Etusivu PalvelutKeskustelutilaisuus Lauritsalan häiriökäyttäytymisistä asukkaiden pyynnöstä 23.7.
Ajankohtaista
16.7.2019 9.45

Keskustelutilaisuus Lauritsalan häiriökäyttäytymisistä asukkaiden pyynnöstä 23.7.

Luukkaantorilla, Lauritsalan alue- ja liikekeskuksessa on julkisesta häiriökäyttäytymisestä tullut kesäaikaan lähes jokapäiväistä.

 - Alueen asukkaat ovat lähestyneet monia eri tahoja asian tiimoilta ja asukkaiden pyynnöstä pidämme nyt keskustelutilaisuuden, jonka tavoitteena on yhdessä asukkaiden ja eri toimijoiden välillä keskustella miten alue voitaisiin jälleen saada rauhalliseksi, kertoo Pia Haakana, Lappeenrannan kaupungin asukasyhteyshenkilö.

Keskustelutilaisuus pidetään tiistaina 23.7.2019 klo 17 alkaen Lauritsala -talon yläkerrassa, Hallituskatu 20, Lappeenranta. Paikalla ovat keskustelemassa alueen asukkaat, Lauritsalan alueraadin jäsenet, Lappeenrannan nuorisotoimi sekä Poliisi.

Asukkaiden kertomaa

Luukkaantori. Kuvaaja Pia Haakana.jpg- Lauritsalan suihkulähde ja vieressä oleva katettu kauppakäytävä on ollut koko kesän iltaisin nuorison tihutöiden ja häirinnän kohteena. Meteli on kovaa, mopojen kumeja poltetaan ja musiikki soi täysillä, kertoo lähitalossa asuva asukas. Talossa asuu myös useita vuorotyöläisiä, joiden pitäisi päästä ajoissa nukkumaan, mutta ulkoa kuuluvan melun takia, sitä on turha edes yrittää.

Lähitalojen asukkaat tuntevat itsensä voimattomaksi tämän asian suhteen. Poliisit käyvät alueella usein, mutta nuoret palaavat poliisien poistuttua takaisin. Nuoria on iltaisin paikalla noin 20 – 50 henkilöä. Alueella on tehty lukuisia tihutöitä, jotka kohdistuvat kaupungin ja läheisten taloyhtiöiden tappioksi.

Asukkailta on tullut myös palautetta päiväsaikaan ja alkuillasta alueella häiriötilanteita aiheuttavista nuorista aikuisista sekä vanhemmista, joilla on havaittu päihdekäyttäytymistä. Asukkaat, jotka asuvat alueella kokevat tilanteen Luukkaantorilla olevan ongelmallinen.

- Asukkaat ovat tervetulleita tilaisuuteen kertomaan omia kokemuksiaan tilanteesta. Olisi hienoa myös, jos nuoretkin tulisivat paikalle keskustelemaan rakentavassa hengessä, kuinka saadaan asia yhdessä selvitettyä niin, että lopputulos olisi kaikille osapuolille hyvä ja alue koettaisiin jatkossakin turvalliseksi ja mukavaksi, kannustaa Pia Haakana osallistumaan keskustelutilaisuuteen.

Hyvät tavat ja järjestyslaki määrittelevät raamit julkisella paikalla käyttäytymiseen

- Kesä on meille kaikille mukavaa yhdessäolon aikaa ja on kiva kokoontua yhteen useammankin kaverin kanssa, mutta tuolloin pitää muistaa miten käyttäytyä ja osata ottaa huomioon myös muut, toteaa Sirpa Räikkönen, Lappeenrannan kaupungin nuorisotoimenjohtaja. - Lappeenrannan nuorisotilat ovat kesätauolla lukuun ottamatta IsoKristiinan Krisseä. Krisseen ovat kaikki tervetulleita ma-pe klo 13 - 17. Nuoret ovat aina kokoontuneet kavereiden kanssa ja niin tulee ollakin. Yleiset käyttäytymissäännöt ovat ilmeisesti nyt unohtuneet, toteaa Räikkönen.

Vuonna 2003 tuli Suomessa järjestyslaki, joka korvasi kuntien omat järjestyssäännöt. Laissa todetaan selkeästi, että yleisen järjestyksen häiritseminen tai turvallisuuden vaarantaminen yleisellä paikalla on kielletty muun muassa metelöimällä ja muulla vastaavalla tavalla. Myös päihdyttävän aineen nauttiminen on kiellettyä yleisellä paikalla taajamassa. - Järjestyslain tarkoituksena on edistää yleistä järjestystä ja turvallisuutta, meille kaikille, muistuttaa Haakana.

Vanhempien huolenpito ja seuranta on tärkeää

Luukkaantorilla myöhään illalla aikaansa viettävien nuorten ikähaarukka on noin 10 – 17 vuotta. Päihteidenkäyttöä on ollut havaittavissa.

Mannerheimin lastensuojeluliiton sivustolla todetaan vanhemmuudesta murrosikäisen lapsen kohdalta kuinka vanhemmuus on usein taiteilua tilan antamisen ja rajojen välillä. Murrosikäinen haluaa usein enemmän kuin mihin hänen kypsyytensä riittää. Kun pallo karkaa välillä nuoren käsistä, vanhempien on oltava aitana, joka ottaa pallon kiinni.

Perheessä käydään jatkuvasti keskustelua rajoista, vapaudesta ja vastuusta. Toisaalta nuoreen halutaan luottaa, mutta silti vanhempi ei voi olla sinisilmäinen. Nuori tarvitsee vanhemmat, jotka ovat huolissaan, pettyvät nuoren toilailuista, ilahtuvat onnistumisista, suuttuvat laiminlyönneistä ja sanovat tarvittaessa ei.

Lapsen kasvatusvastuu kuuluu ensisijaisesti vanhemmille, ei häiriökäyttäytymisen kohteena oleville asukkaille tai eri viranomaisille.

(Kuva: Luukkaantori. Kuvaaja Pia Haakana)

Lisätietoja

Pia Haakana, asukasyhteyshenkilö, Lappeenrannan kaupunki, puh. 045 8403 696, pia.haakana@lappeenranta.fi 

Liitteet