Etusivu PalvelutPäätöksenteko ja talousViestintäPuheetKaupunginjohtaja Kimmo Jarva, Linnoituksen isännän julkistamispuhe, 7.8.2022
Valitse taso
Puheita
7.8.2022 11.22

Kaupunginjohtaja Kimmo Jarva, Linnoituksen isännän julkistamispuhe, 7.8.2022

Linnoituksen isännän julkistamispuhe

7.8.2022 klo 12 satamassa

Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva

 

Arvoisat lappeenrantalaiset ja kaikki läsnäolijat,

Lämpimästi tervetuloa tänne satamatorille

Yhteiset onnittelut kaikille lappeenrantalaisille ja Lappeenrannan ystäville. Juhlistamme tänään rakkaan kotikaupunkimme syntymäpäivää ja nimeämme linnoitukselle uuden isännän. Lappeenranta täyttää tänä vuonna 373 vuotta.

Jokainen meistä on varmasti kaivannut poikkeusaikoina kulttuuria, elämyksiä, kohtaamisia ja yhdessäoloa. Onneksi uusi Linnoituksen isäntä on pystytty aiempinakin kesinä julkistamaan normaaliin tapaan paikan päällä poikkeusajoista huolimatta. On hienoa nähdä teidät kaikki jälleen kokoontuneena tänne satamatorille juhlistamaan kaupunkia ja uutta isäntää.

Kaupungin syntymäpäiviä on perinteisesti juhlittu pitkin viikonvaihdetta Vanhankaupungin päivien merkeissä. Tänä vuonna syntymäpäiviä vietetään uudella tavalla. Viime viikonloppuna ensimmäistä kertaa järjestetty Wanhan Kaupungin Festiwaali elävöitti upealla tavalla kaupunkimme syntysijan, linnoituksen, aluetta.

Uusi tapahtuma on hieno esimerkki siitä, kuinka ahkeraa, luovaa ja Lappeenrannan historiaa kunnioittavaa osaamista kaupungistamme löytyy. Toivon mukaan festivaali kasvaa entisestään sekä juurtuu pysyvämmin tapahtumakesämme helmeksi. Uuden tekeminen on usein kestävintä paikallisin voimin, sillä juuri paikallisuuden vuoksi se koetaan ja otetaan omaksi niin yleisön kuin tekijöidenkin puolesta.

Festivaali antoi myös tilaa uudenlaisille kaupungin syntymäpäiväjuhlille, joista pääsemme tänään nauttimaan. Syntymäpäiviä vietetään vieläkin merkittävämmin kahden vuoden kuluttua, jolloin juhlistamme kaupunkimme kulttuurin unelmavuotta 2024 ja Lappeenrannan 375-vuotisjuhlapäivää.

Uudet tuulet puhaltavat myös kaupunkilaisten yhteisessä olohuoneessa, pääkirjastossa, joka avasi tällä viikolla ovensa kauppakeskus IsoKristiinassa. Muutto kauppakeskukseen on mielestäni rohkea ja nykyaikainenkin ratkaisu.

Uskon, että kauppakeskuskirjasto tavoittaa parin vuoden aikana uusia yleisöjä ja etenkin nuoria sekä luo siten lisää mahdollisuuksia eri-ikäisten kohtaamisille. Uusia, yhteisiä askelmerkkejä sovitetaan myös kirjaston ja sen yläpuolella sijaitsevan kaupunginteatterin kanssa sekä toivottavasti myös muiden kauppakeskuksessa sijaitsevien toimijoiden kanssa.

Innovatiivinen tilaratkaisu avaa myös ikkunan tarkastella toimitilojen tulevaisuuden näkymiä. Onkin tärkeää kuunnella kokemuksia kauppakeskuskirjaston arjesta, ja peilata niitä kaupunkimme liiketilojen käyttötarkoituksien suunnitteluun.

