Etusivu PalvelutPäätöksenteko ja talousViestintäPuheetJoukkuepikashakin SM-kilpailu 6.8. Kaupungin tervehdys, kaupunginjohtaja Kimmo Jarva
Valitse taso
Puheita
6.8.2022 10.25

Joukkuepikashakin SM-kilpailu 6.8. Kaupungin tervehdys, kaupunginjohtaja Kimmo Jarva

Hyvät joukkuepikashakin SM-kilpailun osallistujat,
arvoisat Suomen Shakkiliiton ja Lappeenrannan Shakkikerhon edustajat

 

Lämpimästi tervetuloa Suomen ilmastopääkaupunki Lappeenrantaan. Meillä on ilo ja kunnia isännöidä joukkuepikashakin SM-kilpailua täällä Saimaan rannalla.

 

Parin vuoden poikkeusolojen aikana pysyttelimme hyvin pitkälti kotosalla, ja samalla monet vapaa-aikaamme virkistävät asiat, kuten harrastukset, jäivät pitoon, kun pidimme huolta omasta ja läheistemme terveysturvallisuudesta. Kohtaamisten välttäminen oli kuitenkin huolestuttavaa sikäli, että tutkimustenkin mukaan harrastukset, liikunta ja kulttuuri lisäävät merkittävästi hyvinvointia ja ennaltaehkäisevät jopa sairauksia.

 

Jokainen meistä kaipaa ja tarvitsee niin elämyksiä, yhdessäoloa kuin esimerkiksi joukkuelajien tarjoamia yllätetyksi tulemisen tunteita. Onkin erityisen hienoa nähdä teidät kaikki täällä paikan päällä kokoontuneena ikään ja taustoihin katsomatta teitä yhdistävän ja innostavan rakkaan lajin ja harrastuksen pariin.

 

Joukkueurheilussa tärkeitä voiman lähteitä ovat yhteishenki, yhteiset kokemukset, joukkueen tuki ja yhdessäolon mahdollisuudet. Joukkueena ja joukkueessa toimiminen edistää sosiaalisia taitoja ja lisää yhteisöllisyyttä.

 

Yhdessä tekeminen on yksi Lappeenrannan kaupunginkin kolmesta tärkeimmästä toimintaa ohjaavasta arvosta. Kaksi muuta ovat rohkeasti ja eteenpäin katsoen. Pikashakki ei ole itselleni kovin tuttu laji entuudestaan, mutta uskon, että yhdessä, rohkeasti ja eteenpäin katsoen ovat myös lajissa menestymisen kannalta tärkeitä piirteitä. Menestymisen edellytykset ovat olemassa, kun valintoja tehdään tulevaakin ajatellen, uskalletaan olla rohkeita ja ennen kaikkea puhalletaan yhteen hiileen.

 

Rakennamme näiden arvojen mukaan toimien Lappeenrannassa kestäviä menestystarinoita. Kestävyys luonnollisesti linkittyy vahvasti ympäristön hyvinvointia huomioiviin tekoihin - olemmehan yksi Euroopan vihreimmistä kaupungeista, joka tekee pitkäjänteisesti monimuotoista työtä ilmastonmuutoksen hidastamiseksi.

 

Vihreys välittyy luonnollisesti kauniista järviluonnostamme, mutta myös tekemisestä. Lappeenrannassa kaikki eli asukkaat, kaupunki, yritykset ja muut toimijat ovatkin yhteisvoimin kääntäneet puheet merkittäviksi ilmastoteoiksi.

 

Menestystarinat ulottuvat ympäristön lisäksi myös kaikille muillekin elämänalueille. Lappeenrannassa on reilut 72 000 eri tarinaa, joilla on omat tarpeensa ja toiveensa. Kuten joukkuelajeissa, teemme siirtoja yhdessä. Pidänkin ensiarvoisen tärkeänä, että kaupunki ja asukkaat keskustelevat avoimesti ja aktiivisesti, jotta voimme yhdessä vaikuttaa siihen, että jokaisen olisi hyvä elää ja asua Lappeenrannassa.

 

Kotikaupungin viihtyisyyttä lisää tietysti laaja ja monipuolinen harrastustarjonta. Haluankin lämpimästi kiittää Lappeenrannan Shakkikerhoa siitä, että kaupungissamme on mahdollisuus shakkiharrastukseen, -kilpailutoimintaan ja kerhoiltoihin.

 

Kiitän Shakkikerhoa ja Suomen Shakkiliittoa myös siitä, että näin merkittävä kilpailu voidaan järjestää Lappeenrannassa.

 

Toivotan kilpailijoille menestyksekästä ja teille kaikille mieleenpainuvaa SM-kilpailua sekä viihtyisää elämystä kauniissa kaupungissamme.