Etusivu PalvelutIltasoitto kajahtaa uudesta paikasta, uuden soittajan ja uuden kappaleen voimin 9.4. alkaen ja toukokuun loppuun saakka – kesällä jatketaan aiemmilta vuosilta tutun kappaleen tahdissa
Ajankohtaista
9.4.2020 14.42

Iltasoitto kajahtaa uudesta paikasta, uuden soittajan ja uuden kappaleen voimin 9.4. alkaen ja toukokuun loppuun saakka – kesällä jatketaan aiemmilta vuosilta tutun kappaleen tahdissa

Parinkymmenen vuoden ajan Lappeenrannassa soinut perinteinen iltasoitto jatkuu myös tänäkin vuonna. Iltasoitto aloitetaan tänä vuonna aiempia vuosia aikaisemmin ja ensimmäistä kertaa se kajahtaa jo torstaina 9.4. klo 20 ja siitä eteenpäin joka päivä klo 20 aina toukokuun loppuun saakka.

Keväällä kuultava iltasoitto soitetaan uudesta paikasta sekä uuden kappaleen ja esittäjän voimin. Iltasoitto kajahtaa jatkossa Etelä-Karjalan Osuuspankin katolta. Kappaleena kuullaan Karjalaisten laulu, jonka tulkitsee flyygelitorvellaan ansioitunut ja maailmalla mainetta niittänyt lappeenrantalaislähtöinen puhallintaiteilija Mikko Pettinen.

Tapahtumatoiminnan koordinaattori Jorma Kallion mukaan idea jo keväällä kuultavalle iltasoitolle tuli asukkailta. OP Etelä-Karjalan katto_Kuva Teemu Myyryläinen Lpr kaupunki.jpg

- Asukkaat toivoivat, että koronavirustilanteen vuoksi omissa oloissaan asusteleville lappeenrantalaisille tarjoiltaisiin näinä poikkeuksellisina aikoina jotain meitä kaikkia yhdistävää ja yhdessä koettua.

Poikkeusolojen vuoksi ja vesihuollon häiriöttömän toiminnan turvaamiseksi kukaan ulkopuolinen ei tällä hetkellä pääse vesitorniin ja siksi tapahtumapalvelut joutuivat etsimään iltasoitolle uuden paikan.

- Uudeksi paikaksi saimme Etelä-Karjalan Osuuspankin ystävällisellä avustuksella pankin uuden konttorirakennuksen katon, joka kohoaa kaupungin ylle, Kallio kiittelee.

- Olemme mielissämme, että voimme olla mukana tuottamassa iloa asukkaille ja mahdollistamassa iltasoiton tarjoamalla sille soittopaikan, OP Etelä-Karjalan kehittämispäällikkö Mauno Muukkonen sanoo.

Kallion mukaan myös iltasoitto-kappale päätettiin uusia samalla tähän aikaan sopivaksi, kun soittopaikkakin vaihtui.

- Ja mikäpä sopisi nykyhetkeen paremmin kuin meitä kaikkia eteläkarjalaisia yhdistävä ja tunteita herättävä Karjalaisten laulu.

Kolme eri versiota Karjalaisten laulusta

Mikko Pettinen lähti hyvillä fiiliksillä versioimaan Karjalaisten laulua ja oli mielissään, kun kaupunki kysyi häntä mukaan iltasoiton mahdollistamiseen. Kappaleesta kuullaan viikkojen aikana kolme erilaista eri viikonpäiville ajastettua versiota.

- Tein kolme versiota tuosta kovin tutusta ja rakkaasta Karjalaisten laulusta. Ensimmäinen on aika perinteinen, mutta rauhallinen ja pehmeä. Toisessa on vähän variaatioita ja pieniä vapauksia melodiassa. Kolmas on puolestaan jo enemmän kikkaileva ja jazzahtava. Kaikki pehmeitä ja rauhallisia kylläkin ja ilman säestystä flyygelitorvella soitettuja. 

Karjalaisten laulu on hyvin tuttu Imatralla 1978-85 ja Lappeenrannassa 1985-1995 asuneelle Pettiselle.

- Se oli aina lopetuslaulu tilaisuudessa kuin tilaisuudessa. Kun soitin orkestereissa (Imatra Big band, Lappeenranta Big Band, Montolan puhallinorkesteri) ja lauloin kuoroissa jo 10-11-vuotiaasta asti, olin sadat kerrat säestämässä tuota kappaletta tai laulamassa mukana. Sanat tietenkin osaan vieläkin.

Lappeenrannan kaupunki, OP Etelä-Karjala ja Pettinen haluavat tuoda kaikille iloa ja lohtua sekä vahvistaa uskoa tulevaan poikkeusolojen keskellä.

- Iltasoitto yleensäkin on loistava idea. Näinä poikkeusaikoina se luo erityisesti yhteenkuuluvuuden tuntua ja lohtua lappeenrantalaisille, Pettinen sanoo.

Karjalan kunnailla jatkaa iltasoittona kesäkuusta alkaen

Kesäkuun 1. päivästä alkaen Lappeenrannassa soi jälleen perinteinen Karjalan kunnailla. Iltasoitto soi myös kesällä joka päivä klo 20 elokuun loppuun asti.

Vuonna 2007 nauhoitetussa äänitteessä edesmennyt director musices Hannu Sopanen tulkitsee sävelmän trumpetillaan. Sopanen oli Mikko Pettisen ensimmäinen trumpetinsoiton opettaja.

- Hannun ansiosta minusta tuli ammattimuusikko. Hän oli tosi inspiroiva, innokas ja monipuolinen muusikko sekä mahtava persoona muutenkin, Pettinen kertoo.

Lappeenrannan iltasoitto

9.4.-31.5. joka päivä klo 20: Karjalaisten laulu, Mikko Pettinen
1.6.-31.8. joka päivä klo 20: Karjalan kunnailla,
director musices Hannu Sopanen (nauhoite v. 2007)

Lisätietoja:

Tapahtumatoiminnan koordinaattori, Jorma Kallio

puh. 0400 155 597, jorma.kallio(a)lappeenranta.fi

 

OP Etelä-Karjala, kehittämispäällikkö Mauno Muukkonen
puh. 010 258 5805, mauno.muukkonen(a)op.fi