Etusivu PalvelutPäätöksenteko ja talousViestintäLehdistötiedotteetLappeenrannassa asuvat arvostavat luonnonläheisyyttä ja kaupungin sopivaa kokoa – lapsiperheille ja nuorille aikuisille suunnattuun kyselyyn osallistui lähes 190 henkilöä
Valitse taso
Lehdistötiedotteet
24.2.2020 12.20

Lappeenrannassa asuvat arvostavat luonnonläheisyyttä ja kaupungin sopivaa kokoa – lapsiperheille ja nuorille aikuisille suunnattuun kyselyyn osallistui lähes 190 henkilöä

Lappeenrannan kaupunki kartoitti sähköisen kyselyn avulla näkökulmia siitä, kuinka Lappeenrannasta voitaisiin kehittää entistä mieluisampi asuinpaikkakunta ja millä keinoin syntyvyys voitaisiin saada alueella nousuun. Joulu-tammikuussa avoinna ollut kysely oli suunnattu ensisijaisesti alueen nuorille aikuisille, opiskelijoille ja lapsiperheille.

kuvituskuva_arttu-muukkonen_408x272.jpgKyselyyn vastasi 186 henkilöä, joista 147 asuu Lappeenrannassa ja loput eri paikkakunnilla ympäri Suomea.

Vastausten perusteella paikkakunnalla asuvat pitävät Lappeenrannassa asumisen kannalta tärkeimpinä asioina työpaikan ohella luonnonläheisyyttä ja Saimaata, ihmissuhteita ja sukulaisia sekä sitä, että kaupunki on sopivan kokoinen. Vastaajat toivoivat lisää liikuntapalveluja sekä pitivät tärkeänä myös erilaisten tapahtumien kehittämistä.

Uuden asuinkunnan kannalta tärkeimpinä kriteereinä pidettiin elävän ja viihtyisän kaupunkikeskustan merkitystä, asumisen laatua sekä hyvää saavutettavuutta ja kaupungin sisäisen liikenteen toimivuutta.

Vastauksissa toivottiin, että syntyvyyden edistämiseksi kaupunki tukisi entistä vahvemmin lapsiperheitä selviytymään arjessa sekä panostaisi päivähoitoon ja koulutukseen. Myös vanhempien työuran turvaaminen nähtiin tärkeänä asiana. Osa vastaajista kertoi, ettei lapsen hankkiminen ole heidän tilanteessaan ajankohtaista. Osa heistä ei voi tai halua saada lapsia. Myös sopivan kumppanin löytäminen ja taloudellinen tilanne koettiin esteinä lasten hankkimiselle. Osa vastaajista kertoi, ettei halua lapsia ilmastonmuutoksen ja muiden tulevaisuuden uhkakuvien vuoksi.

Kysely järjestettiin, sillä kaupunki kaipasi lisää tietoa siitä, miten nuoret ja lapsiperheet viihtyisivät Lappeenrannassa ja miten väestönkasvuun ja kehitykseen voitaisiin vaikuttaa.

Lappeenrannan kaupungin kehitysjohtaja Markku Heinosen mukaan vastaajilta saatiin oivallisia näkökulmia, joilla pyritään selättämään Etelä-Karjalan näkökulmasta huolestuttavilta näyttäviä väestöennusteita.

– On tärkeää, että otamme päätöksenteossa huomioon esimerkiksi ydinkeskustan viihtyisyyden sekä asumisen laadun kehittämisen. Lapsiystävällisessä Lappeenrannassa huomioimme myös vahvasti etenkin lapsiperheiden ja nuorten asukkaidemme näkökulmat.

– Vastauksissa arvostettiin myös saavutettavuutta ja sen suhteen Lappeenrannassa on jo tähänkin mennessä ylletty erinomaisiin tuloksiin.

Kyselyyn tulleita vastauksia käytetään nuorten ja lapsiperheiden palveluiden kehittämiseen. Kaupunki teettää myöhemmin keväällä toisen kyselyn, jonka kohderyhmänä ovat mahdolliset paluumuuttajat.

Lisätietoja:
Lappeenrannan kaupungin kehitysjohtaja Markku Heinonen
puh. 040 581 1998, markku.heinonen(a)lappeenranta.fi

Liite: Lapsiperheille ja nuorille aikuisille suunnatun kyselyn tulosraportti

Kuvateksti: Kuvituskuva_kuvaaja Arttu Muukkonen
Liitteet