Etusivu PalvelutLappeenranta isännöi Ahtisaari-päiviä 2020
Ajankohtaista
15.11.2019 9.55

Lappeenranta isännöi Ahtisaari-päiviä 2020

Valtakunnalliset Ahtisaari-päivät järjestetään vuonna 2020 Lappeenrannassa. Ahtisaari-päivien tavoitteena on lisätä tietoa riitojen ratkaisemisesta, rauhanvälityksestä sekä sovinnon merkityksestä. Lappeenrannan Ahtisaari-päivien teemaksi on valikoitunut ilmastonmuutos ja konfliktit.

Ahtisaari-päivät, kyyhkyn ojennus_300x583.jpegVuosittain vaihtuvassa isäntäkaupungissa järjestetään Martin-päivän tienoilla Ahtisaari-päivien päätapahtuma, jolloin alueen kouluissa järjestetään asiantuntijavierailuja. Lappeenrannan kouluissa konfliktinratkaisu- sekä sovittelutaitoja lähestytään CMI:n tekemän työn ja ilmastonmuutosteeman kautta. Lappeenrannan Ahtisaari-päivän työryhmässä mukana olevan projektijohtajan Mari Routin mukaan aloite teemasta tuli CMI:ltä, joka on Ahtisaari-päivien pääjärjestäjä.

- Innostuimme teemasta heti, sillä se sopii hyvin meidän linjauksiimme, on ajankohtainen ja nuorille tärkeä teema. Uskomme, että saamme teeman ympärille mielenkiintoisia keskusteluja. Tavoitteemme on saada nuoret innostumaan sovittelutaidoista ja tuoda konfliktinratkaisu lähemmäs nuorten arkea.

Ilmastonmuutos ja konfliktit -teema tukee Lappeenrannan kaupungin tavoitetta parantaa toimintansa ympäristövaikutuksia sekä sitouttaa nuoria ja lapsia Greenreality ajattelu- ja toimintamalliin. Ilmastonmuutos on keskeinen teema myös Lappeenrannan kaupungin ja LUT yliopiston yhteistyönä syntyneen LUT Junior University -koulutuspolussa. LUT yliopiston rehtorin Juha-Matti Saksan mukaan aihe vaikuttaa meihin kaikkiin niin paljon, ettei sitä voi enää ohittaa.

- Me kaikki jaamme maapallomme yhteiset ongelmat, jotka ovat jo nyt ja erityisesti kasvaessaan uhka maailmanrauhalle. Meillä on kaksi vaihtoehtoa: voimme voivotella kaiken olevan pielessä tai sitten voimme ratkaista ongelmat. Omassa LUT-yliopistossamme hallussa ovat niin puhtaaseen energiaan, puhtaaseen ilmaan ja veteen sekä vastuullisen liiketoimintaan liittyvät kysymykset.

Viimeisen kymmenen vuoden ajan Lappeenrannan koulun opettajia on koulutettu selvittämään ja ennaltaehkäisemään arjen konfliktitilanteita ratkaisukeskeisesti mm. dialogisuuden, kuuntelun ja arvostavan vuorovaikutuksen keinoin. Hyvinvointi- ja sivistyspalveluiden toimialajohtajan Tuija Willbergin mukaan Lappeenrannan opetustoimessa on hyvä maaperä sovittelun toteuttamiseen, mutta sovittelutaitojen hallinta on tärkeää kaikille.

- Ongelmanratkaisu- ja sovittelutaidot ovat tärkeitä elämässä tarvittavia taitoja. Niiden merkitys ja tarve ei ole vähenemässä, vaan päinvastoin.

Ahtisaari-päivien pääjärjestäjänä on konfliktinratkaisujärjestö CMI:n (Crisis Management Initiative), joka ehkäisee ja ratkaisee haastavia konflikteja epävirallisen neuvottelun ja vuoropuhelun avulla ympäri maailmaa. Järjestön on perustanut presidentti Martti Ahtisaari presidenttikautensa jälkeen.

Kuvateksti: Kyyhkyn antaminen seuraavalle kaupungille. Jyväskylän kaupungin sivistyksen toimialajohtaja Eino Leisimo ojensi kyyhkyn Lappeenrannan kaupungin opetustoimenjohtaja Mari Routille.

Lisätietoja:

ahtisaaripaivat_logot_FI_412x480.pngMari Routti
Lappeenrannan kaupungin
opetustoimen johtaja 1.1.2020 alkaen
040 837 2646
mari.routti@lappeenranta.fi
(Tavoitettavissa pe 15.11. klo 8-10.30 ja klo 16)

Lisätietoja Ahtisaari-päivästä: www.ahtisaaripaiva.fi

Lisätietoja CMI:stä: www.cmi.fi