Etusivu PalvelutLappeenrannan kouluissa järjestetään maksutonta matalan kynnyksen harrastustoimintaa myös syyslukukaudella 2018
Ajankohtaista
28.8.2018 13:10

Lappeenrannan kouluissa järjestetään maksutonta matalan kynnyksen harrastustoimintaa myös syyslukukaudella 2018

Lappeenrannan alueen kouluissa on järjestetty vuoden 2018 alusta lähtien matalan kynnyksen maksutonta harrastustoimintaa. Peruskouluikäisille oli keväällä tarjolla 77 erilaista kerhoa. Toiminta jatkuu myös juuri alkaneella syyslukukaudella 2018. Tällä hetkellä syksyn kerhoja on lähes saman verran kuin keväälläkin, mutta määrä voi vielä muuttua. Syksyn harrastustoiminta starttaa elo- ja syyskuun vaihteessa.

Lappeenrannan kaupungin harrastekoordinaattori Anni-Stiina Hujala kertoo, että matalan kynnyksen harrastustoiminnan keskeisin ajatus on, että osallistuminen on maksutonta ja mahdollisimman helppoa.

– Kerhoja järjestetään Lappeenrannan alueella vastaamaan opetus- ja kulttuuriministeriön sekä sosiaali- ja terveysministeriön tavoitteeseen tukea lasten ja nuorten terveyttä ja hyvinvointia koulussa.

Harrastustoimintaa on tarjolla Lappeenrannan alueen jokaisessa koulussa tai koulun toimipisteessä ennen koulupäivää, koulupäivän aikana tai sen jälkeen. Eri alojen ammattilaiset kiertävät kouluilla syyslukukaudella. Toimintaa järjestävät pääosin samat toimijat kuin keväälläkin.

Harrastustoiminta_matalakynnys_kuvituskuva_353x236.jpg– Tarjolla on draamaopintoja, kuvataidetta, luonnon tutkimista, käsitöitä, musisointia Orf-menetelmin, rumpujen soittoa ja sirkusta. Lisäksi koululaiset pääsevät harjoittamaan teatteria ja ilmaisutaitoa. Iltapäivätoiminnan yhteydessä myös tanssitaan. Puhtaasti liikunnallisina harrastuksina pelataan pesäpalloa ja tennistä, heitetään koripalloa, boulderoidaan, joogataan ja toimitaan ryhmässä fyysisiä taitoja harjoitellen, Hujala luettelee.

Keväällä 2018 matalan kynnyksen harrastustoiminta tavoitti noin 10 % kaikista peruskouluikäisistä. Hujala kannustaa kaikkia koululaisia aktiivisesti osallistumaan maksuttomaan harrastustoimintaan.

– Harrastukset tukevat lapsen kokonaiskasvua ja -kehitystä sekä terveyttä ja hyvinvointia. Ne auttavat myös kiinnittymään yhteisöön ja toimimaan yhteisön jäsenenä.

Tarkemmat tiedot harrastustoiminnasta, aikatauluista ja sisällöistä löytyvät päivittyvältä sivulta Lappeenrannan kaupungin verkkosivustolta. Tarkemmat tiedot kunkin kerhon käytännöistä saa koululta tai kerhoa vetävältä toimijalta.

Matalan kynnyksen harrastustoiminnan toimeenpanijana on lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (LAPE), jonka tuella ammattilaiset kiertävät kouluilla vuoden 2018 ajan. Muutosohjelman tuella järjestetty kerhotoiminta täydentää koulujen olemassaolevaa kerhotoimintaa.

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma on vuosina 2017–2018 toteutettava hallituksen kärkihanke, jonka avulla tehdään muutosta kohti lapsi- ja perhelähtöisiä palveluita sekä lapsen oikeuksia ja tietoperustaisuutta vahvistavaa toimintakulttuuria.

Muutosohjelman tavoitteena on oikea-aikaisemmat, tasalaatuisemmat, vaikuttavammat, kustannustehokkaammat ja paremmin yhteen sovitetut palvelut. Muutoksella pyritään vahvistamaan lasten, nuorten ja perheiden omia voimavaroja, elämänhallintaa sekä osallisuuden ja kohdatuksi tulemisen kokemuksia. Etelä-Karjalan alueella muutosohjelmaa toteuttavat Eksote, alueen kunnat, evankelisluterilaiset seurakunnat ja useat järjestöt yhdessä alueen asukkaiden kanssa.

Kuva: Lasten ja nuorten palvelut, kuvituskuva.

Lisätietoja:

Kulttuurinen nuorisotyö, harrastekoordinaattori Anni-Stiina Hujala
puh. 040 182 2083, anni-stiina.hujala@lappeenranta.fi

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma, Etelä-Karjala,
Varhaiskasvatus, koulu ja oppilaitokset, Maija Ström-Ripatti,
puh. 040 651 3045, maija.strom-ripatti@eksote.fi

Tietoa harrastustoiminnasta, aikataulut ja sisällöt: www.lappeenranta.fi/fi/Palvelut/Nuorten-palvelut/Kulttuurinen-nuorisotyo/Matalan-kynnyksen-harrastustoiminta