Etusivu KORU7 tuo ajankohtaisen kokonaisuuden Linnoitukseen – kansainvälinen korutaiteen näyttely ja pieni Makeaa mahan täydeltä -näyttely avautuvat Etelä-Karjalan museossa 30.10.2021
Ajankohtaista

KORU7 tuo ajankohtaisen kokonaisuuden Linnoitukseen – kansainvälinen korutaiteen näyttely ja pieni Makeaa mahan täydeltä -näyttely avautuvat Etelä-Karjalan museossa 30.10.2021

(29.10.2021)

KORU on kansainvälinen korutaiteen triennaali, jota on järjestetty vuodesta 2003. Sen tarkoituksena on esitellä laajasti korutaidetta ja näyttää, mitä alalla juuri nyt tapahtuu. Näyttelysarjan seitsemännellä kierroksella tapahtuman järjestämisvastuussa on kolmannen kerran Korutaideyhdistys ry. KORU7-näyttelyssä on esillä teoksia yhteensä 41 taiteilijalta tai taiteilijaryhmältä 17 eri maasta. Näyttelyn juryyn kuuluivat korutaiteilija ja gallerian johtaja Karin Roy Anderson Ruotsista sekä kuvanveistäjä Krister Gråhn ja Korutaideyhdistyksen puheenjohtaja Tarja Tuupanen Suomesta. Krister Gråhn on vastannut myös näyttelyn ripustuksen suunnittelusta.

Jurytetty näyttely tarjoaa ajankohtaisen näkymän korutaiteen tekijöihin eri puolilta maailmaa. Mukana on perinteisesti yllä pidettäviä teoksia, mutta niiden lisäksi avautuu laaja skaala korua lähtökohtanaan pitäviä teoksia, jotka kommentoivat esimerkiksi tilaa, yhteiskuntaa tai perhesiteitä levittäytyen installaatioiksi tai painaviksi objekteiksi. Etelä-Karjalan museossa on yleisön nähtävissä runsas teknisten ratkaisujen ja materiaalien kirjo.

- Hanna Ryynäsen muovipussien ja rihkaman yhdistelmät laittavat pohtimaan materiaalien arvoa. Urmas Lüüs puolestaan jatkaa sukupolvien välistä dialogia jatkaen edesmenneen isoäitinsä keskeneräisiä käsitöitä. Carla Castiajo käyttää teoksissaan ihmisen hiuksia ja karvoja, joten kattavasta ja ainutlaatuisesta skaalasta erilaisia lähtökohtia ja sisältöjä on tässä näyttelyssä kyse, kertoo Korutaideyhdistyksen puheenjohtaja Tarja Tuupanen.

Näyttelyyn liittyy lähes satasivuinen englanninkielinen ja runsaasti kuvitettu KORU 7 International Contemporary Jewellery 2021 -kirja, joka esittelee kaikki näyttelyn taiteilijat. Kirja on Korutaideyhdistyksen kustantama ja sen on taittanut Kimmo Heikkilä.

KORU7 näyttelyn taiteilijat ovat: Ulla Ahola, Sofia Björkman, Caroline Broadhead, Klara Brynge, Victoria Bulgakova, Valentina Caprini, Isabelle Carpentier, Carla Castiajo, Åsa Christensson, Macarena Correa, Iris Eichenberg, Rebekah Frank, Joohee Han, Tuija Hietanen, Nils Hint, Elise Hoebeke, Tzu-Yun Hung, Ming-Miao Ko, matt lambert, Einat Leader, Yojae Lee, Helena Lehtinen, Rikke Lunnemann, Urmas Lüüs, Marília Maria Mira, Eija Mustonen, Janne Peltokangas, Sarah Powell, Hanna Ryynänen, Anna-Maria Saar, Danni Schwaag, Jenni Sokura, Masha Starikova, Yao Tan, Nelli Tanner, Ketli Tiitsar, Vivi Touloumidi, Lee Haya Vladislavsky, Ye Wang, Meng-Ju Wu ja Tamara Zecevic.

