Etusivu KaupunkimmeStrategiaLappeenrannan paikallisliikenteeseen tulee kaksi kaasubussia
Valitse taso
Ajankohtaista
3.1.2019 10:00

Lappeenrannan paikallisliikenteeseen tulee kaksi kaasubussia

Lappeenrannan kaupungin paikallisliikenteeseen tulee ajoon kaksi kaasubussia. Biokaasulla kulkevat bussit alkavat liikennöidä ensi maanantaina 7.1.2019. Kaasubussit eivät liikennöi tietyillä reiteillä, vaan ne voivat kulkea millä tahansa Lappeenrannan kaupungin paikallisliikenteen linjoilla.

Lappeenrannan kaupunki haluaa kaasubussien käyttöönotolla edistää kestävää kehitystä ja vähentää osaltaan liikenteessä syntyviä päästöjä, kertoo kaupungininsinööri Olli Hirvonen.

- Lappeenrannan tavoitteena on vähentää 50 prosenttia liikenteen päästöjä vuoteen 2030 mennessä. Tämä on yksi selkeä askel siihen suuntaan.

Lappeenrannan paikallisliikenteessä on jo nyt kolmasosa busseista uudenlaisia energiatehokkaita ja vähäpäästöisiä Euro6 busseja. Kaasubussien myötä CO2 päästöjen vähentämistä saadaan nopeutettua huomattavasti.

Kaasubussi_462x284.jpgKaasubussit käyttöön yhteistyössä liikennöitsijän kanssa

Olli Hirvonen kertoo, että kehittämistyö liikenteen päästöjen vähentämiseksi on ollut mahdollista kesken sopimuskauden, koska asiaa on viety eteenpäin liikennöitsijän eli Savonlinjan kanssa hyvässä yhteistyössä.

Savonlinja on sitoutunut olemaan mukana puhtaamman joukkoliikenteen kehityksessä, kertoo Savonlinjan toimitusjohtaja Kai Honkanen.

- Pyrimme omalta osaltamme tekemään kestävämpiä valintoja joukkoliikenteen päästöjen vähentämiseksi ja tätä kautta parantamaan kaupunkien asukkaiden elinympäristön ilmanlaatua.

Biokaasulla kulkevissa ajoneuvoissa on se etu, että useasti kaasupolttoaine voidaan valmistaa paikallisista jätteistä. Lappeenrannassa voidaan mahdollisesti tulevaisuudessa hyödyntää Kukkuroinmäelle rakennettavan biokaasulaitoksen jalostamaa liikennepolttoainetta. Nyt liikennöinnin aloittavissa kaasubusseissa käytetään Gasumin biokaasua.

Gasum tarjoaa ilmastoystävällisen vaihtoehdon perinteisille polttoaineille kasvattamalla aktiivisesti kaasun tankkausverkostoa, kertoo liiketoiminnan kehityspäällikkö Matti Ojanpää Gasumilta.

- Hienoa, että Lappeenrannan kaupunki toimii esimerkkinä ja valitsi kolmantena kaupunkina Suomessa kaupunkiliikenteeseen kaasukäyttöisiä busseja. Kaasubussit ovat kustannustehokkain tapa vähentää kaupunkien liikenteessä syntyviä hiilidioksidi- ja lähipäästöjä ja tärkeä osa ilmastotavoitteiden saavuttamisessa.

Lisätietoja:

Lappeenrannan kaupunki:
Kaupungininsinööri Olli Hirvonen
p. 040 670 1566, olli.hirvonen(at)lappeenranta.fi

Savonlinja:
Toimitusjohtaja Kai Honkanen
p. 040 843 0545, kai.honkanen(at)savonlinja.fi

Gasum:
Liiketoiminnan kehityspäällikkö Matti Ojanpää
p. 0400 299 798, matti.ojanpaa(at)gasum.comSavonlinja Oy aloitti aikataulun mukaisen liikenteen Lappeenrannan ja Lauritsalan välillä uudella T-Fordilla vuonna 1924. Tänä päivänä Savonlinja on perheyritys, joka työllistää yli 700 linja-autoalan ammattilaista. Savonlinja liikennöi noin 500 linja-autolla etupäässä Itä- ja Kaakkois-Suomessa, pääkaupunkiseudulla ja Turun ympäristössä. Vuosittain yhtiö kuljettaa yli 15 miljoonaa matkustajaa ja bussit taittavat taivalta yli 25 miljoonaa kilometriä. Lisätietoja Savonlinjasta löytyy osoitteesta www.savonlinja.fi

Energiayhtiö Gasum on pohjoismainen kaasualan asiantuntija, joka kumppaniensa kanssa rakentaa siltaa kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa maalla ja merellä. www.gasum.fi.