Etusivu PalvelutJouluinen alppitorvi soi alppien rinteiden kaikuja – soitinharvinaisuus orkesteriestradilla
Ajankohtaista
5.12.2019 9.00

Jouluinen alppitorvi soi alppien rinteiden kaikuja – soitinharvinaisuus orkesteriestradilla

Lappeenrannan kaupunginorkesterin Jouluinen alppitorvi –konsertissa saadaan kuulla harvinaista soitinta Saimaan rannalla.

Italialainen alppitorvitaiteilija Carlo Torlontano saapuu kaupunginorkesterin solistiksi torstaina 12.12.2019 klo 19 Lappeenranta-salissa. Orkesteria johtaa kapellimestari Kaapo Ijas ja Torlontanon solistinumeroina kuullaan Anton Zimmermannin Sinfonia Pastoritia alppitorvelle ja jousille ja Giovanni D´Aquilan The Great Horn of Helm alppitorvelle ja orkesterille. Konsertin avaa Arcangelo Corellin Concerto grosso op. 6 nro 8 g-molli ns. Joulukonsertto. Päättävänä teoksena kuullaan Franz Schubertin Sinfonia nro 5 B-duuri.

Carlo Torlontano


Carlo Torlontano
on maailmankuulu alppitorvisolisti, joka on esiintynyt lukuisien eri orkesterien solistina sekä monissa keskeisissä konserttitaloissa ja festivaaleilla Euroopassa, Aasiassa, Australiassa ja Yhdysvalloissa:
mm. Mozarteum Salzburg, Philharmonie Berlin, St. Petersburg Philharmonic, Mainly Mozart Festival (USA), Brisbane Music Festival, Salle de Concert Pollak de Montréal, Proms Prague Festival, Hong Kong Academy for Performing Arts, Warsaw Philharmonia, Tokyo Muza Symphony Hall, Kuhmo Chamber Music Festival, Auditorium Lisinski Zagreb, Cankarjev Dom Ljubljana, Gran Teatro de Cordoba, Belgrade Philharmonic, Praha Smetana Hall, Internationaal Kamermuziekfestival Den Haag, Festival Internacional de Santander, Théâtre du Capitole de Toulouse, Beirut, California Center for the Arts, Casa da Música do Porto, Beethovenhalle Bonn, Newport Music Festival (USA), San Diego jne.
Torlontano on nauhoittanut musiikkia useille radio ja televisioyhtiöille.

Carlo Torlontano toimi aiemmin Italian Radio-orkesterin RAI:n soolokäyrätorvistina ja Napolissa Teatro di San Carlossa soolocornistina, mutta päätti lopulta omistautua kokonaan tälle harvinaiselle instrumentille, alppitorvelle. Alppitorvitaiteilijana hänestä on tullut erittäin suosittu niin konserttisolistina kuin eri televisiolähetysten myötä aina valtiollisen tason juhlallisuuksien esiintyjänä. Alppitorvi kuuluu vaskipuhaltimiin, vaikka se valmistetaan puusta. Alppitorven ääni voi maastosta riippuen kuulua 5–10 kilometrin päähän ja sen normaali soittimen pituus on 2,4 metriä. Varhaisin kuusipuusta valmistettu alppitorvi on vuodelta 1527 ja yleisesti se tunnettiin Sveitsin Alppien lisäksi Pyreneillä ja aina Tiibetissä saakka.
Kaapo Ijas
Kaapo Ijas
(s.1988) on opiskellut vuodesta 2012 Sibelius-Akatemiassa, tämän jälkeen Zürichin Hochschule der Künstessä ja lopulta Tukholman kuninkaallisessa musiikkikorkeakoulussa, josta hän valmistui keväästä 2017.

Hänen opettajiensa ovat olleet Jorma Panula, Johannes Schlaefli, Jaap van Zweden, Riccardo Muti, Esa-Pekka Salonen, David Zinman, Neeme ja Paavo Järvi ja Atso Almila. Ijas on aiemmin johtanut mm. Tonhalle-Orchester Zürichiä, Norrköpingin orkesteria, South Jutland sinfoniaorkesteria, Gävlen orkesteria, Mannheimin Kurpfälzisches Kammerorchesteria, Hradec Kralove Philharmoniaa, KMH sinfoniaorkesteria ja Seinäjoen kaupunginorkesteria.

Ijas on kutsuttu erilaisille arvostetuille mestarikursseille, kuten Gstaad Menuhin Festival 2018 opettajana Jaap van Zwedenin, Riccardo Muti Opera Academy 2017 Ravennassa, 8. Tonhalle-Orchester Zürichin mestarikurssi David Zinmanin johdolla vuonna 2017 sekä Järvi Akatemian Paavo ja Neeme Järven johdolla vuonna 2016. Hän oli semifinalistina Donatella Flick -kapellimestarikilpailussa 2016, minkä jälkeen hänet kutsuttiin kahden viikon varoitusajalla Cadaqués-kapellimestarikilpailuun, jossa hän sijoittui seitsemän parhaan joukkoon. Vuonna 2018 Ijas valittiin 566 hakijan joukosta osallistumaan Kööpenhaminan Nikolai Malko -kilpailuun ja samana vuonna hän voitti 3. palkinnon kansainvälisessä Jorma Panula -kapellimestarikilpailussa Vaasassa.

Lisätietoja:
Milko Vesalainen, intendentti

Jouluinen alppitorvi
to 12.12. Lappeenranta-sali klo 19
Johtaa Kaapo Ijas
Solisti Carlo Torlontano, alppitorvi

Ohjelma:
Arcangelo Corelli: Joulukonsertto op. 6 nro 8 g-molli
Anton Zimmermann: Sinfonia Pastoritia G-duuri alppitorvelle ja jousiorkesterille
Giovanni D'Aquila: The great Horn of Helm alppitorvelle ja orkesterille
Franz Schubert: Sinfonia nro 5 B-duuri

Liput 30 € / 21 €

AO tunnus CMYK_50x50.jpg
S-Etukortilla 3 € alennus
Opiskelijat 6,50 €
Alle 16-vuotiaat ilmaiseksi konserttiin

Ennakkomyynti:
Asiakaspalvelukeskus Winkki
Villimiehenkatu 1 (kaupungintalo)
Avoinna ma – pe klo 9 - 17
puh. 05 616 2220
Konsertti-iltana tuntia ennen konserttia
Lippu.fi_nro_musta-2018_250_rajattu.jpg
Liput myyntipisteistä, verkkokaupasta, puhelinpalvelusta sekä R-Kioskeilta Lippupisteen hinnaston ja toimitusehtojen mukaisesti.

Myyntipisteet Lappeenrannassa:
K-Citymarket, Toikansuontie 4