Etusivu PalvelutLappeenrannan nuorisotiloissa järjestetään rasisminvastaisella viikolla teemaan liittyvää ohjelmaa
Ajankohtaista
13.3.2019 16:15

Lappeenrannan nuorisotiloissa järjestetään rasisminvastaisella viikolla teemaan liittyvää ohjelmaa

Viikolla 12 vietetään valtakunnallista rasisminvastaista viikkoa. Saman viikon torstai 21.3. on YK:n rasisminvastainen päivä. Teemaviikko näkyy myös Lappeenrannan nuorisotoimen toiminnassa. Monarin, Rientolan ja Sammonlahden nuorisotiloissa järjestetään viikon aikana teemaan liittyvää ohjelmaa.

Nuorisotoimintayksikön päällikkö Kimmo Hölkin mukaan nuorisotyössä halutaan osoittaa, että rasismia ei hyväksytä. Nuorisotoimi haluaa osaltaan vaikuttaa siihen, että kaikilla on yhdenvertaiset mahdollisuudet olla osa suomalaista yhteiskuntaa.

– Rasisminvastaisuus on osa jokapäiväistä arkityötämme, mutta tällaisella näkyvällä teeman nostamisella olemme mukana muistuttamassa, että kyse on edelleen valitettavasti olemassa olevasta ilmiöstä. Yhteiskunnassamme nuoret sekä aikuiset kohtaavat rasismia arjessaan. Se voi olla näkyvää tai se voi piillä rakenteissamme siten, että se tuottaa nuorille epätasa-arvoisia mahdollisuuksia.

Hölkin mielestä arkipäivän rasismia on vaikeaa tunnistaa ja se saa voimansa toistuvuudesta ja kyseenalaistamattomuudesta.

– On esimerkiksi tärkeää puuttua kaikenlaiseen harmittomaltakin vaikuttavaan vitsailuun, joka voi saada rasistisia merkityksiä. Meidän kaikkien, ja etenkin nuorten, tulee saada kokea olla osa ”meitä”. Jokaisen tulee saada olla mukana ja olla merkittävä osa tätä yhteiskuntaa. Siten kaikenlaisen rasismin vastustamisen tulee olla selkeää ja näkyvää, sillä hiljaisella suvaitsevaisuudella on vaara laimentua pelkäksi hiljaisuudeksi.

Ei_rasismille_1200x1200_neliö_359x359.pngRasisminvastaisen viikon ohjelmaa nuorisotiloissa:

Monari:

Ti 19.3. Dumppaa ennakkoluulosi roskikseen. Äänestä hupaisin ennakkoluulo ja osallistu arvontaan
Ke 20.3. Rasismi 24 -lautapeli, Rasisminvastainen visa
Pe 22.3. Miten sinä puutut rasismiin -kilpailu, leffailta
La 24.3. Kansainvälinen ruokailta, pinssien tekoa

Viikon aikana seinille laitetaan tietoa rasismista ja katsotaan rasisminvastaisia videoita.

Teemaviikolla tiloissa soitetaan Suomen Punaisen Ristin kampanjabiisin musiikkivideota yhdenvertaisuustyölle 2019: Antti Kleemola – Kaikki kaikkien puolella.

Rientola:

ke 20.3. Monikulttuurisuus ja rasismi ennen ja nyt -ilta
la 23.3. Rasisminvastainen visa, jossa osallistuneiden kesken arvonta

Viikon aikana jaetaan rasisminvastaisia pinssejä ja tarroja.

Sammontori:

Ma 18.3. Vieraana paikallinen vapaaottelija Edward Walls, joka on tullut Suomeen 8-vuotiaana Norsunluurannikolta sisällissotaa pakoon. Oppilaat ja nuoriso-ohjaajat pääsevät esittämään Edwardille kysymyksiä liittyen häneen elämäänsä, uraansa ja rasismin kohtaamiseen Suomessa.

Ti 19.3. Leffailta. Avoimessa nuorten illassa katsotaan Dome Karukosken ohjaama rasismia käsittelevä Leijonasydän-elokuva ja elokuvan jälkeen keskustellaan elokuvasta ja rasismista yleisesti.

Ke 20.3. Askartelua, muun muassa rasisminvastaisten pinssien ja julisteiden tekoa.

To 21.3. Sateenkaarinuorten ilta

Pe 22.3. Kansainvälinen kokkausilta. Illan aikana valmistetaan kokonainen menu ja tutustutaan eri maiden ruokakulttuuriin. Alkuruokana espanjalaisia tapaksia, pääruoaksi thaimaalaista Panang Currya ja jälkiruoaksi italialaista tiramisua. Kokkailun lomassa keskustellaan myös rasismista.

Lisätietoa:

Nuorisotoimintayksikön päällikkö Kimmo Hölkki
puh. 0400 154 596, kimmo.holkki(a)lappeenranta.fi

Nuorisotilojen yhteystiedot:

Monari

Rientola

Sammontori