Etusivu PalvelutPäätöksenteko ja talousViestintäPuheetJoutsenon taidekesän avajaiset 28.6.2016, kaupungin tervehdys, kaupunginjohtaja Kimmo Jarva
Valitse taso
Puheita
29.6.2016 14.33

Joutsenon taidekesän avajaiset 28.6.2016, kaupungin tervehdys, kaupunginjohtaja Kimmo Jarva

Arvoisat Joutsenon taidekesän osanottajat, Joutsenon opiston edustajat sekä juhlayleisö

Minulla on mieluinen tehtävä tuoda Joutsenon taidekesän avajaisiin Lappeenrannan kaupungin tervehdys.

On todella ilahduttavaa, että 44-vuotias taidekesä menestyy, kunnioittaa perinteitään, uudistuu ja elää vahvasti ajan hengessä.

Niin Suomen koulutusjärjestelmä kuin Joutsenon opiston koulutustarjontakin on läpikäynyt muutoksia ja mullistuksia viimeisten neljän vuosikymmenen aikana. Taidekesä on kuitenkin osoittautunut elinvoimaiseksi monenlaisten puhurien myllerryksessä.

Menestys on epäilemättä vaatinut määrätietoista työtä, viisasta johtamista, ajan mieltymysten seuraamista sekä herkkyyttä kuunnella asiakkaita. Mutta kaikkein tärkein voima on varmasti kuitenkin ollut niin sanottu Joutsenon henki, jolle upea miljöö luo ainutlaatuiset puitteet.

Suomessa ja Etelä-Karjalassa on koettu taloudellisesti hyviä, tasaisia ja huonoja aikoja Joutsenon opiston tähänastisen historian kuluessa. Yhtenä tärkeänä Taidekesän kantavana voimana on, että kulttuuri tarjoaa taloudellisesti vaikeinakin aikoina väyliä eteenpäin ja luo uskoa tulevaisuuteen.

On todella hienoa, että eri sukupolvet kohtaavat täällä Joutsenon kesässä. Harrastaminen kuuluu kaikenikäisille ja aktiivinen elämäntapa olisi hyvä omaksua jo lapsena. Hyvän harrastuksen ansiosta ihminen ei putoa tyhjän päälle, jos jossain elämän vaiheessa eteen tulisikin esimerkiksi työttömyysjaksoja tai muita vaikeuksia. Monille harrastukset tarjoavat myös väylän ammattiin ja jatko-opintoihin, ja niiden ansiosta löytyy elämänikäisiä ystäviä.

Työyhteisöissä olen huomannut, että eläkkeelle siirtyminen on helpompaa niille, joilla rakkaat harrastukset täyttävät lisääntyvän vapaa-ajan. Aktiivisella ja sosiaalisella elämäntavalla on varmasti myös terveyttä edistäviä vaikutuksia, jotka säästävät sekä yksilöiden että yhteiskunnan voimavaroja.

Hyvät kuulijat

Paitsi koulutusjärjestelmä myös kuntarakenteet ovat muuttuneet taidekesän syntyaikojen jälkeen: aiemmin tämä koulutustapahtuma oli tärkeä osa Joutsenon kunnan ja sittemmin Joutsenon kaupungin kulttuurielämää.

Nyt Joutseno on taittanut jo kahdeksatta vuotta yhteistä matkaa Lappeenrannan kaupungin kanssa ja – ainakin minun kokemusteni mukaan – yhteiselossa on löydetty eteenpäin kantavat uomat.


Lappeenrannassa edistämme keskikaupungin rinnalla määrätietoisesti myös kaupunginosakeskustemme elinvoimaisuutta. Pidän tärkeänä, että yhteinen kaupunkimme muodostuu arvonsa tuntevista, identiteetiltään vahvoista alueista. Hyvillä mielin voinkin vakuuttaa, että Joutsenon kotiseutuhenki, perinteet ja omaleimaisuus ovat säilyneet myös kuntaliitoksen jälkeen.

