Etusivu PalvelutLappeenrannan Lyseon lukion toisen vuoden opiskelijat etsivät TET-paikkoja
Ajankohtaista
19.10.2018 9:35

Lappeenrannan Lyseon lukion toisen vuoden opiskelijat etsivät TET-paikkoja

Lappeenrannan Lyseon lukion toisen vuoden opiskelijat etsivät työelämään tutustumista varten päivän ajaksi työtehtävää. Kaikki Lyseon toisen vuoden 187 opiskelijaa osallistuvat opokurssiin pakollisena kuuluvaan TET-päivään.

Lyseon lukion opinto-ohjaaja Marjo Haapavuon mukaan TET-päivän tarkoituksena on, että myös lukiolaiset pääsevät tutustumaan työelämään ja saavat siitä tarpeellista ja mahdollisesti jatko-opintoihin liittyvää tietoa.

– Kyseessä ei ole perinteinen työharjoittelu vaan opiskelijat varjostavat TET-kohteen työntekijää yhden työpäivän ajan ja saavat sitä kautta tietoa hänen työtehtävistä ja käytännön työelämästä. Tarkoituksena on, että opiskelijat pääsevät kokeilemaan, millaista unelmien työ oikeasti on.

Lyseon toisen vuoden opiskelijat etsivät työtehtäviä pääasiassa 20.–28.11.2018 väliselle ajalle tai muulle erikseen sovittavalle ajankohdalle. TET-päivän kesto on noin 5 tuntia. Haapavuo toivoo, että opiskelijat pääsisivät tutustumaan erityisesti korkeakoulututkintoa edellyttäviin tehtäviin.

– Lukio-opintoihin hakeutuneet nuoret suuntaavat lukion jälkeen pääsääntöisesti korkeakouluopintoihin. Tärkeintä kuitenkin on, että TET-paikka tukee kunkin opiskelijan omaa urasuunnittelua, joten työ voi olla sellaistakin, johon ei edellytetä korkeakouluopintoja.

Lyseon lukio ottaa mielellään vastaan vinkkejä suoraan myös työnantajilta, vaikka työtehtävän etsintä onkin opiskelijoiden vastuulla.

– Vinkkejä voi lähettää minulle ja/tai Niina Hämäläiselle. Lappeenrannan kaupunki on TET-päivässä jo aktiivisesti mukana ja olemme saaneet sieltä listan seurattavista tehtävistä. Lähinnä kuitenkin toivomme, että työnantajat suhtautuvat positiivisesti TET-paikkaa hakeviin opiskelijoihin, Haapavuo sanoo.

Opiskelija saa lukiosta TET-päivää varten tehtäviä ja tekee päivästä myös raportin. Opinto-ohjaaja Haapavuon mukaan työnantajan ei tarvitse erityisemmin valmistautua TET-päivään.

– Kunhan varjostettavalla työntekijällä vain on vähän aikaa kertoa opiskelijalle omasta työstään, se riittää.

Lukion tet-päivä_305x357.jpgLyseon toisen vuoden opiskelijat Rosa Kilpiä, Netta Oikkonen ja Juho Tapio arvelevat päivän tarjoavan varmennusta omiin tulevaisuuden suunnitelmiin. Kilpiä toivoo pääsevänsä tutustumaan lääkärin työhön, Oikkonen röntgenhoitajan ammattiin ja Tapio puolestaan ohjelmistokehittäjän arkeen. Heidän TET-paikat ovat vielä varmistamatta.

– Päivä tarjonnee myös lisää motivaatiota ja intoa jatkaa kohti unelmieni saavuttamista. Odotan uusia kokemuksia ja lisää tietoa käytännön lääkärityöstä. Toivon myös näkeväni, mitä lääkärin työ on potilastyön ulkopuolella, Kilpiä sanoo.

– Aion hakeutua työelämässä röntgenhoitajan työhön. Toivon, että TET-päivän aikana pääsisin näkemään, millaista työ on ja mitä kaikkea röntgenhoitajat tekevät, Oikkonen kertoo.

– Erityisesti odotan näkeväni, miten ohjelmistokehittäjän työssä toteutetaan projekteja ja millaisia ihmisiä alalla työskentelee. Tavoitteenani on luoda päivän aikana suhteita työelämään tulevaisuutta varten, Tapio toteaa.

Lyseon lukion TET-päivä liittyy Tunne työ -hankkeeseen. Kyseessä on ESR-kumppanuushanke lukioiden työelämälähtöisten mallien ja pedagogiikan kehittämiseksi. Sen tavoitteena on vahvistaa opiskelijoiden urasuunnitelmia. Lappeenrannan koko lukiokoulutus on osatoteuttajana hankkeessa, jonka paikallisia toimenpiteitä ovat esimerkiksi yhteistyömallit työelämän ja Saimaan ammattikorkeakoulu Saimian kanssa. Hankkeen toteutusaika on 1.3.2017–31.12.2019.

Hanke vaikuttaa Lyseolla TET-päivän lisäksi esimerkiksi tiimiryhmän opintoihin. Osan lukiokursseista tiimeissä opiskeleva ryhmä toteuttaa työelämään tutustumista osittain yhteistyössä Etelä-Karjalan Osuuskaupan kanssa. Tiimiryhmäläiset jalkautuvat EeKoon toimipisteisiin ja tutustuvat työtehtäviin sekä tekevät näistä video- ja kuvamateriaalia EeKoolle hyödynnettäväksi esimerkiksi kesätyörekrytointeja varten. Tiimiryhmän ja EeKoon yhteistyö alkoi vuonna 2017.

Kuva: Netta Oikkonen ja Juho Tapio hakeutuvat muiden Lyseon toisen vuoden opiskelijoiden tapaan seuraamaan unelmiensa ammatin arkea.

Lisätietoja:

Lyseon lukio, Tunne työ -hankkeen asiantuntijaopettajat

Marjo Haapavuo, puh. 040 664 7930, marjo.haapavuo@lappee.fi,
Niina Hämäläinen, puh. 0400 717 373 niina.hamalainen@lappee.fi

Lisätietoa Tunne työ – suunnittele ura (S20945) -hankkeesta: projektikoordinaattori Mira Kankkunen, puh. 040 631 6444, mira.kankkunen@lappeenranta.fi

Hankkeen verkkosivusto: https://www.tunnetyo.fi