Etusivu PalvelutLAB-ammattikorkeakoulun kuvataideopiskelijoiden taide ihastuttaa Lappeenrannan satamassa touko-, kesä- ja heinäkuussa
Ajankohtaista
17.5.2021 10.00

LAB-ammattikorkeakoulun kuvataideopiskelijoiden taide ihastuttaa Lappeenrannan satamassa touko-, kesä- ja heinäkuussa

LAB-ammattikorkeakoulun kuvataideopiskelijoiden näyttely Kaupunki Saimaan sylissä ihastuttaa Lappeenrannan satamatorilla 21.–30.5. ja kesä-heinäkuussa. Näyttelyä voi ihailla satamatorin lavalle asennetulta videonäytöltä. Taideteoksista koottu videonäyttely pyörii näytöllä toukokuun ajankohtina klo 8–22 ja kesäkuukausina päivittäin klo 12 ja klo 17.

Kaupunki Saimaan sylissä -näyttelyn työryhmä 469x332.jpgKuvataideopiskelija Riina Levelä kertoo, että Kaupunki Saimaan sylissä kattaa kuvataiteen kentän monta eri aluetta ja tarkastelee kaupunkia, Saimaata ja ihmistä yhdessä sekä erikseen.

– Yhdentoista tekijän yksitoista näkökulmaa saman seudun elämästä luovat tarinaa, jossa kertojan katsomistapa ja tekniikka luovat katsojalle erilaisia tunnelmia sekä ajatuksia. Teoksia on helppo lähestyä tilan, mutta myös aiheiden ja tekijöidensä ansiosta. Teoksia ei tarvitse ymmärtää tai pelätä, riittää, että ihan vain katsoo.

Levelä uskoo, että moni näyttelyä katseleva tutkii teoksia erityisesti tunnistaen kaupungin eri paikkoja ja kohteita.

– Tarkastelu saattaa johtaa muistoon tai ehkä tulevan suunnitteluun. Teoksissa tututkin paikat näyttävät uudelta ja saattavat herättää monenlaisia tunteita. Valtaosa ryhmästämme on muuttanut Lappeenrantaan muualta, joten jo siksikin taiteemme voi tarjota täällä pitkään asuneille uusia näkökulmia kotikaupungista.

LAB-ammattikorkeakoulun kuvataidelinja on vastikään siirtynyt Lappeenrantaan. Kuvataideopiskelija Silja Kumpulaisen mukaan linja haluaa nyt esille tulevalla näyttelyllään ja jatkossakin vaikuttaa kaupungin kulttuuritarjontaan.

– Satamassa järjestetään kesäisin monenlaista tapahtumaa. Haluamme tuoda esille taidetta helposti lähestyttävästi kaupungin keskeiselle paikalle. Tuleva näyttely on ryhmämme ensimmäinen yhteisnäyttely, ja on hienoa päästä esille, Kumpulainen sanoo.

riina_levelä_lennot 470x702.jpg– Videonäytöltä katseltava taide on myös ihan uusi juttu tällä kattauksella ja sijainnilla, ja se pieni outouden tunne tai uutuudenviehätys on kokemus itsessäänkin, hyvässä tai pahassa. Näyttelymme tarjoaa pysähdyksen ja vaihtoehdon säästä tai koronasta puhumiselle, Levelä jatkaa.

Näyttelyn järjestäjinä toimivat 11 ensimmäisen vuoden kuvataideopiskelijaa, joilta jokaiselta tulee esille 1–5 teosta. Teoksista tehdään myös virtuaalinäyttely työryhmän vielä tekeillä oleville verkkosivuille, jonka kautta voi aikanaan tiedustella myös teoksien ostamista. Näyttelyn valmistumista ja ajankohtaisia asioita voi seurata tällä erää näyttelyn Instagram-tililtä @saimaansylissa.

Eri tekniikoin tuotettuja teoksia

Opiskelijat ovat loihtineet näyttelyyn taidetta eri tekniikoin, ja mukana on kaikkea lyijykynäpiirrosten ja videotaiteen väliltä.

