Etusivu PalvelutRakentaminen ja maankäyttöKaavoitusKulttuuritila Nuijamies ry palkittiin vuoden 2020 asukastoimija -tunnustuksella
Valitse taso
15.12.2020 15.12

Kulttuuritila Nuijamies ry palkittiin vuoden 2020 asukastoimija -tunnustuksella

Lappeenrannan asukastoimija -tunnustus jaettiin jo 11. kerran. Asukas- ja alueneuvosto valitsee vuosittain Asukkaiden Lappeenranta -toimintaa edistäneen tahon Vuoden asukastoimijaksi. Tunnustus voidaan myöntää asukasyhdistykselle tai muulle vastaavalle yhdistykselle, alueraadille tai yksittäiselle asukkaalle.

Tänä vuonna kysyttiin asukkailta sähköisen kyselyn kautta esityksiä vuoden asukastoimijaksi. Asukkailta saatiin 20 eri ehdokasta perusteluineen ja asukas- ja alueneuvosto joulukuun kokouksessaan teki asukkaiden esitysten pohjalta päätöksen Vuoden 2020 asukastoimijasta.

- Vuosittain jaettavalla tunnustuksella halutaan kiinnittää huomiota eri toimijoiden merkitykseen kaupungin kehittämisessä, Jouni Kemppi, asukas- ja alueneuvoston puheenjohtaja kiteyttää Vuoden asukastoimija palkinnon merkityksen kaupungille.

Vuoden 2020 asukastoimija Kulttuuritila Nuijamies ry Kuvaaja Pia Pulliainen.jpg– Tänä vuonna tunnustus myönnettiin Kulttuuritila Nuijamies ry:lle. - Lappeenrantalaiset aktiiviset asukkaat pelastivat legendaarisen Nuijamies-elokuvateatterin purku-uhalta ja se sai uuden elämän kulttuuritilana, asukkaiden olohuoneena, perustelee Juhani Sirkiä, asukas- ja alueneuvoston varapuheenjohtaja, tämän vuotista valintaa.

Asukkaiden perusteluissa tuli esiin myös kuinka aktiivinen joukko teki mahdottomasta mahdollisuuden ja kuinka upealla talkoopanostuksella pelastettu rakennus on saanut oman paikkansa lappeenrantalaisten sydämissä. Kulttuuritila Nuijamiehen hienossa miljöössä toteutetaan monipuolista kulttuuria. Asukkaat kokevat että, se on ennen kaikkea paikallinen ja paras.

Lappeenrannan vuoden asukastoimija tunnustus jaettiin ti 15.12.2020 Lappeenrannan kaupungintalolla pidetyssä tilaisuudessa.

Aktiivista asukastoimintaa koronasta huolimatta ja korona huomioiden

- Asukkaiden esityksistä nousivat esiin keskusteluissa myös Sammontorin asukastilan vakiokävijät ja Mattila-Mäntylä-Kuuselan asukasyhdistyksen toiminta, kun valittiin vuoden asukastoimijaa asukas- ja alueneuvoston kokouksessa, kertoo neuvoston sihteeri, kaupungin osallisuuskoordinaattori Pia Pulliainen.

Sammontorin asukastila on lähes parin vuoden ajan ollut lakkautusuhan alla, mutta aktiiviset vakiokävijät halusivat pitää Sammontorin asukastilaa toiminnassa ja onnistuivatkin siinä, että toimintaa saatiin jatkettua.

Mattila-Mäntylä-Kuuselan asukasyhdistys puolestaan on ollut jo useamman vuoden aktiivinen oman asuinalueen toiminnan kehittäjä. Yhdistys teki tänä vuonna talkoilla upean koirapuiston ja viime vuonna todella suositun frisbeegolf-radan, jota talkoilla vielä laajennettiin tänä vuonna. Alue on elpynyt yhdistyksen toiminnan johdosta.

Kulttuuritila Nuijamies

Nuijamies on esiintymistila, venue, keskellä Lappeenrannan keskustaa. Vanhan, kulttuurihistoriallisesti tärkeän elokuvateatterin tiloissa toimiva, purku-uhan alta pelastettu nostalginen kulttuuritila on pääosin vapaaehtoisten yhdistysaktiivien ylläpitämä. Nuijamies tarjoaa puitteet vuokratapahtumille omien tapahtumiensa lisäksi, kerrotaan nettisivuilla.

Jokainen voi halutessaan liittyä talkooporukkaan, joka ylläpitää Nuijamiehen toiminnassa, liittymällä yhdistyksen jäseneksi. Jäsenet ovat mukana tukemassa eteläkarjalaista kulttuuritoimintaa.

Kuvateksti: Kuvassa vasemmalta lukien Jouni Kemppi, asukas- ja alueneuvoston puheenjohtaja, Mikko Vento, hallituksen puheenjohtaja ja Maria Piiparinen, opiskelijaharjoittelija Kulttuuritila Nuijamies ry:stä sekä Juhani Sirkiä, varapuheenjohtaja asukas- ja alueneuvosto. Kuva Lappeenrannan kaupunki. 

Lappeenrannan kaupungin asukastoiminnan aikaisempina vuosina jakamat
Vuoden asukastoimija -tunnustukset:

2010 Lauritsalan alueraati
2011 Terttu Kivinen, aktiivinen maaseututoimija
2012 Kontufolk ry
2013 Juhani Sirkiä, asukasaktiivi,
2014 Martta Toiviainen, asukasaktiivi
2015 Ylämaan alueraati ja ylämaalaiset talkoolaiset
2016 Sulo Tuuliainen, Saimaan latu ry
2017 Willimiehen Disc Golf ry
2018 Hannu Tolonen, Lappeenrannan kaupunginpuutarhuri
2019 Joutsenon kotiseutuyhdistys ry

Lisätietoja:
Pia Pulliainen, osallisuuskoordinaattori, Lappeenrannan kaupunki, puh. 040 5494 740