Etusivu PalvelutPäätöksenteko ja talousViestintäLehdistötiedotteetKieltoliike -teoskokonaisuus kuvaa poikkeusoloja tanssin keinoin – videoesityksiin voi tutustua Lappeenrannan vesitornilla, Myllysaaressa, satamassa ja linnoituksen valleilla
Valitse taso
Lehdistötiedotteet
25.6.2020 11.00

Kieltoliike -teoskokonaisuus kuvaa poikkeusoloja tanssin keinoin – videoesityksiin voi tutustua Lappeenrannan vesitornilla, Myllysaaressa, satamassa ja linnoituksen valleilla

Lappeenrannassa kuvataan poikkeusoloja tanssin keinoin. Lappeenrannan kaupungin tapahtumapalvelujen kanssa yhteistyössä toteutettava Kieltoliike on neljän yli 3 minuutin pituisen tanssiteoksen kokonaisuus, jossa jokainen videoitu esitys on yksilöllinen tanssiteos.

Kieltoliike-kokonaisuuden alullepanija, tanssitaiteilija ja koreografi Sanna Salama kertoo, että koronasta johtuvien poikkeusolojen aikana monikin eri asia on ollut kiellettyä ja ihminen on oppinut uusia malleja siten myös keholliseen olemiseen.

Kieltoliike vesitornilla_kuvaaja Antti Joronen_340x454.jpg- Korona on tuonut monia erilaisia ilmiöitä maailmalle ja halusin lähteä työstämään koreografiaa näiden ilmiöiden kautta. Kokonaisuutemme onkin saanut muotonsa poikkeuksellisten liikkeiden kautta. Teoksissa kuvataan siis tanssin keinoin eräänlaisia kieltoliikkeitä, joita ihmiset ovat sisäistäneet poikkeusolojen aikana.

Teokset ovat esillä 25.6. alkaen aina elokuun loppuun saakka vesitornilla, Myllysaaressa, satamassa ja valleilla, joissa videotkin on kuvattu. Kohteissa sijaitsee opasteet, joissa olevien QR-koodien avulla pääsee katsomaan videoita omalla älylaitteella, johon on ladattu QR-koodin lukuun tarvittava sovellus.

Salama sanoo, että opasteet on tarkoituksella sijoitettu niin, että ne kiinnittävät huomiota ja katsoja voi sattumalta löytää teosten luokse.

- Teokset voi kiertää missä järjestyksessä tahansa tai käydä katsomassa vaikka vain yhden kerrallaan. Katsoja voi myös samalla miettiä omaa suhtautumistaan poikkeusoloihin ja ehkä saada uusia näkökulmia teosten kautta.

- Kaikki videot tullaan julkistamaan heinäkuun loppupuolella myös nettisivuillamme, jotta ulkopaikkakuntalaisetkin pääsevät niitä katsomaan. Toivomme kuitenkin, että ihmiset menisivät tutustumaan esityksiin paikan päälle, kuten normaalissakin esitystoiminnassa on tapana tehdä.

 

Kuvauskohteet antavat teoksille paikallisen ilmeen


Tanssi antaa Sanna Salaman mielestä avaimet kokonaisvaltaiselle ilmaisulle ja videolla liike on mielekkäämpää kuin staattinen oleminen.

- Sekoittamalla poikkeusolojen ilmiöitä ja nykytanssia saadaan yhtenäinen kokonaisuus, joka pitää sisällään samaa tyyliä edustavat itsenäiset teokset.

Kuvauskohteet on valittu niin, että niistä tunnistaa Lappeenrannan ja ne antavat siten teoksille paikallisen ilmeen.

- Vesitornilla hamstrataan vessapaperia ja Myllysaaressa pestään käsiä. Satamassa taas pidetään tiukasti hengityssuojia ja metrin turvaväliä. Valleilla opiskelijat ovat peruutettujen tapahtumien pääsylippujen keskellä.

- Jokaisessa paikassa on myös ajateltu olevan eriasteisia suhtautumisia poikkeusoloihin. Vesitornin hahmoille ei ole muuta väliä, kunhan on vessapaperia, kun taas sataman hahmot noudattavat jokaista annettua ohjetta pilkuntarkasti, Salama taustoittaa.

Kussakin kohteessa on juuri sille tyypillinen ympäristö, joka tarjoaa omanlaisensa pinnan tanssia. Tämä työryhmän tekemä tietoinen valinta on Salaman mukaan tuonut mukanaan rajoituksia, mutta myös mahdollisuuksia.

- Vesitornilla betonialusta ei houkutellut maassa tapahtuviin liikkeisiin. Myllysaaressa tanssitaan pienellä laiturilla, joten liikelaajuudet ovat sen mukaiset.

- Satamassa tasainen pinta antoi mahdollisuudet teknisempään tekemiseen. Valleilla koreografia on rakennettu niin, että esitystä katsotaan ylhäältä päin eli liike tapahtuu lähestulkoon kokonaan maassa.

Kieltoliikkeen musiikista kokonaisuudessaan vastaava Antti Joronen kertoo, että jokaisella teoksella on oma räätälöity taustamusiikkinsa.

- Luvassa on niin nykyaikaista tietotekniikalla kokoonpantua elektronista jytkettä kuin lappeenrantalaisille tuttua karjalaista kansansävelmääkin.

 

Yhteistyö on toiminut saumattomasti


Sanna Salama vastaa Etelä-Karjalan kulttuurirahaston myöntämän apurahan tuekseen saaneen teoksen ulkoasusta ja koreografioista sekä tanssii esityksissä. Noora Ikonen toimii toisena tanssijana ja somevastaavana. Antti Joronen vastaa musiikin ohella videoiden ja muiden materiaalien koostamisesta.

Apua teoksiin on saatu myös muun muassa drone-kuvaamista harrastavalta Teemu Heiskaselta sekä Hermanni Neuvoselta, joka on tehnyt opasteet.

- Meillä toimii yhteistyö saumattomasti ja se on tällaisissa projekteissa tärkeintä. Jokainen pääsee näyttämään mitä haluaa ja lopulliset ratkaisut tehdään porukalla.

- Tässä on myös päässyt hyvin käsittelemään omia ajatuksia poikkeusoloista. Musta huumori on kukkinut matkan varrella ja vakavia asioita on pystytty keventämään taiteen tekemisen avulla, Salama hymyilee.

Kuva: Vesitornille sijoittuvassa Kieltoliike-esityksessä hamstrataan vessapaperia. Kuvassa Sanna Salama ja Noora Ikonen. Kuvaaja: Antti Joronen.

Lisätietoja:

Kieltoliike-teoksen työryhmä,
kieltoliike@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/kielto.liike.5
Instagram: https://www.instagram.com/kieltoliike/?hl=fi
Verkkosivusto: https://kieltoliike.webnode.fi/

Tapahtumayhteistyöstä:

Lappeenrannan kaupungin tapahtumapalvelut, asiantuntija Teemu Myyryläinen
puh. 040 351 6488, teemu.myyrylainen(a)lappeenranta.fi