Riina Levelä tuotti näyttelyyn piirroksia kaupungista sekä liikkuvia piirroksia. Hän pitää lyijykynällä piirtämisen vapaudesta ja tietynlaisesta kiireettömästä yksinkertaisuudesta.

– Itse pintaan saa lukemattomia erilaisia tekstuureita ja tummuusasteita käden liikettä, suuntaa ja painamisen voimaa vaihtelemalla. Iso skaala eri tunnelmia, silti ainoa huoltotyö on teroittaminen tai kynän vaihto.

– Halusin tehdä isoa ja kierrätysmateriaalille, joten valitsin paperiksi jämätapetin, jota monella lojuu roskana vuosien takaisten remppojen jäljiltä. Preferenssikuvat ovat omia puhelinräpsyjäni, jotka valikoin satojen puhelimen syövereihin hukkuvien kuvien seasta. Ajattelen, että puhelimen pikana räpsäistyt hetken kuvat on kehitetty paperille kynän jäljellä, Levelä luonnehtii omien teoksiensa rakentumista.

Kuvataideopiskelija Senni Koskenvesa teki näyttelyä varten kolme suurta öljyvärimaalausta kaupungin asukkaista. Hän maalasi mdf-levyille, pohjusti työt akryylillä, hahmotteli hiilellä ja maalasi öljyväreillä.

–  Talletan lähes päivittäin kännykkääni kuvia arkisista tilanteista tulevia maalauksiani varten, joten tälläkin kertaa työskentelyni alkoi kännykkäni kuvagallerian penkomisella. Päädyin valitsemaan kuvat, joissa esiintyy ihmisiä tavallisesta arjestani: keskustan kauppareissulta, lenkkipolulta Sammonlahdesta ja koulumatkaltani Skinnarilasta.

silja_kumpulainen_harmonia 400x490.jpeg– Täyteen realismiin pyrkimisen sijaan tykkään leikitellä ja niin tein nytkin, ensimmäisessä teoksessa pikkuisen ja kolmannessa jo rohkeammin. Jos esimerkiksi maalaamani hahmon ruskeat kumisaappaat eivät inspiroikaan, miksi en vaihtaisi niitä vaaleanpunaisiin, Koskenvesa hymyilee.

Silja Kumpulainen taiteili näyttelyyn abstrakteja öljyvärimaalauksia, joiden aiheena on maisemanvaihdos Saimaan rannalle.

– Maalaan abstraktisti ja intuitiivisesti. Näyttelyn maalausten eteen ja niitä työstäessäni tein ajatustyötä, jossa prosessoin maisemanvaihdoksen vaikutusta hyvinvointiini.

– Muutin Helsingistä Lappeenrantaan opiskelemaan, ja koen muutoksen olevan yksi parhaista minulle tapahtuneista asioista. Tunnen rauhaa ja harmoniaa, mitkä olivat kadoksissa ennen tänne tuloani. Näyttelyyn tulevissa teoksissani on veden ja tulen elementit, jotka tulevat tasapainoon, Kumpulainen taustoittaa.

Kaupungin tuella järjestettävä näyttely tukee opintoja

Satamaan esille tuleva Kaupunki Saimaan sylissä -näyttely on osa kaupungin ja LAB-ammattikorkeakoulun oppilasyhteistyötä.

Näyttelyn järjestäminen tukee kuvataideopiskelijoiden opintoja, joihin kuuluu harjoittelu, jossa kuvataideopiskelija Riina Levelän mukaan yksi osa-alue on näyttelyiden järjestäminen.

– Yhteisen näyttelyn järjestäminen näin isolla porukalla on kaikille uutta. Opimme käytännössä näyttelyn järjestämiseen kuuluvien asioiden jakamista ja hoitamista. Ja tietenkin kaikesta kertyy tutkintoomme vaadittavia opintopisteitä.

senni_koskenvesa_40vuotta 400x509.jpegLevelä kertoo, että koronatilanteen vuoksi sisätiloihin rakennettavan näyttelyn suunnittelu tuntui lohduttomalta. Opiskelijat päättivätkin ideoida teoksensa ihmisen nähtäville uudella tavalla.

