Etusivu PalvelutKoulujen ruokamyrkytysepäilyn selvittäminen jatkuu
Ajankohtaista
20.11.2020 15.28

Koulujen ruokamyrkytysepäilyn selvittäminen jatkuu

Lappeenrannan seudun ympäristötoimi ja SATU Oy tiedottavat  

Lappeenrannan seudun ympäristötoimi on jatkanut ruokamyrkytysepäilyn selvitystä. Selvitykseen ryhdyttiin 12.11. kouluissa tarjotuissa tortilloissa havaittujen pilaantumismuutosten ja pahoinvointioireiden takia. Yhdeksään kouluun on tehty ruokailuihin osallistuneille kyselytutkimus. Alustavien tulosten mukaan sairastuneita oli 4,2 prosenttia vastaajista. Kyselytietojen käsittely alkaa ensi viikolla. Tutkituista elintarvikenäytteistä ei ole löytynyt huomautettavaa.  Elintarvikenäytteiden tutkimukset ovat vielä osittain kesken. Tutkimuksilla selvitetään, onko sairastumisilla yhteyttä kouluruokaan.  

Kysely jaettiin koulujen kautta 16.11. maanantaina ja 17.11. tiistaina. Vastausaikaa oli perjantaihin 20.11. asti. Vastauksia saatiin 1547 kpl. Vastausten perusteella on ilmennyt 65 sairastunutta, joka on 4,2 % vastanneista. Kysely jaettiin Lappeen, Skinnarilan, Sammonlahden, Lavolan, Kuusimäen, Kimpisen, Kesämäen, Kesämäenrinteen ja Lönnrotin kouluilla ja Lyseossa ruokailleille. Kyselytutkimuksessa saatujen vastausten tilastollinen käsittely alkaa ensi viikolla. Tuloksien saamisessa voi kestää useampi viikko. 

Tarjoillusta ruuasta otetut näytteet oli lähetetty laboratorioon 16.11 maanantaina. Ensimmäiset tulokset bakteeritutkimusten osalta saatiin 20.11. perjantaina. Tutkituilta osin näytteissä ei ole todettu huomautettavaa. Tutkimukset ovat vielä kesken homeiden ja hiivojen osalta. Niistä odotetaan tuloksia ensi viikon aikana. Koulujen keittiöihin tehdyissä tarkastuksissa ei ole todettu puutteita. 

Torstaina 12.11.2020 Lappeen koululla ja Sammonlahden koululla tarjotuissa tortilloista osassa oli havaittu hometta. Muutamille henkilöille oli tietojen mukaan tullut pahoinvointioireita.  

Tiedotamme asiasta seuraavan kerran, kun tilastollinen analyysi on saatu valmiiksi.

Lisätietoja: 

Lappeenrannan seudun ympäristötoimi Virpi Laamanen p. 040-7620 510 
Saimaan tukipalvelut Oy Elina Särmälä p. 040-827 4667