Etusivu PalvelutLappeenrannan kaupunki lahjoittaa kymmenen miljoonaa euroa LUT-yliopiston yhteiskuntatieteiden koulutuksen käynnistämiseen
Ajankohtaista
17.6.2022 15.09

Lappeenrannan kaupunki lahjoittaa kymmenen miljoonaa euroa LUT-yliopiston yhteiskuntatieteiden koulutuksen käynnistämiseen

Kun LUT-yliopisto ilmoitti viime syksynä aikovansa hakea itselleen yhteiskuntatieteiden koulutusvastuuta nykyisten tekniikan ja liiketalouden lisäksi, otettiin tieto vastaan innostuneena myös Lappeenrannan kaupungilla. Uudenlainen osaaminen, jota yhteiskuntatieteiden mukana saadaan kaupunkiin, on hyvin tervetullutta.Lahjakirja allekirjoitettiin 17.6. Lappeenrannan kaupungintalolla. Kuvassa alarivissä vasemmalta yliopiston rehtori Juha-Matti Saksa ja kaupunginsihteeri Tuomo Sallinen. Ylärivissä vasemmalta: kaupunginhallituksen puheenjohtaja Joonas Grönlund, yliopiston strategiajohtaja Janne Hokkanen, kaupungin rahoitusjohtaja Jari Iskanius, kaupungin sidosryhmäjohtaja Johanna Väyrynen, yliopiston vararehtori Jaana Sandström ja kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sanna Koskenranta. Kuva: Toni Jaatinen.

Siksi kaupunki on myös päättänyt tukea uuden vastuualueen käynnistämistä ja osallistuu kaupunginvaltuuston ja -hallituksen päätöksellä käynnistämiskuluihin 10 miljoonalla eurolla. Varat on tarkoitettu muun muassa koulutuksen suunnitteluun, henkilöstön rekrytointiin sekä verkostojen rakentamiseen.

Lappeenrannan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sanna Koskenranta ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Joonas Grönlund näkevät uuden koulutusalan saamisen kaupunkiin loistavana asiana.

– Toiminnan laajennuttua uuden koulutusvastuun myötä LUT-yliopisto pystyy osaltaan vastaamaan entistäkin vahvemmin nopeaan teknologiseen kehitykseen ja ilmastonmuutokseen liittyvien tavoitteiden saavuttamiseen, uskoo Grönlund.

Sanna Koskenranta puolestaan muistuttaa, että yhteiskuntatieteet tuovat aivan uudenlaista syvyyttä alueelliseen osaamiseen.

– Yhteiskuntatieteellisellä tutkimuksella ja siihen perustuvalla koulutuksella LUT-yliopisto tuottaa osaamista ihmisten ja yhteisöjen käyttäytymisestä, odotuksista, vuorovaikutuksesta ja toiveista, Koskenranta sanoo.

– Tätä tarvitaan, kun luodaan ratkaisuja sekä innovoidaan.

Tavoitteena 1000 opiskelijaa ja yli sata uutta työpaikkaa 2030-luvulla

Laajennuksen myötä Lappeenranta saa lisää niin opiskelijoita kuin työntekijöitäkin, mikä on nykyisessä talous- ja poliittisessa tilanteessa erittäin tervetullutta. Sosiaali- ja käyttäytymistieteiden sekä viestintä- ja informaatiotieteiden koulutukset käynnistyvät LUT-yliopistossa syksyllä 2023.

Tavoiteltu kokonaisopiskelijamäärä on noin 1000 uutta, kokopäiväistä opiskelijaa ja yli 100 uutta henkilökunnan jäsentä, kun koulutus on täydessä laajuudessaan.

Kaupunginsihteeri Tuomo Sallinen toivottaa uuden avauksen lämpimästi tervetulleeksi.

– LUT-yliopisto on tähänkin asti tuottanut poikkitieteellisiä liiketalouden sekä tekniikan osaajia, ja nyt kun repertuaariin saadaan yhteiskuntatieteet, laajenevat yliopiston opintokokonaisuusmahdollisuudet aivan uusiin mittoihin, Sallinen uskoo.

– Uudet monen alan yhdistelmäosaajat pystyvät tuottamaan uudenlaisia palveluja ja ratkaisuja ja siten piristämään alueen elinkeinoelämää.

Kaupungin sidosryhmäjohtaja Johanna Väyrysen mukaan vahvistamalla opintotarjontaa kaupunki haluaa myös houkutella opiskelijoita jäämään töihin Lappeenrantaan ja siten uusiksi asukkaiksi.

– Sillä on merkittävä vaikutus alueen elinvoimaan, Väyrynen sanoo.

– Uuden koulutusvastuun myötä on vain voittajia, yritykset, asukkaat ja kaupunki itsessään.

Käynnistyksen arvellaan maksavan noin 23 miljoonaa euroa, josta yliopisto itse kattaa noin 13 miljoonaa.

– Lahjoitus suoritetaan LUT-yliopistolle vuosien 2022–2027 välisenä aikana siten, että ensimmäisinä vuosina summa on kaksi miljoonaa ja kahtena viimeisenä vuotena miljoonan.

LUT-yliopiston rehtori Juha-Matti Saksa pitää Lappeenrannan kaupungin panostusta kauaskantoisena, vahvana arvovalintana kasvuun sekä osoituksena eteläkarjalaisesta rohkeudesta.

– Tiedossani ei ole, että yksikään kaupunki aikaisemmin olisi panostanut kerralla näin vahvasti omaan yliopistoonsa, Saksa kiittelee.

– Se siis taitaa olla niin, että Lappeenranta kaupunkina tekee historiaa isänmaamme suurimmalla kertapanostuksella tieteeseen ja koulutukseen. Ja näinä aikoina tämä on timanttinen investointi.

 

Lisätiedot:

Sidosryhmäjohtaja Johanna Väyrynen, Lappeenrannan kaupunki
puh. +358 40 522 0856, johanna.vayrynen@lappeenranta.fi

Rehtori Juha-Matti Saksa, LUT-yliopisto
puh. +358 400 166 659, juha-matti.saksa@lut.fi