 

Hyvä yleisö

Wanhan Kaupungin Festivaali ja kirjaston muutto ovat hienoja esimerkkejä rohkeudesta ja yhteistyön voimasta. Nykyisessä poliittisessa ja taloudellisessa tilanteessa tarvitaan tuoreita, ketteriä ja tulevaisuuteen tähyäviä ajatuksia.

Lappeenranta on ollut tänä vuonna rajasijaintinsa vuoksi suuren kiinnostuksen kohteena. Erityisesti näin syntymäpäivänä on hyvä muistuttaa ja todeta, että kotikaupunkimme on kuitenkin meille asukkaille paljon enemmän kuin paikka rajan tuntumassa: Lappeenranta edustaa historiaa, kauneutta, jatkuvuutta ja ennen kaikkea uskoa tulevaisuuteen ja ihmisiin.

Täällä on paljon hyvää, josta voi olla ylpeä, kuten esimerkiksi palkittua kahvilatoimintaa, matalan kynnyksen liikuntamahdollisuuksia, lasten tiede- ja yrittäjyyskasvatusta, vilkasta kulttuurielämää, upeita geologisia kohteita, ilmastotyön edelläkävijäratkaisuja ja tutkimustoimintaa. Näin muutamia vain mainitakseni.

Yhdessä tekeminen on kuitenkin kaiken menestyksen keskiössä. Toimitaan, kehitetään ja keskustellaan yhdessä ja iloitaan ja ollaan rohkeasti ylpeitä kaikesta siitä, mitä Lappeenranta meille merkitsee.

Ja seuraavaksi minulla onkin ilo ja kunnia julkistaa ja nimetä seuraava ylpeydenaiheemme eli Linnoituksen uusi isäntä.

Tässä rinnallani seisoo päättyvän kauden Linnoituksen isäntä, pitkään kaupunginpuutarhurina toiminut Hannu Tolonen.

Hannu edustaa yhdessä tekemisen henkeä parhaimmillaan. Hän on vuosikymmeniä tehnyt töitä asukkaiden iloksi ja erityisesti heidän kanssaan. Hannu on loihtinut katukuvaan luonnon monimuotoisuuden ja historiamme huomioivia elämyksiä, joista nautimme nyt ja tulevaisuudessakin.

Kiitän sinua Hannu lämpimästi menneestä isännyyskaudesta ja työstäsi Lappeenrannan sekä sen luonnon ja viihtyisyyden eteen.

Antakaamme ablodit Hannulle.

 

Arvoisa juhlaväki

Nyt on aika nimetä historialliselle Vanhallekaupungille, linnoitukselle, uusi isäntä.

 

Perinne aloitettiin vuonna 1996, joten isännän tunnusmerkkejä, käätyjä, viittaa ja komeaa hattua on kantanut jo 26 isäntää, joten tänään nimeämme Linnoitukselle 27. isännän.

 

Uusi isäntä kuvailee itseään peruslappeenrantalaiseksi, joka ei murehdi asioita, joita ei voi muuttaa ja virhettä, jonka voi korjata.

 

Lauritsalasta kotoisin oleva uusi Isäntä luonut vuosikymmenten ajan hyvinvointia Lappeenrantaan ja on osaltaan vaikuttanut merkittävästi siihen, että kotikaupunkiamme pidetään yhtenä Suomen turvallisimmista paikkakunnista.

 

Nimeän uudeksi Linnoituksen isännäksi Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Erkki Hokkasen.

 

Erkki on luotsannut pelastuslaitosta muutosvoimien keskellä aina 2000-luvun alun murroksesta seuraavan suuren muutoksen, hyvinvointialueuudistuksen, porteille.

 

Hän on loistava johtaja, joka kunnioittaa suuresti alaisiaan, ja hänellä onkin suuri merkitys siinä, miten hyvähenkiset ja ketterät pelastuspalvelut maakunnassamme on.

 

Erkki on mainio esimerkki yhteen hiilettömyyteen puhaltamisesta, ja hänen yhteistyötaitonsa eivät ole jääneet huomaamatta Etelä-Karjalassa ja muuallakaan Suomessa.

 

Antakaamme ablodit uudelle Linnoituksen isännälle.