Etusivu PalvelutLappeenrannassa jättipalsamia torjuttiin 14 talkoissa 79 talkoolaisen voimin
Ajankohtaista
1.8.2018 8:00

Lappeenrannassa jättipalsamia torjuttiin 14 talkoissa 79 talkoolaisen voimin

Lappeenrannan kaupunki järjesti kuluvan kesän aikana 14 jättipalsamin torjuntatalkoot, joihin osallistui kaikkiaan 79 vapaaehtoista. Talkoita järjestettiin Rakuunamäellä, Sammonlahdessa, Karhuvuoressa, Harapaisissa, Hiessillassa, Myllysaaressa ja Pallossa.

Jättipalsamitalkoot ovat tältä kesältä ohi, ja torjuntaa jatketaan ensi kesänä. Kaupungin torjuntaprojektia koordinoineen Valtteri Mannisen mukaan loppukesästä jättipalsamin kitkemisestä ei ole enää hyötyä, sillä jättipalsami muodostaa jo herkästi repeäviä siemenkotia. Pienestäkin kosketuksesta siemenkota repeää ja lennättää siemeniään useiden metrien päähän.

Jättipalsamin kitkentää_Taina Lahtela_250x333.jpg− Kesän hellesäät ja pari talkooajankohdaksi sattunutta rankkasadetta varmasti rajoittivat talkoolaisten määrää, mutta kaikkiin talkoisiin saapui hankalista sääolosuhteista huolimatta sisukkaita vapaaehtoisia, Manninen kertoo.

Kaupungin järjestämien talkoiden lisäksi saatiin runsaasti ilmoituksia kuntalaisten omatoimisesti kitketyistä alueista ja järjestämistä talkoista.

− Tällainen omatoiminen torjunta on jättipalsamin hävittämiseksi todella tärkeää, sillä jättipalsamia on ympäri Lappeenrantaa erittäin runsaasti.

Jättipalsamia torjuttiin pääasiassa kitkemällä, mutta myös siimakoneella niittämistä testattiin. Kitkennän ja niittämisen tuloksena jättipalsamijätettä kertyi poiskuljetettavaksi noin 28 kuutiota eli reilut 370 jätesäkillistä.

Viimeisissä talkoissa kokeiltiin myös jättipalsamin kasaamista paikan päälle ja mädättämistä peitteen alla. Näiden kokeilujen perusteella toimintaa pyritään kehittämään tehokkaammaksi ensi vuodelle.

− Vaikka jättipalsamin torjunta on tältä kesältä ohi, kaupunki vastaanottaa vielä loppukesästäkin ilmoituksia jättipalsamiesiintymistä. Kaikki vastaanotetut havainnot kirjataan ylös, ja niihin pyritään mahdollisuuksien mukaan reagoimaan. Kesän aikana tuli yli 50 ilmoitusta, ja Lappeenrannasta löytyy varmasti vielä paikallistamattomia esiintymiä, Valtteri Manninen arvioi.

Jättipalsami Sammonlahden uimaranta_Valtteri Manninen_353x256.jpgJättipalsamista voi ilmoittaa kaupungin palautepalvelun kautta https://epalvelu.lappeenranta.fi/eFeedback/fi/Home/Projects, sähköpostilla tai puhelimitse.

Lappeenrannan kaupunki kiittää kaikkia talkoisiin ja talkoiden järjestämiseen osallistuneita, omatoimisia kitkijöitä ja jättipalsami-ilmoituksia tehneitä! Kiitos myös Allergia-, Iho- ja Astmaliitolle, Lappeenrannan seudun luonnonsuojeluyhdistykselle, Yliopiston SENSEI-tutkimushankkeelle, Laptuote-säätiön Steppi-hankkeelle sekä muille osallistuneille järjestöille ja asukasyhdistyksille!

Lisätietoja
Jättipalsamin torjuntaprojektin koordinaattori Valtteri Manninen
Lappeenrannan kaupunki
puh. 040 759 6695, valtteri.manninen(at)lappeenranta.fi

Kuva 1: kuvaaja Taina Lahtela
Kuva 2: kuvaaja Valtteri Manninen