Etusivu PalvelutJoutsenon koulun luonnoskilpailussa tarkastellaan taidetta osana puuarkkitehtuuria
Ajankohtaista
18.11.2020 13.19

Joutsenon koulun luonnoskilpailussa tarkastellaan taidetta osana puuarkkitehtuuria

Lappeenrannan kaupunki järjestää yhdessä Kaakon taiteen kanssa kaksivaiheisen taidekilpailun, jonka tavoitteena on löytää ideoita Lappeenrannan Joutsenoon rakennettavan koulun julkisivuun toteutettavaksi teokseksi.

Kilpailijoiden tehtävänä on ideoida teoksia Arkkitehtuuritoimisto Riitta ja Kari Ojala Oy:n suunnitteleman puuarkkitehtuuria edustavan uudisrakennuksen toisen kerroksen julkisivuun, joka sijaitsee näyttävällä ja keskeisellä paikalla koulun Penttiläntien puolella. Kaksivaiheisen kilpailun ensimmäisessä vaiheessa taiteilijat voivat osallistua omilla taiteellista työskentelyä esittelevillä portfolioillaan, joiden perusteella valittavilta taiteilijoilta tai työryhmiltä pyydetään luonnokset kilpailun toiseen vaiheeseen. Kilpailun voittanut teos tullaan asentamaan paikoilleen heinäkuussa 2021.

Kilpailuun voivat osallistua Kaakkois-Suomessa toimivat ammattitaiteilijat ja lisäksi LAB-ammattikorkeakoulun opiskelijat ja alueen korkeakouluista valmistuneet kuvataiteen alumnit yksin tai työryhmänä.

Joutsenon koulun taidekilpailun palkintolautakuntaan kuuluva Lappeenrannan taidemuseon intendentti Leena Räty pitää Lappeenrannan kaupungin suhtautumista julkiseen taiteeseen osana koulurakentamista ja kaupunkikuvan kehittämistä hyvänä.

- Lappeenrannassa on toteutettu lyhyen ajan sisällä useampia julkisen taiteen kilpailuja, jotka mahdollistavat laadukkaan taiteen tulemisen osaksi ihmisten elinympäristöä. Taiteella on paljon positiivisia vaikutuksia ihmisten viihtyvyyteen ja ympäristön laatuun, Räty toteaa.

Luonnoskilpailun valmistelussa ja toteutuksessa on huomioitu myös lasten ja nuorten osallisuus ja heidän mahdollisuutensa osallistua omaa elinympäristöään koskevaan suunnitteluun ja päätöksentekoon. Kilpailun lähtöaineistosta selviääkin, että toiveissa näkyvät monipuolisesti erilaiset aiheet kuten värit, eläimet, avaruus, luonto, sadut ja monet populaarikulttuurista tutut hahmot. 

- Koulun oppilailta tuli ehdotuksia kouluun toteutettavien teoksien aiheiksi. Sen lisäksi heitä tullaan kuulemaan osana toteutettavan teoksen valintaa, Räty kertoo.

Joutsenon kouluun toteutetaan toinen taidekilpailu alkuvuodesta

Kaakon taiteen taidejohtaja Anna Vilkuna kertoo, että Joutsenon kouluun toteutettavaan taideohjelmaan kuuluu myös toinen ideakilpailu, joka julkistetaan tammikuussa 2021.

- Koulun oppilailla, henkilökunnalla ja tilojen käyttäjillä tulee olemaan mahdollisuus nauttia taiteesta kokonaisvaltaisesti, sillä avaamme ensi vuoden alussa uuden koulun sisätiloihin kohdistuvan ideakilpailun, jonka tavoitteena on löytää koulurakennuksen ruokalaan sijoittuva teos, Vilkuna sanoo.

Vilkuna on tyytyväinen siihen millä tavoin Lappeenrannassa huomioidaan julkinen taide osana aluerakentamista ja -kehittämistä.

- Kaakkois-Suomessa työskentelee valtakunnallisesti merkittävä määrä kuvataiteilijoita ja Lappeenrannassa toimii LAB-ammattikorkeakoulu, jossa on mahdollisuus opiskella kuvataiteilijaksi aina ylempään ammattikorkeakoulututkintoon saakka. Julkisen taiteen teokset mahdollistavat taiteen kokemisen laajalle yleisölle, jonka lisäksi niillä on merkitystä taiteilijan toimeentuloon, Vilkuna lisää. 

Portfoliohaku on avoinna 18.11.-.16.12.2020 välisenä aikana ja siihen liittyvät asiakirjat löytyvät Lappeenrannan kaupungin verkkosivuilta osoitteessa www.lappeenranta.fi/joutsenontaidekilpailu.


Lisätietoja antavat:
Lappeenrannan kaupunki, Kaupunginarkkitehti Maarit Pimiä, 040 653 0745
Lappeenrannan kaupunki, Lappeenrannan toimitilat Oy, Heini Löytty 040 828 8219
Lappeenrannan kaupunki, Intendentti Leena Räty, 040 526 4120
Kaakon taide, Taidejohtaja Anna Vilkuna 045 144 7755