Etusivu PalvelutLappeenrannan kaupunginteatterissa perjantaina 2.11. nähtävä vierailuesitys Putoamisen taito kuvaa äidin ja tyttären suhdetta tarkasti ja lämpimän humoristisesti
Ajankohtaista
25.10.2018 9:00

Lappeenrannan kaupunginteatterissa perjantaina 2.11. nähtävä vierailuesitys Putoamisen taito kuvaa äidin ja tyttären suhdetta tarkasti ja lämpimän humoristisesti

Lappeenrannan kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä nautitaan perjantaina 2.11. klo 18 Teatteri Jurkan vierailuesityksestä Putoamisen taito.

Sakari Kirjavaisen ohjaaman esityksen kaikissa rooleissa nähdään Emmi Pesonen ja Ella Pyhältö. Palkitun ruotsalaiskirjailija Sara Stridsbergin kirjoittama esitys on riipaisevan kaunis ja samalla hillittömän hauska kuvaus erikoisesta äiti-tytär-suhteesta.

putoamisen-taito-press-1_26287122309_o_404x270.jpgElämänmakuisen näytelmän roolihenkilöt, äiti Big Edie ja tytär Little Edie, ovat entisiä seurapiirinaisia ja kabareetähtiä, jotka ovat asuneet kahdestaan vuosikausia rappeutuneessa kartanossa New Yorkissa. Välähdykset menneestä ja tulevasta limittyvät oivaltavaksi kudelmaksi piirtäen esiin ihmisen koko elämän.

Pesonen kertoo, että päähenkilöiden keskinäinen huumori on viiltävää ja rakkaus syvää. He eivät voisi elää ilman toisiaan, mutta silti he kaipaavat jotain, minkä ovat kauan sitten kadottaneet.

– Äiti ja tytär viihdyttävät itseään esiintymällä toisilleen ja muistelemalla suuria rakkauksiaan. Tytär yrittää yhä irrottautua äidistään, mikä on jo kuitenkin liian myöhäistä. Aika seisoo paikallaan, vain meren värit vaihtuvat ja naisten kasvojen uurteet syvenevät, Pesonen kuvailee.

Pyhällön mukaan kirjailija Stridsberg kuvaa tarkasti ja lämpimän humoristisesti oman elämänsä tähtiä, joiden elämänhallinta on kadonnut aikoja sitten.

Putoamisen taito on nykynäytelmien helmi, joka luottaa vahvaan näyttelijäntyöhön ja tarjoaa katsojalle oivalluksia, naurua sekä kyyneleitä. Yleisö pääsee seuraamaan hengästyttävää matkaa poikkeuksellisten naisten matkassa. Esitys sopii kaikille, joilla on tai on ollut äiti.

Myös Pesosen mielestä esityksessä onnistutaan tavoittamaan jotakin todella olennaista äidin ja tyttären välisestä suhteesta ja ylipäätään riippuvuussuhteista.

– Monet esityksen nähneet ovat tulleet myöhemmin sanomaan, että vaikka tämän näytelmän äiti ja tytär elävätkin äärimmäisissä olosuhteissa, yhden huoneen kokoisessa maailmassa, niin katsojat ovat tunnistaneet näytelmästä itsensä ja läheisiään. Tämä pätee tietysti myös meihin tekijöihin.

Kriitikoilta ja katsojilta valtavasti kiitosta saanutta näytelmää on aiemmin esitetty Teatteri Jurkan ohella Kajaanin runoviikoilla ja Teatteri Kapsäkissä Helsingissä. Prosessi on erityinen näyttelijöille, sillä Pesonen ja Pyhältö ovat erittäin läheisiä ystäviä.

– Olemme todella onnellisia, että olemme Ellan kanssa saaneet näytellä näin upeasti kirjoitetussa näytelmässä, jossa yhdistyvät niin tarkalla tavalla elämän humoristisuus ja leikkisyys sekä suru ja kaipuu. Hienoa, että pääsemme jakamaan teoksen myös lappeenrantalaisyleisön kanssa, Emmi Pesonen sanoo.

– Tervetuloa nauttimaan rappioromantiikasta upeiden daamien matkassa, Ella Pyhältö hymyilee.

Kuva: Emmi Pesonen ja Ella Pyhältö, Putoamisen taito (Teatteri Jurkka, 2017). Kuvaaja: Marko Mäkinen.

Lisätietoja:

Teatterinjohtaja Timo Sokura,
puh. 040 670 0508, timo.sokura(at)lappeenranta.fi

Putoamisen taito
Kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä
pe 2.11. klo 18

Liput: https://lprteatteri.fi/fi/Ohjelmisto/Putoamisen-taito