Etusivu PalvelutLappeenrannan kaupunginteatterin uudella näyttelijällä Noora Koskella ja hänen roolihahmollaan on ällistyttävän paljon yhteistä
Ajankohtaista
4.10.2019 11.25

Lappeenrannan kaupunginteatterin uudella näyttelijällä Noora Koskella ja hänen roolihahmollaan on ällistyttävän paljon yhteistä

Noora Koski on aloittanut Lappeenrannan kaupunginteatterin näyttelijänä elokuun alussa. Siitä asti vauhti on ollut hurjaa: tänä syksynä Koski nähdään niin Cabaret´n Kit-Kat-klubin tyttönä kuin lauantaina ensi-iltaan tulevan Maaninkavaaran pääroolissa, Heidi Huttusena. Noora Koski teatterin rappusissa_Siiri Viinikainen_400x333.jpg

Etelä-Pohjanmaalta kotoisin olevalle Koskelle muutto Etelä-Karjalaan ja Lappeenrantaan on ollut mieleistä. Koski kertoo haaveilleensa jo jonkin aikaa pääsevänsä Saimaan maisemiin.

- Vesi ja erityisesti järvet ovat kiehtoneet aina. Tulen Etelä-Pohjanmaan tasaisista peltomaisemista, missä ei ole vesistöistä tietoakaan, ja ehkä juuri siksi olen haaveillut järvikaupungissa asumisesta.

- Hauskana sattumana tykkään paljon Joose Keskitalon kappaleesta Saimaan rannalla, minkä vuoksi lauloin kappaleen keväällä kouluni viimeisessä laulututkinnossa. Laulu päättyy sanoihin ”Katsomaan Savonlinnan laivoja. Lappeenrannan toreja.” Kyllä jokin on minua vetänyt tännepäin, Koski hymyilee.

Koski valmistuu tänä syksynä Tampereen ammattikorkeakoulun Musiikkiteatterin koulutusohjelmasta. Hän on myös opiskellut fyysistä teatterityötä Teatterikorkeakoulussa. Koski innostui teatterista ja musiikkiteatterista jo lapsena.

- Jo pienestä asti olen rakastanut musiikkia ja teatteria. Olen ollut mukana runokerhoissa, Helka-tyttönä ja laulanut kuoroissa. Nuorisoteatterikerhoon menin yhdeksän vuotiaana ja sen jälkeen pääsin melko nopeasti esiintymään kesäteattereihin.

Laulavan ja tanssivan Kosken ammattiura teatterissa alkoi hänen ollessaan 12-vuotias, jolloin hän teki pääroolin Seinäjoen kaupunginteatterin Dakota-nimisessä lastennäytelmässä.

- Dakotassa viimeistään tuli sellainen tunne, että tämä on se mun juttu. Sen jälkeen tein teatteria koulun ohella. Laulamisen aloitin 14-vuotiaana, kun erästä teatteriesitystä katsomassa ollut laulunopettaja otti yhtyettä ja sanoi, että tuuppas likka laulutunneille.

Lauantaina 5.10. Koski nähdään ensimmäistä kertaa pääroolissa Lappeenrannan kaupunginteatterin lavalla. Hän näyttelee Maaninkavaarassa teini-ikäistä Heidi Huttusta. Näytelmä pohjautuu Miika Nousiaisen romaaniin, jossa isä Martti Huttunen valmentaa tyttärestään Heidistä kestävyysjuoksun tähteä.

- Heidi on 15-vuotias yhdeksäsluokkalainen tyttö, joka haaveilee elämästä kuvataiteen parissa. Heidi on lämmin, rohkea, kunnianhimoinen, terävä ja kupliva. Heidi on myös äärimmäisen miellyttämisenhaluinen, eikä hänellä ole vielä selviä omia rajoja, mikä johtaa näytelmässä mitä hullumpiin tilanteisiin. On ollut mielenkiintoista tutkia rakastamisen ja miellyttämisen rajapintaa Heidin suhteessa hänen isäänsä. Kaiken kaikkiaan Heidi on tosi ihana tyyppi esittää.

Maaninkavaarassa isän juoksuhulluus, johon tytär on tempautunut mukaan, saa tragikoomisia piirteitä. Näytelmässä käsitelläänkin juoksun lisäksi syvempiä teemoja, kuten vanhempien yritystä elää unelmiaan todeksi lasten kautta ja toisaalta lasten tarvetta miellyttää vanhempiaan.