Korutaideyhdistys on perustettu Lappeenrannassa vuonna 2005. Yhdistys toimii valtakunnallisesti ja sen tavoitteena on edistää ja tehdä tunnetuksi nykykorua taiteena ja muotoiluna Suomessa. KORU:n kaltaiset tapahtumat ovat yksi tärkeä väylä korutaiteen esilletuomiseen maassamme.

Näyttelyn lisäksi KORU-tapahtumiin on aina kuulunut työpajoja alan ammattilaisille, sekä kaikille avoin seminaari, jotka järjestetään lokakuussa yhteistyössä LAB ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutin kuvataiteen yksikön kanssa Skinnarilan kampuksella.

 

Lisätietoja KORU7-näyttelystä:

Tarja Tuupanen, puheenjohtaja, puh. 041 432 4973, korutaideyhdistys@gmail.com, tarja@tarjatuupanen.com

Mikko Pirinen, amanuenssi, puh. 040 522 6280, mikko.pirinen@lappeenranta.fi

 

KORU7 lisäksi Lappeenrannassa voi syksyllä nähdä korutaidetta seuraavissa tapahtuman satelliittinäyttelyissä:

21.10.–13.11.2021 Korutaideyhdistyksen jäsennäyttely

Taidekeskus itä, Valtakatu 66, 53100 Lappeenranta www.taidekeskus-ita.fi

1.–31.10. 2021 Wiebke Pandikow, Plastic Nature – Muoviluonto

Täky Galleria, järjestäjänä Täky ry, Satamatie 10, 53900 Lappeenranta www.ta-ky.net

22.10.–12.11.2021 KOKOELMA

Otteita Korutaideyhdistyksen keräämästä korutaiteen kokoelmasta. Valtakatu 37, 53100 Lappeenranta, näyttely esillä 4 näyteikkunassa, avoinna 24/7.

 

Makeaa mahan täydeltä -näyttely

Etelä-Karjalan museossa 30.10.2021 – 13.3.2022

Korutaiteen lisäksi Etelä-Karjalan museon pienessä Makeaa mahan täydeltä -näyttelyssä esitellään eteläkarjalaisten elintarvike- ja juomateollisuusyritysten valmistamia tuotteita. Esinevalinnat pohjautuvat Lappeenrannan museoiden kokoelmissa oleviin aineistoihin.

Yleisen teollistumisen ja kaupungistumisen myötä ruoan tuotanto alkoi muuttua aikaisempaa teollisemmaksi. Peruselintarvikkeiden lisäksi ryhdyttiin valmistamaan myös ylellisempiä elintarvikkeita: jäätelöä, makeisia, mehuja, juustoja ja panimotuotteita. Chymoksen Marianne-makeiset ja merirosvorahat, Lappeenrannan Osuusmeijerin valmistama jäätelö sekä Luumäen Ympäristön Osuusmeijerin maankuulut Emmental-juustot veivät kielen mennessään jo vuosikymmeniä sitten. Myös Viipurissa ja Karjalankannaksella valmistettuja tuotteita myytiin Etelä-Karjalassa, kuuluisimpia lienevät Makeistehdas Pohjola-Koiton makeiset sekä Papulan vesitehtaan virvoitusjuomat.

Makeaa mahan täydeltä tarjoavat edelleen monet nykyään toimivat paikalliset eteläkarjalaiset yritykset. Näyttelyn pääpaino on Chymoksen valmistamissa tuotteissa, mutta esillä on myös nykydokumentoinnin myötä tallennettuja yrittäjien tuotteita. 

Lisätietoja Makeaa mahan täydeltä -näyttelystä: 

Jaana Kiero, museoassistentti, puh. 040 197 8990, jaana.kiero@lappeenranta.fi 

Reija Eeva, intendentti, puh. 040 838 6592, reija.eeva@lappeenranta.fi 

KORU7 ja Makeaa mahan täydeltä ovat esillä Etelä-Karjalan museossa 30.10.2021-13.03.2022, Kristiinankatu 15, Lappeenrannan linnoitus