Etusivu PalvelutPäätöksenteko ja talousViestintäPuheetLappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarvan uudenvuoden puhe 31.12.2017
Valitse taso
Puheita
31.12.2017 20.00

Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarvan uudenvuoden puhe 31.12.2017

Julkaisuvapaa 31.12.2017 klo 20

Arvoisat lappeenrantalaiset ja kaikki, jotka olette kanssamme täällä satamatorilla juhlistamassa uuden vuoden 2018 alkamista

Kaupungin strategia kuulostaa näin uudenvuoden juhlinnan yhteydessä virkamieskieleltä, mutta itse asiassa sillä on todella paljon kytköksiä asukkaiden arkeen. Strategia on punainen lanka, joka näyttää kaupunkimme kehityksen suunnan. Siihen peilataan isoja ja pieniä päätöksentekoon tulevia asioita, olipa kyse sitten elinkeinopolitiikasta, varhaiskasvatuksesta, koulutuksesta, liikunnasta tai kulttuurista.

Esimerkiksi lasten, nuorten ja kaikkien asukkaiden harrastusmahdollisuuksilla ja liikuntaolosuhteilla on juuret tässä tärkeässä asiakirjassa.

Alkavana vuonna 2018 tehostetaan Lappeenrannan kaupungin strategian jalkauttamista kaupunkilaisten arkipäiviin. Uutta entiseen verrattuna on, että strategiset kärjet on kytketty talousarvioon ja niille on varattu erillisrahoitus, jonka ansiosta tavoitteiden toteuttaminen konkretisoituu.

Kehittämistyölle on viime valtuustokaudella hiotun strategian pohjalta määritelty kolme erillisohjelmaa: kasvua ja osaamista, puhdasta ja kestävää sekä sykettä ja säpinää.
Jo näistä nimistäkin voitte päätellä, että toiminta on aktiivista ja osallistavaa. Osallistujiksi tähän aktiivisuuden virtaan kaupunki haastaa kaikki asukkaat, yrittäjät, korkeakoulut ja oppilaitokset: ideoikaa ja esittäkää ajatuksianne.

Meillä Lappeenrannassa asukkailla on erittäin hyvät mahdollisuudet vaikuttaa esimerkiksi kaavoituksen suunnitteluun. Kaupunkisuunnittelun osastolla toivotaankin, että paikalliset ihmiset ottaisivat aktiivisesti osaa oman alueensa tulevaisuuden suunniteluun mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, ihan kaavoitusprosessin alkumetreiltä alkaen. Kaavoitettavien alueiden kyläilloista on kuulunut hyvää; asukkaita on ollut liikkeellä ja hiljaisimmatkin ovat saaneet äänensä kuuluville.

Kaupungintalolle kantautunut palaute asukastoiminnasta eri puolilta kaupunkia on positiivista ja hengeltään yhteistyötä rakentavaa.

Mukavaa luettavaa meille lappeenrantalaisille ovat myös Suomen Kuntaliiton keväällä 2017 toteuttaman kuntalaiskyselyn tulokset.

Kyselyn mukaan Lappeenrannan asukkaiden tyytyväisyys eri kuntapalveluihin ja niiden saatavuuteen on parantunut huomattavasti verrattuna edelliseen, vuonna 2015 tehtyyn tutkimukseen.

Merkillepantavaa tutkimuksen tuloksissa on, että esimerkiksi terveyspalvelujen toimivuuteen tehdyt parannukset ovat näkyneet lähes välittömästi tyytyväisyyden nousuna. Tämä tulos kannustaa muillakin toimialoillamme entistä herkemmällä korvalla kuuntelemaan kuntalaisten antamaa palautetta ja kehittämisideoita.

Tapahtumia Lappeenrannassa järjestetään ympäri vuoden. Esimerkiksi kesäkauden, Suomen juhlavuoden ja joulunajan tapahtumatarjonta on ollut runsasta. Muun muassa liikuntatapahtumat ja teatteri tuovat kaupunkiimme yleisöä muualtakin Suomesta ja yöpyjät täyttävät mukavasti hotellejamme.

Ilahduttava tulos saatiin myös kaupunkien elinvoimaisuusvertailussa. Nousimme rivakasti yhdeksännelle sijalle.

Niin teatteri kuin jäähallikin herättävät voimakkaita tunteita. Molempia tarvitaan maakunnan keskuskaupungissa ja molemmat tukevat Lappeenrannan kehitystä tapahtumakaupunkina. Jäähallia suunnitellaan niin, että siellä voi toteuttaa monenlaista ohjelmaa aina konserteista koiranäyttelyihin asti.

Myös kaupunkiaukioidemme profiilin nosto on vienyt tapahtumatuotannon kehitystä eteenpäin.

Voimme Lappeenrannassa olla erittäin tyytyväisiä liikenneyhteyksiemme parantumisesta. Hyvä saavutettavuus on elinvoimaisen kaupungin tunnusmerkki.

Keväällä avautuva ilmasilta Lappeenrannasta Välimerelle palvelee laajalti kaakkoista Suomea ja Pietarin aluetta sekä tuo turisteja järviseudullemme. Myös valtatie kuuden ja rataverkoston perusparannushankkeet edistävät saavutettavuuttamme.

Saimaan kanavatien tilanne on kuitenkin ongelmallinen. Venäjän päätös kieltää talvikauden linja-autoliikenne kanavatiellä hankaloittaa matkailua puolin ja toisin. Meidän onkin entistä ponnekkaammin vaikutettava siihen, että uusi, tehokkaampi tieyhteys toteutettaisiin mahdollisimman pian.

Arvoisa yleisö

Kulunut vuosi 2017 jää muistoihimme itsenäisen Suomen 100-vuotisjuhlavuotena. Monessa vuoden aikana pitämässäni puheessa olen sanonut, että juhlavuoden aikana olemme oivaltaneet entistä syvemmin kotimaamme 100-vuotisen itsenäisyyden merkityksen. Juhlallisuudet ovat yhdistäneet asukkaitamme ja olemme huomanneet, että Suomi on hyvä maa elää ja kasvattaa uutta sukupolvea.

Nyt on aika kääntää katseet tulevaan vuoteen. Ehdotan, että teemme yhteisen uudenvuoden lupauksen: Ryhtykäämme yhteistuumin kertomaan kaupungistamme hyvää. Aiheita positiivisiin viesteihin on todella paljon. Kun nämä viestit kiirivät välityksellämme muualle Suomeen ja maailmalle, kiinnostus seutuamme kohtaan lisääntyy ja näin vahvistamme alueemme elinvoimaisuutta ja edistämme omaa hyvinvointiamme.

Juuri me itse voimme laittaa liikkeelle positiivisuuden kierteen.

Toivotan teille kaikille onnellista vuotta 2018.