Etusivu PalvelutPäätöksenteko ja talousViestintäPuheetKoululaiskonsertti 20.11.2018,Tervehdyspuhe, Kaupunginjohtaja Kimmo Jarva
Valitse taso
Puheita
20.11.2018 12.00

Koululaiskonsertti 20.11.2018,Tervehdyspuhe, Kaupunginjohtaja Kimmo Jarva

Arvoisat koululaiset ja opettajat,
Etelä-Karjalan lastenkulttuurikeskus Metkun ja Lappeenrannan kaupunginorkesterin edustajat,


Arvoisa kulttuuri- ja liikuntalautakunnan puheenjohtaja ja Unicefin edustajat

Tämä päivä on jokaisen lapsen suuri päivä: Lapsen oikeuksien päivä. Jokainen lapsi on arvokas persoona ja yksilö, ja jokaisen mielipiteet ansaitsevat tulla kuulluiksi ja huomioon otetuiksi.

Mielestäni te koululaiset olette erityisen onnekkaita, että asutte Etelä-Karjalassa, maakunnassa, jossa lapsia ja lasten oikeuksia arvostetaan. Olemme Lappeenrannassa sekä maakuntamme muissa kunnissa luoneet olosuhteita, jotka tarjoavat mahdollisuuksia hyvään koulutukseen ja harrastuksiin.

Näiden olosuhteiden rakentamisessa Etelä-Karjalan Lastenkulttuurikeskus Metkulla on ollut tärkeä roolinsa. Iloitsen ennen kaikkea siitä, että Metku on vienyt kulttuuria ja taidetta keskelle lasten arkea.

Minulla onkin ilo ja kunnia onnitella 10 vuoden iän saavuttanutta Metkua ansiokkaasta työstä. Myös tämä koululaiskonsertti on osa juhlavuoden ohjelmaa.

Arvostamme Lappeenrannassa Metkun työtä esimerkiksi perusopetukseemme sisältyvän kulttuuripolun kehittämisessä ja toteuttamisessa. Kulttuuripolku on avannut koululaisillemme väyliä tutustua eri taiteen lajeihin, kulttuurilaitoksiin ja mahdollisiin uusiin harrastuksiin.

Myös Metku-konserttien laulu on raikunut niin upeasti, että se on kuultu jopa valtakunnan medioissa. Ja mikäs on raikuessa täällä Lappeenrannassa, suomalaisen laulun pääkaupungissa.

On todella hienoa, että tulevana vuonna 110 vuotta täyttävä kaupunginorkesterimme on näyttävästi mukana Metkun rinnalla lapsen oikeuksien päivän vietossa.

Hyvät kuulijat

Maailman suurin ja vaikutusvaltaisin lastenjärjestö Unicef on myöntänyt Lappeenrannan kaupungille vuonna 2016 Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen, joka on voimassa kaksi vuotta kerrallaan. Lappeenranta haluaa olla jatkossakin Unicefin tunnustuksen arvoinen lapsiystävällinen kunta: johtotähtenämme on luoda perheille olosuhteet, joissa arki on sujuvaa ja kasvuympäristö turvallista sekä viihtyisää.

Kansainvälistä Lapsen oikeuksien päivää vietetään vuosittain 20. marraskuuta. Tänä vuonna teemana on osallisuus.

Osallisuus on myös Lappeenrannan kaupungin keskeinen suunnannäyttäjä. Tavoitteemme on luoda puitteet, joissa kaikilla asukkaillamme olisi tilaisuus löytää omat vahvuutensa ja kehittää niitä varallisuudestaan ja iästään riippumatta. Haluamme myös edistää yhteisöllisyyttä niin, että jokainen tuntisi kuuluvansa joukkoomme ja kokisi olevansa mukana kehittämässä kaupunkiamme.

Hyvät koululaiset

Tulevana vuonna eli vuonna 2019 kotikaupunkimme Lappeenranta täyttää 370 vuotta.

Uskon, että useimmat teistä ovat tutustuneet Lappeenrannan linnoitukseen eli Vanhaankaupunkiimme. Jotkut teistä käyvät esimerkiksi balettikoulussa tai kuvataidekoulussa, jotka molemmat sijaitsevat juuri linnoituksessa.

Kun seuraavan kerran poikkeatte siellä, palautattehan mieliinne, että juuri niille valleille Lappeenranta aikoinaan syntyi ja on vähitellen levittäytynyt nykyisiin mittoihinsa.

Näin juhlavuoden kynnyksellä voimme olla todella ylpeitä siitä, että Saimaan rannalla sijaitseva Lappeenranta kuuluu maailman edelläkävijäkaupunkien joukkoon ilmastonmuutosta ehkäisevässä työssä. Varsinkin kotijärvemme puhtaus on meille sydämenasia.

Olen mielissäni siitä, että te lappeenrantalaislapset opitte arvostamaan luontoa jo päiväkoti- ja kouluvuosinanne. Toivon, että viette kestävän kehityksen toimintatapoja myös koteihin.

Tänään, Lapsen oikeuksien päivänä, haluan kaupunginjohtajana korostaa, että kaikilla ihmisillä – lapsista ikäihmisiin – on oikeus ilmaista mielipiteensä ja vaikuttaa yhteiskuntamme asioihin.

Kiitän lämpimästi Unicefin Lappeenrannan paikallisjärjestöä arvokkaasta työstänne osallisuuden eteen.

Toivotan teille kaikille upeaa koululaiskonserttia ja hyvää Lapten oikeuksien päivää.