Etusivu PalvelutPäätöksenteko ja talousViestintäPuheetLappeenrannan laulukilpailut, avajaiset 1.1.2019, Avauspuhe, Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva
Valitse taso
Puheita
1.1.2019 16.10

Lappeenrannan laulukilpailut, avajaiset 1.1.2019, Avauspuhe, Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva

Arvoisat Lappeenrannan laulukilpailujen osanottajat tukijoukkoinenne, arvovaltaiset tuomariston edustajat ja kunnioitettu yleisömme.

Minulla on ilo ja kunnia avata vuoden 2019 laulukilpailut ja samalla toivottaa teidät tervetulleiksi 50-vuotisjuhlakilpailuun. Laskemme kilpailuhistorian alkaneen vuonna 1969, jolloin laulukilpailut pysyvästi kotiutuivat Lappeenrantaan.

Tosin tapahtumamme juuret ulottuvat jo 1960-luvun alkuun, Klemetti-Opiston talvipäivien yhteydessä järjestettyihin kilpailuihin. Vaasan − ja sitten enteellisesti Lappeenrannan − ja sen jälkeen vielä Turun ja Kouvolan jälkeen kilpailu kotiutui tänne laulavaan Lappeenrantaan.

Mielestäni laulukilpailujen historia muistuttaa sankaritarinoita, joissa vahvat ja määrätietoiset päähenkilöt ohjaavat matkan kulkua. Jotta pienimuotoinen laulukisailu pystyi kehittymään valtakunnallisesti ja kansainvälisestikin arvostetuksi tapahtumaksi, vahvojen persoonien lisäksi on tarvittu lahjakkaita, eteenpäin pyrkiviä ja rohkeita laulajia sekä laulua rakastavaa yleisöä.

Tänään, 50-vuotisjuhlakilpailuissa, voin myös ylpeänä todeta, että Lappeenranta on muun muassa juuri laulukilpailujensa ansiosta ristitty suomalaisen laulun pääkaupungiksi. Kolmen vuoden välein Suomen musiikkiväen ja median kiinnostus on tammikuun ensimmäisellä viikolla kääntynyt kohti Lappeenrantaa.

Kilpailuhistoria kertoo, että laulukilpailut voittaneiden tai niissä palkittujen laulajien joukossa on useita merkittävän kansainvälisen uran luoneita tähtiä, jotka ensi kerran astuivat julkisuuteen juuri täällä Lappeenrannassa. Haluan kuitenkin korostaa, että vaativa kilpailumme ei ole pelkästään voittajien juhlaa, vaan ennen kaikkea henkisen kasvun kokemus, joka vie jokaista osallistujaa eteenpäin niin opinnoissa kuin urallakin.

Hyvät läsnäolijat

Myös laulukilpailujen kotikaupungilla on tänä vuonna merkkivuosi: Lappeenranta täyttää 370 vuotta.

Jos katsomme kaupunkimme kehitystä viimeisten 50 vuoden ajalta, elinkeinoelämän muutokset ovat olleet suuria: teollisuus on saanut rinnalleen jatkuvasti voimistuvan palvelu- ja matkailualan, jonka hyödyksi on koitunut muun muassa rajan läheisyys ja venäläisten ostosmatkailu. 1960-luvulla toteutettiin myös ensimmäinen mittava kuntaliitos eli Lappeen, Lauritsalan ja Lappeenrannan liitos.

Kaupunkimme keskustan hämmästyttävän suuri muodonmuutos on edelleen käynnissä. Laulukilpailujen kannalta suoranainen onnenpotku oli Lappeenrannan kaupungintalon ja sen myötä Lappeenranta-salin valmistuminen vuonna 1983. Toisaalta arvelen, että laulukilpailut vaikuttivat osaltaan siihen, että vuosien saatossa todella tarpeelliseksi osoittautunut sali päätettiin rakentaa.

Tänään rakuunoiden Lappeenranta on kansainvälinen yliopisto- ja matkailukaupunki ja kuuluu maailman edelläkävijäkaupunkien joukkoon ilmastonmuutosta ehkäisevässä työssä. Kestävän kehityksemme keskeisenä edistäjänä on ollut 1969 perustettu Lappeenrannan teknillinen korkeakoulu, nykyisin yliopisto, joka laulukilpailujen tavoin viettää 50-vuotisjuhlavuottaan tänä vuonna.

Arvoisa avajaisväki

Erittäin tärkeä osa vireässä ja hyvinvoivassa kaupungissa on kulttuuri- ja liikuntapalveluilla sekä myös yhteishenkeä luovilla urheilutapahtumilla. Teemmekin määrätietoisesti työtä, jotta Lappeenrannasta kehittyisi entistäkin suositumpi tapahtumakaupunki, jossa taiteen eri lajit sekä myös urheilu pääsevät kukoistamaan.

Tässä yhteydessä haluan onnitella Lappeenrannan kaupunginorkesteria sen täyttäessä tänä vuonna 110 vuotta. Orkesterimme pitkän iän salaisuutena on muun muassa kyky sopeutua ajan muutoksiin ja tehdä yhteistyötä. Upea näyttö yhteistyöstä on esimerkiksi kokoonpano Mikkelin kaupunginorkesterin kanssa eli Saimaa Sinfonietta, joka säestää laulukilpailuissamme ja soittaa näin tunnettuutta koko Saimaan alueelle.

Onnittelen myös 70-vuotismerkkivuottaan viettävää Lappeenrannan kaupunginteatteria, jonka energisiä juhlavuoden näytelmiä ei kannata jättää väliin. Uuden, uraa-uurtavaksi mainitun teatterimme avajaisia juhlittiin tammikuussa kolme vuotta sitten, ja olen teatterimme suunnittelijoiden kanssa täsmälleen samaa mieltä siitä, että on todella hienoa, että teatteri on meitä lähellä, ikään kuin kaiken keskellä.

Kiitän lämpimästi laulukilpailujen toiminnanjohtajaa Milko Vesalaista sekä kaupunginorkesterin henkilökuntaa kilpailujen järjestämistyöstä ja teitä kaikkia, jotka olette tehneet ja teette Lappeenrannan laulukilpailut mahdolliseksi: ennen, nyt ja tulevaisuudessa.

Toivotan kilpailijoille parhainta menestystä sekä tämän laulukilpailun aikana että tulevalla urallanne ja yleisölle nautinnollisia hetkiä.

Onnellista alkanutta vuotta 2019 teille kaikille!