Etusivu PalvelutLappeenrannan kaupunki kannustaa asukkaita tuomaan Saimaasta löytynyttä metalliromua taideteoksen materiaaliksi
Ajankohtaista
11.5.2022 13.14

Lappeenrannan kaupunki kannustaa asukkaita tuomaan Saimaasta löytynyttä metalliromua taideteoksen materiaaliksi

Lappeenrannan kaupunki on avannut Saimaan pohjasta nostetuille metalliromulle tarkoitetun keräyspisteen. Asukkaiden käyttöön tarkoitettu keräyspiste sijaitsee Lappeenrannan linnoitusniemen länsirannalla sijaitsevan Pallonlahden hiekkakentän alueella ja on käytettävissä toukokuun loppuun. Kerättyä metalliromua hyödynnetään Paasikivenpuistoon toteutettavan Saimaan salaisuus -teoksen toteuttamisessa.

Ympäristöjohtaja Ilkka Räsänen kertoo, että metallijätteen keräys on tarkoitettu nimenomaan Saimaan pohjasta löytyville metallijätteille.

- Saimaan salaisuus -teoksessa keskeisessä osassa ovat siinä käytettävät materiaalit, jotka ovat aikojen saatossa päätyneet järven pohjaan ihmisten oman toiminnan kautta. Keräämme nyt erilaisilla tempauksilla niitä pois luonnosta ja se on tärkeää paitsi teoksen toteuttamisen ja lopullisen muodon kannalta, niin myös luonnon itsensä näkökulmasta.

Metallinkeräys on jatkoa aikaisemmin keväällä toteutetulle sukellustapahtumalle, jossa Saimaan norpat Urheilusukellusseura ry. keräsi Kirjamoin sillan alta löytynyttä metalliromua talteen.

- Sukellustapahtuman aikana nostettiin niin vanhoja polkupyöriä, kassakaappi kuin muutakin metalliromua Saimaan pohjasta.

- Taideteoksen toteuttaminen vaatii yhteistyötä ja se tuo lopullisen teoksen tavoin hienosti esiin sitä millä tavoin voimme tehdä yhteistyötä ja vaikuttaa puhtaamman ja viihtyisämmän elinympäristömme puolesta, Räsänen kertoo.

Taijatuuli Louhivuori ja Ninni Kola voittivat vuonna 2021 Lappeenrannan Green Leaf -juhlavuoden kunniaksi järjestetyn taidekilpailun ehdotuksellaan Saimaan salaisuus. LAB-ammattikorkeakoulussa kuvataidetta opiskelevat taiteilijat odottavat mielenkiinnolla asukkailta tullutta metalliromua.

- Saimaasta tullut materiaali on tärkeä osa taideteosta ja meille on tärkeää, että asukkaat pääsevät olemaan mukana teoksen toteuttamisessa. Teoksesta tulee silloin kaikkien kaupunkilaisten yhteinen.

- Metalli muuttaa myös muotoaan ollessaan pidempään järven pohjassa. Erilaiset pintaan muodostuneet paakut ja syöpymät ovat osa teokseen tulevien palojen historiaa ja siten kiehtova osa sen materiaalia, Louhivuori kertoo.

Taideteoksen nimi viittaa Saimaaseen, mutta muidenkin järvien rannoilta löytyneet metalliromut toimivat teoksen materiaalina.

- Teoksen tarkoituksena on kiinnittää ihmisten huomio järviemme puhtauteen ja omaan toimintaamme. Pienempienkin järvien rannoilta löytynyttä metalliromua voi huoletta tuoda keräyspisteeseen, Kola vinkkaa.

Sukellustapahtumasta toteutettuun videokoosteeseen voi tutustua Greenrealityn Youtube-kanavalla ja teoksen toteutumista voi seurata Louhivuoren ja Kolan muodostaman taiteilijakollektiivin Instagram-tilillä.

 

Lisätietoja:

Lappeenrannan kaupunki, Ympäristöjohtaja Ilkka Räsänen, puh. 040 081 5284

Taiteilija, Ninni Kola, ninni.kola@student.lab.fi , 0504946261

Taiteilija, Taijatuuli Louhivuori, taijatuuli.louhivuori@student.lab.fi, 0443440408