Etusivu PalvelutPäätöksenteko ja talousViestintäPuheetKaupunginjohtaja Kimmo Jarva, Suuren lastenjuhlan juhlapuhe, 20.8.2022
Valitse taso
Puheita
20.8.2022 16.17

Kaupunginjohtaja Kimmo Jarva, Suuren lastenjuhlan juhlapuhe, 20.8.2022

Suuri lastenjuhla 20.8.2022
Juhlapuhe, kaupunginjohtaja Kimmo Jarva

 

Hyvä juhlayleisö,

 

Tervetuloa viettämään riemukasta ja suurta lasten juhlaa tänne Peltolaan.

Tämä juhla on osoitettu teille lapsille ja se on teidän ansiotanne. Olen äärimmäisen iloinen, että olette päässeet suunnittelemaan juhlaa ja vaikuttamaan tämän päivän ohjelmaan, josta pääsemme pian nauttimaan.

 

Lappeenranta on lapsiystävällinen kaupunki. Se tarkoittaa sitä,
että jokaisella teistä on oikeus ja mahdollisuus kertoa miten kotikaupunki voisi olla teidän mielestänne vielä nykyistäkin parempi. Olisi mukava kuulla esimerkiksi millaisia harrastusmahdollisuuksia toivoisitte lisää.

 

On nimittäin tärkeää, että täällä Lappeenrannassa teillä jokaisella olisi mahdollisuus viettää aikaa sellaisten harrastusten parissa, joista nautitte. Harrastusten kautta löytyy ystäviä ja koti-kaupungissakin on silloin vielä kivempaa asua. Toivottavasti teistä jokaisella on ystäviä ja jo vähintään yksi harrastus, jonka parissa tykkäätte viettää aikaa kavereiden kanssa.

 

Lapsiystävällisyyttä on myös se, että Lappeenrannassa jokainen saa olla juuri sellainen kuin on. Jokainen meistä on ainutlaatuinen ja koemme ja näemme asiat omalla tavallamme. Erilaisuutta tulee kunnioittaa eikä ketään saa kiusata tai syrjiä sen takia. On hienoa, että olemme erilaisia, sillä meistä jokainen voi oppia toisiltamme jotain uutta ja voimme auttaa toisiamme. Kuunnellaan siis toisiamme ja huolehditaan siitä, ettei kukaan jää yksin – silloin kaikilla on mukava olla.

 

Arvoisa juhlayleisö

 

Lapset tulee kohdata inhimillisesti, välittäen ja luotettavasti ja rakastavasti. Mikään ei ole tärkeämpää kuin lapsuus, ja kuten kautta aikain ensimmäisessä YK:n Lasten huippukokouksessa lapset totesivat: lapset eivät ole ongelma, vaan ratkaisu. Lapsissa on tulevaisuus ja se on huomioitu Lappeenrannan kaupunginkin kaikessa toiminnassa.

 

Valitettavasti kaikilla maailman lapsilla ei ole kuitenkaan aina mahdollisuutta turvalliseen ja onnelliseen lapsuuteen. Onneksi maailmassa on kuitenkin paljon hyvää ja hyväntekijöitä, kuten järjestöjä ja yhdistyksiä, jotka ansiokkaasti tekevät työtä eriarvoisuuden ja syrjäytymisen ennaltaehkäisemiseksi ja tukevat erityisesti heikossa ja haavoittuvassa asemassa olevia.

 

Pelastakaa Lapset ry on jo sadan vuoden ajan edistänyt lapsien mahdollisuuksia ja oikeuksia turvaan, terveyteen, ravintoon ja koulutukseen sekä suojellut omalla toiminnallaan nuoria asukkaita ympäri Suomea ja koko maailmaa. Rohkeat ja ahkerat aktiivit ovat olleet paikalla siellä, missä hätä ja sen myötä tarve on ollut suurin.

 

Lappeenrantakaan ei olisi lapsiystävällinen kaupunki ilman Pelastakaa Lapset -yhdistystä ja muita toimijoita. Paikallisjärjestö edistää juurikin UNICEFin määrittelemiä lapsen oikeuksia korostamalla lasten kunnioittamista ja heidän osallisuuttaan tasavertaisina asukkaina ja ihmisinä.

 

Pidän äärimmäisen tärkeänä yhdistyksen ennaltaehkäisevää työtä ja etenkin syrjäytymisvaarassa olevien lasten koulunkäynnin ja harrastamisen tukemista. Kun juurisyihin, kuten syrjäytymiseen ja yksinäisyyteen, puututaan ajoissa ja tarpeen vaatimin tavoin, voidaan luoda edellytyksiä sille, etteivät ongelmat kasaannu ja kasva entisestään.

 

 

Hyvä yleisö

 

Meillä on tänään juhlaan monta syytä ja kaksi niistä on syntymäpäiviä. Onnittelen lämpimästi Pelastakaa Lapset ry:n kattojärjestöä 100-vuotisesta taipaleesta sekä paikallisyhdistystä viime vuoden 75-vuotismerkkihetkestä.

Suurin juhlan aihe olette kuitenkin te – lapset.

 

Nyt onkin aika lopettaa puheet ja siirtyä juhlaesitysten pariin. Uskon, että se on kaikin puolin viihdyttävää - ovathan lapset sen suunnitelleet. Nautitaan juhlista ja sen upeista esityksistä Muumipapan mietteiden mukaan:

 

”Elämä on täynnä suuria ihmeitä sille, joka on valmis ottamaan niitä vastaan.”

 

Kiitos näistä juhlista teille kaikille ja mieleenpainuvia juhlia!