– Tietokoneelle tai puhelimelle ei keräännytä keskustelemaan teoksista vaan katsotaan yksin, joten pelkkä virtuaalinäyttely ei meistä olisi riittänyt. Idea videonäytöllä esiteltävään näyttelyyn lähti koulumme näytöistä, niitä kun on tiloissa vähän joka paikassa.

– Ulkotiloissa olevalta näytöltä näyttelyä pääsisi rajoituksistakin riippumatta tutkimaan koronaturvallisesti myös ystävän ja vaikka vieraankin kanssakatselijan kanssa.

Opiskelijat tiedustelivat kaupungin tapahtumapalveluista näyttelyä varten soveltuvaa esittelytilaa, ja sellainen järjestyi näyttelyn aiheeseenkin sopien satamasta.

– Olemme liikkeellä innostunein mielin. Haastavasta tilanteesta kasvoi uusi idea, josta voisi jalostua muitakin tekijöitä ja taiteenaloja tukeva esillepääsykanava.

– Toivomme, että vastaavanlaisia yhteistyömahdollisuuksia tulee tulevaisuudessakin lisää. Ehkäpä näyttöjen käyttö kuvataiteen näyttämönä voisi jatkossa olla tapa, eikä vain pandemia-ajan hätäratkaisu, Levelä pohtii.

Kaupungin uusi videonäyttö satamassa palvelee pääasiassa kaupungin tapahtumaviestintää

Lappeenrannan satamatorin lavalle asennettu videonäyttö on kooltaan noin 3x2 metriä, ja se tulee esille torialueen suuntaan. Tapahtumapalvelujen asiantuntija Teemu Myyryläisen mukaan näyttö palvelee pääasiassa kaupungin viestintää ja erityisesti tapahtumaviestintää.

– Esille tulee esimerkiksi tietoa kesäkonserteistamme ja muista tapahtumista. Lisäksi sitä voidaan hyödyntää myös tapahtumien aikaiseen viestintään.

– Mainospaikkoja emme siihen vuokraa tai myy, mutta harkinnan mukaan sen avulla voidaan esitellä tulevaisuudessa lisääkin eri toimijoiden tuottamaa digitaidetta, jota toivomme lisää katukuvaan.

1. KuvaKaupunki Saimaan sylissä -näyttelyn työryhmä - Roni Pulkkinen, Suvi Kokko, Heli Valkama, Sanja Niskanen, Senni Koskenvesa, Silja Kumpulainen, Minja Kautiainen, Riina Levelä, Noora Lindeman. Kuva Eevert Hyppänen
2. kuva: Riina Levelä, Lennot
3. Kuva: Silja Kumpulainen, Harmonia
4. Kuva: Senni Koskenvesa, 40 vuotta

LAB-ammattikorkeakoulun kuvataidelinja, opiskelija Riina Levelä
riina.levela(at)student.lab.fi

Lappeenrannan kaupungin tapahtumapalvelujen asiantuntija Teemu Myyryläinen
puh. 040 351 6488, teemu.myyrylainen(at)lappeenranta.fi

Kaupunki Saimaan sylissä -näyttely:

Noora Ahonen: videoperformanssi
Minja Kautiainen: monotypia, syanotypia
Heidi Kettunen: kollaaseja rantamaisemista
Suvi Kokko: “Ikinorppa”. Veistos sammalesta, kanaverkosta ja heinästä, teoskuvia Saimaa-miljöössä
Senni Koskenvesa: öljyvärimaalauksia kaupungin asukkaista
Silja Kumpulainen: abstrakteja öljyvärimaalauksia. Aiheena maisemanvaihdos Saimaan rannalle.
Riina Levelä: piirroksia kaupungista ja liikkuvia piirroksia
Noora Lindeman: maisemamaalauksia öljyväreillä
Sanja Niskanen: maalauksia guassiväreillä
Roni Pulkkinen: sarjakuva
Heli Valkama: ”Vyyhti”, installaatio

Näyttelyn ajankohtaisia asioita: https://www.instagram.com/saimaansylissa/