uuden jätevedenpuhdistamon rakentaminen odottaa lupaprosessien lainvoimaistumista. Vihreän kaupungin rakentaminen tukee myös elinvoimaa ja sitä kautta alan työpaikkoja syntyy Lappeenrantaan sekä Etelä-Karjalaan jatkuvasti lisää.

Green Leaf -kilpailuun osallistumalla kaupunki saa arvokasta tietoa vertailukaupunkien tilanteesta Euroopassa, sanoo Räsänen.

– Tätä tietoa voimme hyödyntää Lappeenranta Strategian toimenpiteiden painotuksessa.

Kilpailun jatkoon pääsystä sekä palkinnon jakamisesta tulee tietoa vuoden 2019 aikana.

Lisätietoja:

ympäristöjohtaja Ilkka Räsänen
p. 0400 815284, ilkka.rasanen(at)lappeenranta.fi