- Minua on liikuttanut ajatus siitä, miten lapset kannattelevat vanhempiaan ja perheitä. Pienetkin lapset aistivat ja ymmärtävät kodin ilmapiiriä.

- Valitettavan yleistä on myös se, että vanhemmat uskovat tietävänsä mikä lapselle on parasta ja ohjaavat lasta kaikella rakkaudella elämään sitä ”parasta mahdollista elämää” omien subjektiivisten näkökulmiensa kautta, ja unohtavat tyystin sen, että hyvin nuorikin ihminen voi tietää jo itse paremmin mikä juuri häntä tässä maailmassa kutsuu. Tätä kautta syntyy kohtaamattomuutta, kuten Maaninkavaarassa Heidin ja Martin välillä. 

Koskella ja hänen roolihahmollaan Heidillä on yllättävän paljon yhtymäkohtia, sillä myös Kosken isä rakastaa juoksemista ja on jopa aikanaan valmenta

Maaninkavaara_mg_8544_Aki Loponen_400x509.jpgnut tytärtään juoksussa.   


- Heidin rakkaus taiteeseen on myös asia, johon voin samastua. Meidänkin perheessä keskiössä oli enemmän urheilu, eikä kukaan lähellä olevista ihmisistä tehnyt taidetta työkseen. Kyllä minua silti lapsena kiinnostivat paljon myös taiteilijaperheet ja taide-elämä.  Se oli sitä, mitä myös itse halusin, mutta mihin ei ollut kosketuspintaa arjessa.

- On hauskaa sattuma, että isäni juoksee tosi paljon ja hän valmensi minua nuorempana toivoen minusta urheilijaa. Mutta musta tulikin taiteilija, Koski nauraa. 

Käynnissä oleva syksy on ollut Koskelle kiireistä aikaa. Arki on täyttynyt Maaninkavaaran harjoituksista ja viikonloppuisin on ollut Cabaret´n näytöksiä. Näyttelijä onkin joutunut pitämään tarkkaa huolta jaksamisestaan.

- On pakko olla pedantti, että jaksaa. Omasta nukkumisesta ja syömisestä on pidettävä huolta, jotta on energiaa harjoitella ja esiintyä. Olenkin oppinut paremman unirytmin sekä syömään aamupalaa. Viime keväänä pääsimme seuraamaan Jarmo Viskarin valmennettavia nuoria juoksulupauksia Lauritsalan kentällä, ja treeneissä kysyin juoksijamimmeiltä, että mitä he syövät aamupalaksi ja vastaus oli, että puuroa. Juoksemisen lisäksi myös puuro on tullut arkeeni jäädäkseen.

Koski ei osaa nimetä tähänastista suosikkirooliaan. Näyttelijälle on tärkeää, että hän pääsee tekemään erilaisia rooleja mahdollisimman monipuolisesti.

- Musikaaleissa on tiettyjä lauluja, joihin olen kiintynyt ja joita haluaisin päästä laulamaan. Tai sitten maailmoja, jotka kiehtovat. Esimerkiksi olen aina toivonut, että saisin joskus tehdä Kolmen pennin oopperassa Pollyn roolin. Tai Peterin roolin Jukka Linkolan Peter Pan -musikaalissa. 

Noora Kosken tähdittämää Maaninkavaaraa esitetään Lappeenrannan kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä 30.12. saakka. 


Kuka: Noora Koski, 29Maaninkavaara_mg_7631_Aki Loponen_370x246.jpg
Ammatti: Lappeenrannan kaupunginteatterin näyttelijä
Asuu: Lappeenrannan Peltolassa Piki-kissan kanssa
Harrastukset: Tanssi, alttoviulunsoitto ja jooga sekä tv-sarjat ja elokuvat. Sarjasuosituksena The Wire ja elokuvasuosituksena Three Billboards Outside Ebbing, Missouri sekä elokuvateattereissa nyt oleva Tottumiskysymys.
Erityistä: On aloittanut aikuisena alttoviulun soittamisen ja etsii nyt omaa alttoviulua. Omaa absoluuttisen sävelkorvan.
Ajankohtaista: Näyttelee Heidi Huttusta Lappeenrannan kaupunginteatterin Maaninkavaarassa

 

Juttua on päivitetty 4.10. klo 13.00