Joutsenon opiston kulttuuriin, taiteeseen ja humanismiin painottunut koulutustarjonta on merkittävällä tavalla monipuolistanut Lappeenrannan pääasiassa tekniikkaan ja kauppaan painottuvaa koulutustarjontaa.

Lisäksi valtakunnallisesti tunnetun taidekesän osanottajat välittävät hyvää viestiä seudustamme ympäri maata ja samalla markkinoivat kaupunkiamme ja maakuntaamme.

Paikalliset taidekesän osanottajat puolestaan rikastuttavat kulttuurielämäämme ja siten edistävät seutumme kehitystä.

Tänään noin 73 000 asukkaan Lappeenranta on kansainvälinen yliopisto- ja matkailukaupunki sekä innovatiivinen elinkeinoelämän kohtauspaikka.
Kautta historiansa Lappeenranta on ollut risteyskaupunki, jossa tiet idän ja lännen välillä yhtyvät ja kansainvälisyys on arkipäivää. Onkin luonnollista, että tämä näkyy myös kaupunkimme ilmapiirissä, joka on monella tapaa kansainvälinen, avarakatseinen ja suosiollinen kulttuuritapahtumille.

Lappeenranta, Etelä-Karjalan maakunta ja koko eteläisen Saimaan alue on elämyksellistä seutua, josta löytyy taiteilijoille ja taiteen harrastajille runsaasti erilaisia inspiraation lähteitä. Jo yksistään alueemme mielenkiintoinen geologinen historia tarinoineen on kiehtova, mutta asukkaiden rannoille ja harjuille jättämät muistot historiallisine vaiheineen ja kohtaloineen tekevät maakunnastamme ohittamattoman myös maailmanmatkaajille.

Parhaillaan viisi eteläkarjalaista ja neljä eteläsavolaista Saimaan rannalla sijaitsevaa kuntaa valmistelevatkin Saimaa Geoparkin perustamista. Näin nostaisimme alueemme maailmanlaajuiseen, Unescon toimintaan kuuluvaan Geopark-verkostoon ja samalla Suomen matkailubrändien parhaimmistoon.

Elinkeinoelämän rakennemuutokset näkyvät Etelä-Karjalan ja Lappeenrannan kasvoilla. Vaikuttavat teollisuusalueet ja niiden ympärille syntyneet asuinalueet kertovat perinteisestä ja nykyäänkin erittäin merkittävästä elinkeinostamme, metsäteollisuudesta.

Elinkeinorakenteen muutosta puolestaan kuvastaa Lappeenrannan keskustassa parhaillaan käynnissä oleva vilkas rakentaminen, jolla varaudutaan jo vuosia sitten alkaneeseen palveluelinkeinojen kasvuun.

Kuten varmasti tiedättekin, Lappeenranta kantaa Suomen ilmastopääkaupungin arvonimeä, jonka saimme tänä vuonna jo toistamiseen Maailman luonnonsäätiöltä tunnustuksena vihreistä ja resurssiviisaista teoistamme sekä kunnianhimoisesta tavoitteestamme tehdä kaupungistamme jätteetön ja hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä.

Arvoisat läsnäolijat

Joutsenon taidekesä on erinomainen osoitus siitä, kuinka seudullemme palataan vuosi toisensa jälkeen.

Voimme ajatella vaikka niin, että Joutsenon kirjaston edessä seisova Myrsky-patsas symboloi paitsi karjalaisille tyypillistä, positiivista ja eteenpäin pyrkivää mielenlaatua, myös kulttuurin harrastajien määrätietoisia pyrkimyksiä entistä parempiin tuloksiin.

Toivotan kaikille Joutsenon taidekesän osanottajille inspiroivia päiviä Lappeenrannassa ja Joutsenossa. Vaikka opintojaksonne aikana epäilemättä keskityttekin harjaannuttamaan taitojanne, toivon, että ehtisitte myös kierrellä kauniissa kaupungissamme.

Ja muistattehan, että Lappeenranta on ympäri vuoden vireä kulttuurikaupunki, jonne olette lämpimästi tervetulleita.