Etusivu PalvelutLappeenrannan joukkoliikenteeseen muutoksia koronavirustilanteen vuoksi
Ajankohtaista
19.3.2020 12.20

Lappeenrannan joukkoliikenteeseen muutoksia koronavirustilanteen vuoksi

Hallitus linjasi 16.3. toimenpiteistä koronavirustilanteen hoitamiseksi Suomessa. Toimenpiteiden tarkoituksena on suojata väestöä sekä turvata yhteiskunnan ja talouselämän toiminta. Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti Suomessa on valmiuslain mukaiset poikkeusolot 18.3.–13.4.2020 korona-viruksesta johtuen. Joukkoliikenteeseen merkittävimmin vaikuttava toimenpide on koulujen sulkeminen 18.3.–13.4.2020 väliselle ajalle.

Lappeenrannan kaupunki tekee muutoksia ja vähentää joukkoliikennettään tilanteen vuoksi. Joukkoliikenteen vähenemisellä halutaan turvata myös mahdollisimman häiriötön liikenne poikkeusolojen aikana ja esimerkiksi mahdollisissa kuljettajien sairastumistilanteissa.

Kaupunkikehityslautakunnan 18.3. tekemällä päätöksellä joukkoliikenteeseen tulee seuraavia muutoksia toistaiseksi:

- paikallisliikenne siirtyy kesäaikatauluun keskiviikosta 25.3. alkaen
- lähiliikenne siirtyy loma-ajan aikatauluun maanantaista 23.3. alkaen
- Koulukuljetukset järjestetään niille esiopetuksen oppilaille, 1–3-luokkalaisille sekä erityisen tuen oppilaille, joiden vanhemmat ovat yhteiskunnan kannalta kriittisissä töissä, mutta kaikki muut koulukuljetukset keskeytetään.

Edellä mainitut toimenpiteet ovat voimassa tällä hetkellä koulujen 18.3.–13.4.2020 väliselle ajalle ja niitä jatketaan tarvittaessa, jos hallituksen esittämiä toimenpiteitä jatketaan.

Lähiliikenne ja koulukuljetukset palautuvat ennalleen heti, kun koulut aukeavat. Paikallisliikenteen muutos talviaikatauluun päätetään erikseen.
Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen liikennöimä linja 100 Lappeenrannan ja Imatran välillä liikennöidään normaalisti.

Bussi_380x444.jpgMatkustajamäärät tippuneet koronavirustilanteen vuoksi


Lappeenrannan kaupungin joukkoliikennepäällikkö Terhi Kosken mukaan paikallisliikenteessä matkustajamäärä on tippunut koulujen sulkeutumisen jälkeen yli 70 % ja odotettavaa on, että matkustajamäärä tippuu edelleen.

- Paikallisliikenteelle on kuitenkin tarvetta, jotta asukkaat pääsevät liikkumaan myös poikkeusolojen aikana. Useat kaupungit Suomessa ovat siirtymässä kesäaikatauluihin maalis-huhtikuussa matkustajamäärien pienenemisen johdosta. Olemme päätyneet täällä samaan ratkaisuun.

- Mikäli paikallisliikenteen liikennöitsijällä tulee kuljettajien sairastumisia yhtäaikaisesti paljon, jää joitain vuoroja ajamatta.

Koski taustoittaa, että koulujen ollessa suljettuna ei kyseessä ole joukkoliikenteen näkökulmasta koulupäivä, eikä koulukuljetuksia tarvita.

- Näin ollen koulukuljetuksia ei ajeta ja lähiliikenteessä ajetaan vain koulujen loma-ajan aikataulut. Poikkeuksena tähän on kuitenkin kuljetustarve niille esiopetuksen oppilaille, 1–3-luokkalaisille sekä erityisen tuen oppilaille, joiden vanhemmat ovat yhteiskunnan kannalta kriittisissä töissä.

Kesäaikataulut samat kuin vuonna 2019


Kesäaikataulut löytyvät ensi viikosta alkaen Lappeenrannan bussit -sovelluksesta, Digitransit-reittioppaasta sekä kaupungin joukkoliikenteen nettisivuilta. Kesäaikataulut ovat samat kuin vuoden 2019 kesällä.

Ostettuja kausilippuja ei hyvitetä, jotta palvelupisteet eivät ruuhkaudu tilanteessa, jossa tartuntariskiä tulee välttää.

Terhi Koski ohjeistaa välttämään mahdollisuuksien mukaan turhaa matkustamista, jotta ne, joiden tarvitsee matkustaa, voivat matkustaa turvallisesti.

- Jos tarpeellisten matkojen tekeminen esimerkiksi pyörällä tai kävellen on mahdollista, suosittelemme sitä. Lisäksi suosittelemme etätöitä, jos työnantaja ja työtehtävät sen mahdollistavat.

- Kehotamme myös välttämään matkustamista, jos sinulla on mitään flunssaoireita. Jos on tarve yskiä, yski hihaasi tai kertakäyttöiseen nenäliinaan.

Lisätietoja:
Joukkoliikennepäällikkö Terhi Koski
puh. 040 651 5599, terhi.koski(at)lappeenranta.fi

Ohjeet julkisissa liikennevälineissä kulkemiseen: https://www.tmfg.fi/fi/uutiset/korona-ja-joukkoliikenne-huomioithan-nama-ohjeet