Etusivu Lappeenrannan kaupunginteatterin uusi ohjaaja Maia Häkli on löytänyt Saimaan järviluonnosta rauhaa
Ajankohtaista

Lappeenrannan kaupunginteatterin uusi ohjaaja Maia Häkli on löytänyt Saimaan järviluonnosta rauhaa

(5.10.2022)

Lappeenrannan kaupunginteatterin uuden ohjaajan Maia Häklin kausi Lappeenrannassa alkoi elokuussa. Ohjaaja Maia Häkli.

Häkli on valmistunut teatteritaiteen maisteriksi Teatterikorkeakoulun ohjauksen koulutusohjelmasta sekä filosofian maisteriksi Tampereen yliopiston joukkoviestinnän koulutusohjelmasta. Häkli on syntynyt Pirkanmaalla ja työskennellyt Etelä-Suomessa sekä ulkomailla.

Itä-Suomeen Häkli saapui, kun uusi teatterinjohtaja Helka-Maria Kinnunen kiinnitti hänet ensimmäisenä omana kiinnityksenään Lappeenrannan kaupunginteatteriin.

– Lappeenrannan kaupunginteatterista minulla oli mielikuva, että täällä on tehty suuria esityksiä jo pitkään. Lappeenrannasta kaupunkina puolestaan oli se käsitys, että kyseessä on kaunis, pieni paikka, ja että ihmiset täällä ovat puheliaita, kertoo Häkli.

Hän sanoo saaneensa Lappeenrannassa lämpimän vastaanoton.

– Toki työ alkoi heti hirveällä hässäkällä. En ole oikein ehtinyt tutustumaan ihmisiin ja kaupunkiin, mutta odotan innolla, että pääsen tutustumaan.

Kaksivuotinen kausi on mahdollisuus keskittymiseen

Ennen Lappeenrantaan tuloa Maia Häklin viimeisin ohjaus oli Florian Zellerin psykologinen draama Äiti Turun kaupunginteatteriin. Esitys nähtiin lisäksi osana Tampereen Teatterikesän pääohjelmistoa.

Tätä aiempia töitä vuonna 2020 ohjaajaksi valmistuneelta Häkliltä ovat muun muassa Synninkantajat Tampereen Teatterille sekä Rouva C. Seinäjoen kaupunginteatterille.

Lappeenrannan kaupunginteatterissa Häklin kausi on kaksivuotinen.

– On mukavaa päästä tekemään töitä keskittyneesti samassa paikassa ja samojen ihmisten kanssa. Odotan innolla mitä kausi tuo tullessaan. Haaveissa olisi myös suuren ja värikkään musikaalin ohjaaminen, Häkli kertoo.

Lappeenrannan kaupunginteatterissa Häkli haluaa tehdä tutummaksi nykydraamaa.

– Esimerkiksi Valmentajat – Dreamteam on rakenteeltaan hyvin episodimainen.

Yhteisöllisyyden kysymys on tärkeä Maia Häklille

Valmentajat – Dreamteam on Maia Häklin ensimmäinen työ Lappeenrannan kaupunginteatterin Suurelle näyttämölle. Näytelmän on käsikirjoittanut Minna Nurmelin.

22.10.2022 ensi-iltansa saava näytelmä on draamakomedia luovien konsulttien yrityksestä perustaa firma ja kuulua yhteisöön.

– Ihmisen halu kuulua ryhmään ja toisaalta siitä kumpuava hylätyksi tulemisen pelko on minulle kiinnostava kysymys. Myös eksistentiaaliset kysymykset kuten kuolemanpelko puhuttelevat minua.

Valmentajat – Dreamteam asettuu linjaan Häklin aiempien töiden kanssa.

– Se on nykydraamaa, näytelmä, jonka keskeisinä teemoina ovat halu kuulua yhteisöön sekä hylätyksi tulemisen ja ulkopuolelle jäämisen pelko.

Nykydraaman parissa työskentelemisen Maia Häkli kuvaa olevan itselleen tyypillistä.

– Nykydraamassa on aina haasteita. Tapahtumien kaari ei välttämättä ole selkeä, ja tehdään fragmentaarisempaa rakennetta, jolloin ohjaajaa tarvitaan kenties enemmän.

Maia Häkli tavattavissa Teatteriklubilla 18.10.

Helsingistä Lappeenrantaan tullut Häkli on kokenut uuden äärellä myös rauhaa ja ehtinyt esimerkiksi liikkumaan Saimaan järviluonnossa. Luonto luo tilaa luovuudelle ja antaa voimaa ohjaajan työhön.

– Lappeenrannassa haluan olla tekemässä teatteria, jossa haetaan yhteyttä ja yhteisöllisyyttä. Paitsi että haetaan yhteyttä teatterista yleisöön, tärkeää on myös työskennellä yhdessä niin, että meillä teatterintekijöillä on iloa ja tukea toisistamme.

Häklin mukaan yhteys yleisöön ei tarkoita yksinkertaisuutta.

– Omituistakaan taidetta ei minusta tarvitse säikähtää, eikä pelätä, vaikka sitä ei heti ymmärtäisikään. Jos teoksesta saa jotain itselleen, silloin on jokin yhteys syntynyt.

Maia Häkli on tavattavissa Lappeenrannan kaupunginteatterin lokakuun Teatteriklubilla. Teatteriklubi on kaikille avoin ja maksuton tapahtuma, johon ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon. Teatteriklubi järjestetään Suurella näyttämöllä tiistaina 18.10. kello 18–19 teemalla Valmentajat – Dreamteam.

Lisäksi teatteri järjestää torstaina 6.10. kello 18–19 Suurella näyttämöllä avoimet harjoitukset näytelmästä Valmentajat – Dreamteam. Avoimissa harjoituksissa työryhmä keskittyy harjoittelemiseen Maia Häklin johdolla ja yleisö voi seurata harjoitusten kulkua.

Lisätietoja:

Maia Häkli, ohjaaja
maia.hakli@lappeenranta.fi

Maia Häklin ohjaustyö Valmentajat – Dreamteam Lappeenrannan kaupunginteatterissa

Lappeenrannan kaupunginteatterin verkkosivut